3p
Felülvizsgálták a májusi eredményeket, tényleg látványosan javult a teljesítmény.
Dolgozó az EGLO Magyarország Kft. új gyártó- és raktárcsarnokában az átadó napján Pásztón 2017. június 21-én. MTI Fotó: Komka Péter

Az ipari termelés volumene idén májusban 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól tisztított adat szerint 6,2 százalékos volt az ipari termelés bővülése. A most közölt második becslés adatai megegyeznek az első becslésével, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val. Az év első öt hónapjában a termelés 5,7 százalékkal volt nagyobb, mint 2016 azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 2,3 százalékkal emelkedett.

Az export is szépen, 11,4 százalékkal növekedett, különösen a feldolgozóipari exportértékesítésen belüli járműgyártás (ez adja a szektor harmadát), ennek kivitele 13,6 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai ugyancsak jelentősen, 12,8 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítése 5,4, ezen belül a feldolgozóiparé 6,5 százalékkal volt nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az energiapiac is bővült

Az iparon belül a jelentős súlyt (96 százalékot!) képviselő feldolgozóipar termelése 8,8, a csekély súlyú bányászaté ugyanakkor 42 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása viszont 3 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül a termelés csupán kettőben csökkent, a többiben 4,3 és 21 százalék közötti mértékben nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben – egyaránt 21 százalékkal – a gép és gépi berendezések gyártása, valamint a szektorban legkisebb súlyú textília-, ruházat-, bőr- és bőrtermék gyártása nőtt. A villamos berendezés gyártása 9,5 százalékkal bővült, ezekre sok rendelés érkezett.

A feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a legjelentősebb részarányú (26%) húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 0,8 százalékkal csökkent, a növényi és állati olaj gyártása ugyanakkor a legnagyobb mértékben, nagyjából harmadával haladta meg az egy évvel korábbit. A legjelentősebb visszaesés (13,8%) a cukorgyártást is magába foglaló egyéb élelmiszeriparban volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG