<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.

Nem lesz kész az olimpiára

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök legutóbb akkor beszélt erről, amikor a hivatalos párizsi látogatásra meghívott japán miniszterelnök, Fumio Kishida méltatta a székesegyház előrehaladott állapotban levő felújítását.  A Le Figaro szerint az 1163-ban már álló hatalmas épületet 2024 decemberében, valószínűleg december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén nyitják meg újra közösségi és liturgikus célokra, így a szentmisék megtartása is e naptól válna lehetővé.

Amikor négy éve a Notre-Dame lángokba borult, az szinte az egész világot megrázta. A  rekonstrukció már az oltás és a sokk után rövid idővel megkezdődött, de a járvány miatt az újjáépítés szünetelt. Annyi bizonyos, hogy nem lesznek készen a párizsi nyári olimpiára, amely 2024. július 26. és augusztus 11. között zajlik. 

De még a megnyitás után is folytatódnak majd a munkálatok, egészen 2025-ig. A The Collector szerint a rekonstrukció 865 millió dollárba kerül.

Ami kőből volt, kőből lesz

– A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nap, mint nap pontosan kövessük az általunk készített tervet – mondja Jean-Louis Georgelin rekonstrukciós projektvezető. 

De nagy vitát váltott ki a templombelső felújítása is. Ugyanakkor abban mindenki egyetért, hogy törekedni kell a történelmi hitelességre.

Nem kőnek látszó betonboltíveket készítünk, hanem valódi kőből felhúzott íveket, amelyeket úgy építünk meg, mintha a középkorban élnénk – nyilatkozta Philippe Jost, az újjáépítést felügyelő állami hatóság ügyvezető igazgatója.

A világ másik leglátogatottabb épületét, a római Colosseumot is már évek óta tatarozzák és bővítik - rá is fért. Bár itt a modern technikát is bevetik, annak érdekében, hogy újabb programokkal szolgáljanak a látogatók számára.

Mozgatható padló, csúcstechnológiás színpad

A tervek szerint idén készül el a fenntartható, csak természetes anyagokból készül, visszahúzható, mozgatható padlózat, amely közel 18,5 millió euróba kerül. A Colosseum részben már tavaly megnyílt, de korlátozták a látogatók számát, ezért érdemes előre online jegyet váltani a Colosseumba és a Forum Romanumba is.

Római utcakép, 2020. május 17. EPA/RICCARDO ANTIMIANI
Római utcakép, 2020. május 17. EPA/RICCARDO ANTIMIANI

A tervek szerint egy csúcstechnológiás, könnyű szerkezetű, összecsukható színpadot húznak fel az arénában, amellyel mintegy helyreállítják az eredeti színpadot. A Colosseumot i. u. 70 és 80 között építették, a nyilvános kivégzések és a gladiátorviadalok véres helyszíne volt. Több mint 450 éven át működött arénaként. A Forum Romanummal együtt Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik. A színpad egészen a 19. századig létezett, akkor elbontották, régészeti feltárások miatt.

Befedik, ha esik az eső

A felújítás befejezése után az arénát ismét lehet szabadtéri kulturális előadásokra használni, és a látogatók az aréna közepéről csodálhatják meg az ókori építmény fenségességét – közölte az olasz kulturális miniszter, Dario Franceschini. A 3000 négyzetméter alapterületű, mobilizálható rendszer lehetővé teszi, hogy gyorsan befedjék vagy kinyissák a föld alatti épületrészeket, egyrészt, hogy megvédjék az esőtől, másrészt hogy lehetővé tegyék szellőzésüket.

Az újjáépítésre kiírt pályázatot az Ingegneria nevű társaság nyerte el, a munkálatok tervezett költség előirányzata 18,5 millió euró. A nemzetközi hírű milánói cég restaurálta egyebek között a vicenzai székesegyházat, és olyan sztárépítészekkel dolgoztak már együtt, mint Renzo Piano, Rem Koolhaas és Iszozaki Arata.

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG