2p
Májusban lassult a kiskereskedelem bővülése, de már látható, hogy az online pénztárgép-rendszer bevezetése kedvező folyamatokat indított el a szektorban - mondták az MTI által megkérdezett szakértők a legfrissebb kiskereskedelmi adatokról.

A kiskereskedelmi forgalom volumene az áprilisi 4 százalék után 2,6 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek hangsúlyozta: a gazdaság teljesítményét is mérlegelve egyértelmű, hogy az online pénztárgép rendszer nyomán több a költségvetés bevétele és a kereskedelmi adatok összegzésében is megjelenik a gazdaság tisztulásának hatása.

Az OKSZ szerint a nyári és a második félévi kilátásokat befolyásolhatja a forint árfolyamának alakulása, a tartósan gyenge forint árfolyam drágíthatja az import alapanyagokat és késztermék beszerzést is. Bizonytalan az üzemanyag árváltozások hatása, ahol az árfolyamváltozás mellett a világpiaci áremelkedés is felfelé nyomhatja a hazai árakat. Ez visszavetheti az üzemanyag vásárlást, a drágulás pedig más vásárlási területektől is elvonhat pénzt a családok költekezésében.

2014-ben éves szinten az áruházi vásárlásokban továbbra is növekedéssel lehet számolni, ennek mértéke összességében 3-4 százalék körül mozoghat. A második félévben valamelyest mérséklődhet a fogyasztási cikkek piacának növekedési üteme, de ez a bővülés irányzatát nem befolyásolja - írta a kereskedelmi szövetség.

Lassul a növekedés?


Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője az MTI-nek elmondta: a naptárhatástól megtisztított májusi kiskereskedelmi volumenváltozás az előző havinál és a piaci várakozásnál is alacsonyabb volt valamelyest, továbbá a növekedési ütem tavaly december óta a legalacsonyabb.

A szakértő szerint a mostani közzétételből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, de figyelmeztető jel, hogy a nemrégiben megjelent júniusi feldolgozóipari bizalmi index is érezhető romlást mutatott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG