3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az egyhetes tűzszünet elakadása nem csak nagy presztízsveszteség a válság kezelésében, de egyúttal minden eddiginél nagyobb katonai műveletbe is kezdett a legmohóbb fél. Aleppót akarja mindenáron Aszad serege, és ki tudja, mi kell még majd nekik? Az őket támogató Oroszország katonai tekintélye pedig már a szovjet időket idézi.

Pénteken az eddigi legerősebb légitámadást intézte az oroszok által támogatott Aszad-féle szír hadsereg Aleppó városának lázadók által ellenőrzött területei ellen. A hadsereg egyúttal jelezte is, hogy teljes erővel indul az offenzíva, a cél feltehetően a végső győzelem, vagyis Aleppó városának teljes birtokbavétele.

Mindent bele

A 250 ezer lakos, aki még az érintett városrészben tartózkodik, pánikszerűen keresett fedezéket, miután egy héttel ezelőtt, a tűzszünet napjaiban visszaköltöztek otthonaikba, már akinek az még lakható volt. A légitámadások folyamatosan zajlottak: helikopterek, harci repülők jöttek-mentek, hordóbombákat dobtak.

Semmi kétség, hogy Aszadék és a mögöttük álló oroszok úgy tekintik, hogy a John Kerry amerikai külügyminiszter által összehozott tűzszünet végképp halott, így most kihasználva a momentumot, megpróbálják Aleppónál azt, ami 5 évig nem sikerült: az egész várost visszafoglalni. Orosz segítséggel persze könnyebb, hisz az elmúlt egy év minden győzelméhez ők kellettek, előtte Aszad már az összeomlás szélén állt. Most a szír diktátor úgy nyilatkozott, hogy szerinte egész addig fog folytatódni a konfliktus, amíg ellenségeit Szaúd-Arábia, Katar, Törökország és Amerika támogatja.

Sztálingrád

A hétvége folyamán durvult a helyzet: a kormányerők területnyereségét a lázadók ellentámadása követte, így egyes területeket visszaszereztek. Erre Aszad erői korlátlan bombázással, mondhatni a felperzselt föld taktikájával reagáltak. Igazi sztálingrádi típusú harc a romok közt, ahol úgy harcol a két oldal, hogy szinte érzik egymás leheletét, és többször gazdát cserél egy-egy romhalmaz.

Aszad erői most már igen erősen meg vannak támogatva: libanoni, iraki és iráni síita milíciák harcolnak velük, és szinte korlátlan orosz légitámogatást kapnak. Egy iraki milícia-parancsnok a Reutersnek azt mondta, hogy egy héten belül elfoglalják az egész várost.

A diplomácia csődje

Kerry amerikai külügyminiszter közben New Yorkban próbálkozott még a tűzszüneti tárgyalásokkal, de lényegében semmit nem tud már tenni. Aszad és az oroszok feltehetőleg addig már nem is akarnak ezzel foglalkozni, amíg meg nem szerzik Aleppó városának egészét. Az akkor előálló új status quo lehet, hogy megfelelne nekik, de minden jel szerint ebből már nem lesz békés rendezés Obama elnök hivatali ideje alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG