<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.

Nem lesz kész az olimpiára

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök legutóbb akkor beszélt erről, amikor a hivatalos párizsi látogatásra meghívott japán miniszterelnök, Fumio Kishida méltatta a székesegyház előrehaladott állapotban levő felújítását.  A Le Figaro szerint az 1163-ban már álló hatalmas épületet 2024 decemberében, valószínűleg december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén nyitják meg újra közösségi és liturgikus célokra, így a szentmisék megtartása is e naptól válna lehetővé.

Amikor négy éve a Notre-Dame lángokba borult, az szinte az egész világot megrázta. A  rekonstrukció már az oltás és a sokk után rövid idővel megkezdődött, de a járvány miatt az újjáépítés szünetelt. Annyi bizonyos, hogy nem lesznek készen a párizsi nyári olimpiára, amely 2024. július 26. és augusztus 11. között zajlik. 

De még a megnyitás után is folytatódnak majd a munkálatok, egészen 2025-ig. A The Collector szerint a rekonstrukció 865 millió dollárba kerül.

Ami kőből volt, kőből lesz

– A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nap, mint nap pontosan kövessük az általunk készített tervet – mondja Jean-Louis Georgelin rekonstrukciós projektvezető. 

De nagy vitát váltott ki a templombelső felújítása is. Ugyanakkor abban mindenki egyetért, hogy törekedni kell a történelmi hitelességre.

Nem kőnek látszó betonboltíveket készítünk, hanem valódi kőből felhúzott íveket, amelyeket úgy építünk meg, mintha a középkorban élnénk – nyilatkozta Philippe Jost, az újjáépítést felügyelő állami hatóság ügyvezető igazgatója.

A világ másik leglátogatottabb épületét, a római Colosseumot is már évek óta tatarozzák és bővítik - rá is fért. Bár itt a modern technikát is bevetik, annak érdekében, hogy újabb programokkal szolgáljanak a látogatók számára.

Mozgatható padló, csúcstechnológiás színpad

A tervek szerint idén készül el a fenntartható, csak természetes anyagokból készül, visszahúzható, mozgatható padlózat, amely közel 18,5 millió euróba kerül. A Colosseum részben már tavaly megnyílt, de korlátozták a látogatók számát, ezért érdemes előre online jegyet váltani a Colosseumba és a Forum Romanumba is.

Római utcakép, 2020. május 17. EPA/RICCARDO ANTIMIANI
Római utcakép, 2020. május 17. EPA/RICCARDO ANTIMIANI

A tervek szerint egy csúcstechnológiás, könnyű szerkezetű, összecsukható színpadot húznak fel az arénában, amellyel mintegy helyreállítják az eredeti színpadot. A Colosseumot i. u. 70 és 80 között építették, a nyilvános kivégzések és a gladiátorviadalok véres helyszíne volt. Több mint 450 éven át működött arénaként. A Forum Romanummal együtt Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik. A színpad egészen a 19. századig létezett, akkor elbontották, régészeti feltárások miatt.

Befedik, ha esik az eső

A felújítás befejezése után az arénát ismét lehet szabadtéri kulturális előadásokra használni, és a látogatók az aréna közepéről csodálhatják meg az ókori építmény fenségességét – közölte az olasz kulturális miniszter, Dario Franceschini. A 3000 négyzetméter alapterületű, mobilizálható rendszer lehetővé teszi, hogy gyorsan befedjék vagy kinyissák a föld alatti épületrészeket, egyrészt, hogy megvédjék az esőtől, másrészt hogy lehetővé tegyék szellőzésüket.

Az újjáépítésre kiírt pályázatot az Ingegneria nevű társaság nyerte el, a munkálatok tervezett költség előirányzata 18,5 millió euró. A nemzetközi hírű milánói cég restaurálta egyebek között a vicenzai székesegyházat, és olyan sztárépítészekkel dolgoztak már együtt, mint Renzo Piano, Rem Koolhaas és Iszozaki Arata.

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG