BUX
36 179.79
+0.85%
+304.00
OTP
10 730.00
+3.47%
+360.00
MOL
1 964.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 700.00
-1.62%
-110.00
MTELEKOM
397.00
+1.15%
+4.00
 
2020. április 5. 12:42

A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.

A korábbinál keményebben fogalmazva kérte a lakosság együttműködését a veszélyhelyzeti intézkedések betartásával az országos tisztifőorvos a mai tájékoztatóján. Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatok alapján Budapesten koncentrálódik a fertőzöttség. Az igazolt fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, ezért tőlük különösen elvárják, hogy betartsák a korlátozó intézkedéseket: mint fogalmazott, még sokkal fegyelmezettebb magatartást várnak el.

Müller Cecília Müller Cecília

Sokan rosszul értelmezik az időintervallumra vonatkozó előírásokat, amelyek például az idősek esetében 9 és 12 között teszik lehetővé, hogy csak ők várásolhassanak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ebben az idősávban végig a közterületeken tartózkodhatnak, hanem az ügyeiket amilyen gyorsan csak tudják, intézzék el, és menjenek haza.

A fiatalok is nagy számban csoportosulnak az utcákon, főleg a Normafánál, a Városligetben és a Margitszigeten, illetve a Belvárosban, a Király utcában gyülekeznek, ami az operatív törzs szerint helytelen magatartás. Angyalföldön például egy illegális gyorsulási versenyt kellett megakadályozniuk a rendőröknek. Az operatív törzs bejelentése szerint a rendvédelmi szervek minden eddiginél határozottabban fognak fellépni ilyen esetekben.

Ha nem tartják be a szabályokat, például a 1,5 méteres szociális távolságtartásra vonatkozót, akkor Budapesten be fog robbanni a járvány - figyelmeztetett Müller Cecília.

A tájékoztatón elhangzott még, hogy az operatív törzs szerdán tesz javaslatot a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok fenntartására, enyhítésére vagy adott esetben a szigorítására. A törzs álláspontja szerint egyébként az eddigi intézkedések meghozták a várt eredményt.

Lapunk az alábbi kérdést tette fel:

Előre tekintve, lehet-e arra számítani, hogy a járványhelyzet járulékos következményeként a munkahelyek tömeges elvesztésétől, a mindennapi megélhetés bizonytalanná válásától, lletve a megbetegedéstől való félelem okozta stressz nagy számban növeli a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések számát Magyarországon a következő években?

Müller Cecília válaszában az otthon végzett torna fontosságára hívta fel a figyelmet. Megerősítette, hogy a mostani helyzetre visszavezethető stressz hatással van a krónikus megbetegedések kialakulására, ezért nagyon fontosnak tartja, hogy rendszeres mozgással próbálják levezetni a feszültséget az emberek. Missziós tevékenységnek nevezte az otthon lévőket mozgásra bátorító torna-videók közzétételét. Arra ugyanakkor nem tért ki a válasza, hogy az egészségügynek mekkora erőpróbát jelenthetnek a most vélhetően nagy számban kialakuló krónikus megbetegedések az előttünk álló években, miközben eleve magas Magyarországon az ilyen betegséggel szenvedők száma.

Jó tanácsokkal szolgált ellenben a húsvéti bevásárlásokkal kapcsolatban. Kérte a bevásárlás higiénés szabályainak betartását. Mint mondta, előbb szemrevételezéssel válasszuk ki a terméket a polcról, és ha külső szennyeződést látunk rajta, akkor hagyjuk a polcon, és szóljunk a boltosnak, hogy intézkedjen. Továbbá ne tapogassuk végig a nem csomagolt árukat, hanem használjuk az erre a célra szolgáló csipeszeket, kanalakat (amelyeket a boltosoknak gyakran kell fertőtleníteniük). Kesztyűt nem kell használni, de a kosár fogantyújának megérintése után, végezve a vásárlással használjuk a kézfertőtlenítő termékeket.

Az egészségügyi dolgozók fertőzöttsége változó világszerte, de elmondható, hogy általában a fertőzöttek 10 százaléka kerül ki közülük - válaszolta egy kérdésre. A spanyoloknál több mint 12 ezres a számuk, Olaszországban 7 ezer, de például Lombardiában 20 százalék feletti az arányuk.

Elhangzott továbbá, hogy tegnap 7 repülő érkezett egyéni védőeszközökkel, köztük 4 millió sebészeti szájmaszkkal a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Szóba került a BCG-oltás, amiről laptársunk, az mfor.hu írt korábban. Az országos tisztifőorvos szerint még tudományos igazolásra vár, hogy a tbc elleni szer hatékony lehet a koronavírussal szemben. Mint mondta, nagyon örülnének, ha ez beigazolódna.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Makro / Külgazdaság Megrendülő amerikai köztársaság - Trump új rezsimet akar
Káncz Csaba | 2020. június 2. 06:04
A jelenlegi válságot kihasználva Trump tovább gyengítheti a köztársaság intézményrendszerét és közelebb sodródhat egy félkatonai, autokratikus modellhez. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többet vásároltunk pünkösd előtt, mint húsvétkor
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 05:56
Visszatért az élet az áruházakba, egyre jobban megtelnek a kosarak, a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint a húsvétot megelőző napokban - írta a Magyar Nemzet kedden.
Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
hírlevél