3p
30 évvel ezelőtt egy svéd atomerőműnél sugárzást észleltek, de elképedve tapasztalták, hogy az kívülről jön, nem belülről. Atombombára gyanakodtak, de amint alaposabban megvizsgálták az érkező anyagot, látták, hogy az bizony mégiscsak erőműből jön, délkelet felől. Ott pedig a Szovjetunió terült el, így gyorsan tárcsázták Moszkvát.

Kevesen tudták, mi történt 1986 április 26-án. A svéd Forsmark atomerőműben egy vegyésznek csak 28-án reggel szólalt meg a sugárzásmérője. Hibára gyanakodott, aztán látta, hogy a dolgozók sorban állnak a detektor külső oldalán, de az nem engedi be őket, mindegyiküknél sugárzást észlel. A vegyész elkérte az egyikük cipőjét, radioaktív elemzésnek vetette alá, ami azt mutatta, hogy a cipő tele van sugárzó részecskékkel, de olyanokkal, amik az ő hűtővizükből nem származhatnak.

Ekkor kezdett atombombára gyanakodni. A biztonság kedvéért ellenőrizték az erőmű kéményeit, mindent rendben találtak, ugyanakkor bent nem volt sugárzás, az erőmű körül annál inkább. Felhívták a svéd nukleáris hatóságot, akik először azt gondolták, mégis Forsmarkban lehet a gond, utána ők is az atombombára gondoltak. Kémiai elemzést végeztek, ami viszont kizárta az atombomba lehetőségét. Közben a többi svéd erőműnél is jeleztek a riasztók, ekkor elemezni kezdték a szélirány alapján a szennyezés forrását, és az hamar meg is lett, az 1100 kilométerrel arrébb fekvő Csernobil.

Az ország eltűnt, a probléma maradt

Az ország, melyben a baleset történt, társadalmi rendszerével együtt már rég a múlté. A helyszín viszont még mindig ugyanúgy néz ki, mint akkor: ott az erőmű négy reaktora, és a kiürített Pripjaty városa. 30 év alatt a romokat el szokták takarítani: ennyi idő alatt Európa is újjáépült a 2. világháború után.

Csernobil azonban a Szovjetunió egyik legszegényebb utódállamában, Ukrajnában fekszik, és az országnak még a legfontosabb biztonsági intézkedésekre sem volt pénze. Ezt a nemzetközi közösségnek kellett megoldani, és az idő sürgetett, mert a baleset után épített betonszarkofágot csak 20-30 évre tervezték.

Óriás szarkofág robotokkal

A megoldás pedig egy gigantikus, repülőhangárra hasonlító acélcsarnok, melyet már nagyjából összeraktak a reaktor mellett (fölötte nem lehetett, mert még mindig túl nagy a sugárzás), és ha minden igaz, még idén a helyére fogják gördíteni. A szerkezet egy igen költséges darab, tűzálló, bármilyen hideg időjárást kibír, és rendkívüli szélerőnek is ellenáll.

A csarnokba két, Minnesotában készített óriási darut építenek be, melyek távirányítással működtethetők egy közeli, sugárbiztos bunkerből. A daruk egy szerkezetet mozgatnak majd, amiken robotkarok vannak, fúrók, betontörők, és egy 10 tonnás porszívó, ami összeszedi a sugárzó hulladékot.

Az épülő új szarkofág a csernobili erőműnél 2016. április 22-én. Fotó: EPA/Roman Pilipey

A daruk működtetését és az erőmű megtisztítását már Ukrajnának kell finanszírozni, ami még felvethet gondokat, ismerve az ország jelenlegi pénzügyi helyzetét. Persze baj esetén a világ finanszírozhatja a működtetést, és a problémák ezzel is csak rövidtávon oldódnak meg. Az erőmű többi reaktorépületének elbontására még nincsenek tervek, nem is beszélve Pripjaty városáról, ami így örökre ott marad emlékmúzeumnak, ami egyre inkább látogatható lesz, ahogy a sugárzás csökken. Az acélcsarnok pedig egy olyan hatalmas darab, (széltében-hosszában 300 méter körüli, magassága 120 méter), ami messziről látszani fog. Egy óriási emlékmű a katasztrófa helyén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG