3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Erdogan elnök elemében van, amióta korlátlan elnöksége, kvázi szultánsága mellett kampányol. Határain túlnyúlva tanácsot oszt sokaknak, köztük egész országoknak, időnként fenyegetve is őket. Most az iraki kurdoknak próbálná előírni, hogy Kirkuk városában vonják le a kurd zászlót. Márpedig ők űzték ki onnan az Iszlám Államot, van miért lengetni azt a lobogót.

Nem tudni, miért most jutott eszébe a török elnöknek a kirkuki zászló, de mostanában már kaptak tőle a németek, a hollandok, a kurdokat pedig gyakran fenyegeti, hisz attól fél, hogy saját kurd kisebbsége is szívesen követné iraki és szíriai nemzettestvéreit a felszabadulás útján. Azt valószínűleg ő is felméri, hogy a szíriai és az iraki kurdoktól, miután az Iszlám Államot lerázták (az országok, melyeknek részei voltak, nem voltak képesek erre), már senki nem veheti el a szabadságukat. Akár laza szövetségi államokon belül, akár azokon kívül, de függetlenek lesznek.

Visszaszorítaná

Ha már így van, Erdogan megpróbálja területi kiterjedésüket csökkenteni, és lehetőleg a tisztán kurd területekre szorítani. Szíriába be is vonultak csapatai az ország északi részén az Iszlám Állam utolsó, Törökországgal határos területeire, hogy nehogy a kurdok szabadítsák fel azt is. Összetűzésbe is keveredtek a kurdokkal, ezért Amerika kénytelen volt egy kisebb kontingenst odatelepíteni, hogy szétválassza a feleket, őrizze a békét.

Most Irakon a sor, ahol Erdogan szerint a kurdok nem formálhatnak igényt Kirkuk városára, miután ott a kurdokon kívül arabok és türkmének is laknak (ilyen, vagyis nemzetiségi alapon Törökország sem formálhatna jogot a most hozzá tartozó, kurd többségű területekre). Azt szeretné, ha Kirkuk kikerülne a kurdok irányítása alól, és első lépésként levonnák a kurd lobogót, tegnapi felszólítása szerint azonnal. Meg is fenyegette őket, ha ez nem tennék, ejnye-bejnye lesz, kemény árat fognak fizetni.

A kemény ár

Hogy mi lenne ez a kemény ár, azt nem részletezte, mindenesetre elég problémás lenne egy olyan megoldás, hogy Törökország megtámadja az iraki Kurdisztánt. Egyrészt azok a kurd pesmerga erők, akik már 2014-ben szinte mindenki mással szemben képesek volta arra, hogy területeiken legyőzzék az Iszlám Államot, igen elszántan harcolnának a török hadsereg ellen. Ráadásul egy ilyen esetben könnyen előfordul, hogy a törökországi kurdok is elszánják magukat a harcara – csakhogy nemzettestvéreik oldalán.

Ez már önmagában extrém kockázat lenne a török vezetésnek, de emellett a NATO, és ezen belül különösen Amerika sem tűrne el egy ilyen beavatkozást, de feltételezhetjük, hogy még az oroszok is elleneznék, és ők is azt tanácsolnák új barátjuknak, hogy tekintsen el az ilyesmitől. Így hát marad egyelőre a hangos fenyegetőzés, ami akár kampányfogás is lehet: az elnök megmutatja, hogy olyan ereje van az egész világon, hogy ha valóban megteszik őt korlát hatalmú szultánnak, országuk ismét világhatalom lesz.

Mit ér el?

A Reuters szerint Kirkuk kormányzója közölte, hogy a kurd zászló mellet ott leng az iraki is, így különösebben nem kéne, hogy ez bárkit zavarjon. Másnak ez eszébe sem jutott volna, kérdés, hogy mit ér el a török elnök az ilyen beavatkozásokkal: növeli szavazóbázisát, vagy inkább egyre idegesíti a nemzetközi közösséget, amely számára már most is mérhetetlenül nagy a hatalma, és egyre több nemzetközi bonyodalmat okoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG