<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Kreml már olyannyira magabiztosnak érzi magát Szíriában, hogy – letagadható módon – nem habozik kiiktatni török támogatottságú milicisták bázisait. A szír lakosság 60 százaléka már élelmiszer-bizonytalanságban él. Káncz Csaba jegyzete.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Március 15-én volt 10 éve, hogy az Aszad-rezsim ellen tüntetések kezdődtek Szíriában. Egy évtizeddel később a kirobbant proxi háború mérlege: 500 ezer halott, több, mint 7 millió menekült, porig rombolt infrastruktúra és egy szétesett gazdaság. Az ország területi integritása is megrendült, Idlib tartomány és a kurdok által ellenőrzött észak-keleti területek nem egyhamar fognak visszarendeződni.

De Oroszország, Irán és a Hezbollah katonai erejének köszönhetően a szír rezsim eddig a helyén maradt, és az ország területének mintegy 70 százalékát ellenőrzi. A NATO és Törökország továbbra is rezsimváltást követel, egyre kisebb vehemenciával. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok pedig mára a diplomáciai kapcsolataik helyreállítását választották, mivel mindketten tartanak Ankara expanziós törekvéseitől.

Kormányellenes tüntetők a szíriai Idlibben 2021. március 15-én. (Fotó: MTI/AP/Ghaith Alsayed)Kormányellenes tüntetők a szíriai Idlibben 2021. március 15-én. (Fotó: MTI/AP/Ghaith Alsayed)

A gazdaság a padlóra került: míg a proxi háború kitörése előtt egy amerikai dollár 50 szír fontot ért, ma 4500-at. A havi átlagfizetés 50 ezer font, miközben az élelmiszerárak olyannyira az egekbe szöktek, hogy egy kiló bárányhúsért 29 ezer fontot kérnek. Nem csoda hát, ha friss jelentések szerint 12,4 millió ember – vagyis a szír lakosság durván 60 százaléka élelmiszer-bizonytalanságban él.

De vessünk egy pillantást a proxi háború egyes szereplőinek álláspontjára!

Oroszország

Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egység volt parancsnoka személyesen győzte meg 2015-ben Putyin elnököt arról, hogy Moszkvának be kell avatkoznia a szír polgárháborúba. Mára Moszkva tekinthető a szír háború legfőbb nyertesének. Megerősítette katonai bázisait, új fegyverei és diplomáciai képességei tekintélyt adtak az oroszoknak az arab világban.

Az orosz erők hosszú távban gondolkodnak, és a napokban egy új bázist kezdtek építeni Homsz város külterületén, 780 méter hosszú leszállópályával.

Március 5-én és 14-én feltételezhetően orosz és szír kormányerők ballisztikus rakétatámadásokat intéztek a török megszállás alatt álló terület olajfinomítói ellen. Az Ankara által támogatott milíciák az olajkitermelésből és kereskedelemből jutottak eddig jövedelemhez – ezek a létesítmények óriási robbanások következményeképpen most megsemmisültek.

Erdogan elnök és Putyin elnök február 18-án telefonon megvitatták többek között a szír helyzetet. A jelek szerint azonban a Kreml magabiztosnak érzi magát Szíriában és adott esetben – letagadható módon – nem habozik kiiktatni török-támogatottságú milicistákat és azok bázisait.

Egyesült Államok

Február 26-án az USA légiereje csapást mért iráni támogatású milíciák bázisa ellen, 22 ember halálát okozva. 2019. december 29-e óta ez volt az első amerikai bombázás az országban. A Pentagon a térségben állomásozó orosz csapatokat csak 5 perccel a támadás előtt értesítette, amiből akár véletlenszerű összecsapás is lehetett volna.

Friss szír jelentések szerint az amerikai erők is új katonai bázist építenek Szíria török és iraki határánál, Ain Dwar település mellett. Tavaly szeptemberben a Pentagon bejelentette, hogy Sentinel radarokkal, vadászgépekkel és Bradley csapatszállító gépjárművekkel erősíti csapatait Észak-Kelet-Szíriában. Az 500 katonát magában foglaló ottani állományt 100 fővel növelik. A figyelmeztetés fő címzettje Erdogan Törökországa, amely még mindig fenyegeti az amerikaiak által támogatott kurd erőket (SDF).

A Pentagon egyben védi saját olajkitermelését a térségben, amelynek jogát a Genfi Konvenció megsértésével kiadta a Delta Crescent Energy nevű amerikai olajcégnek. A szír kormány szerint Washington egyszerűen ellopja az ország olaját a cégen keresztül. A frissen alakult vállalat partnerei között találjuk a volt republikánus nagykövetet és egy Delta Force tisztet is, aki rendszeresen fellép a Fox News műsoraiban.

Izrael

Izrael az elmúlt években megpróbálta megakadályozni az iráni jelenlét meggyökeresedését. A szír polgárháború 10 éve alatt több mint ezer légicsapást hajtottak végre iráni katonai bázisok, illetve a Hezbollahnak szánt szállítmányok ellen. Tel-Aviv nem akar egy szárazföldi offenzívát megindítani Szíria ellen, de a légierő önmagában nem éri el a stratégiai célt.

A jelek szerint Izrael előzetesen értesíti az orosz csapatokat a támadások előtt és gondoskodik róla, hogy az orosz személyzetben és infrastruktúrában ne essen kár – cserébe Moszkva nem akadályozza meg ezen légicsapásokat. Az mind Moszkvát, mind Tel-Avivot zavarja, hogy Teherán már 2019-ben megszerezte első kikötőjét Szírában a Földközi-tenger partján, és azt katonai célokra is fel akarja használni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
Makro / Külgazdaság Újabb orosz milliárdost értek utol a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 15:21
Egy médiamágnás volt KGB-ügynököt büntet Kanada.
Makro / Külgazdaság Oroszország visszavág Amerikának – Joe Bident is megcélozták a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 14:08
Büntetőintézkedések sorát hozta a Biden által aláírt 40 milliárd dolláros csomag.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij hálás: megnyílt az út a hatalmas amerikai segélycsomag előtt
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:42
Az Egyesült Államok közel 40 milliárd dollár értékben segélyt nyújt Ukrajnának – írja a Guardian a Reuters információra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rengeteg fegyvert és hadianyagot küldött az ukránoknak a V4 egyik országa
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:41
Erről az ország védelmi miniszterének helyettese számolt be.
Makro / Külgazdaság Hiába nem érezzük, de a koronavírus-járvány még mindig terjed
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:06
Világszinten továbbra is felfelé kúsznak a számok.
Makro / Külgazdaság Még több hadgyakorlat lehet a válasz az észak-koreai fenyegetésre
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 11:32
Joe Biden Dél-Koreában van, ott került szóba mindez.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már ünneplik a győzelmet - legyőzték az Azov-ezredet
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 11:02
Az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes „felszabadításáról"” tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője péntek este.
hírlevél
Ingatlantájoló