1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kockázatok erősödésével egyre keskenyebb ösvényen egyensúlyoznak a költségvetési döntéshozók - értékelt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) féléves Költségvetési monitor kiadványának negyedéves felülvizsgálatában.

A szervezet kiemelte: a fejlett piacok költségvetési hiányai jelentősen csökkentek 2011-ben, és sok ország további kiigazítást tervez 2012-ben is. Jóllehet folyamatos korrekció szükséges az adósságszintek középtávú fenntarthatóságának megteremtéséhez, ideális esetben ez a folyamat a megfelelő növekedési ütem fenntartása mellett történik - tette hozzá a Valutaalap.

Az IMF jelentésében hangsúlyozta: a meglévő, jelentős megszorítások fényében a kormányzatoknak nem szabad a növekedési ütem további lassulására újabb kiadáscsökkentéssel reagálniuk, inkább - amennyiben a pénzpiaci helyzet ezt lehetővé teszi - az automatikus stabilizációs folyamatokra kell várniuk. A további megszorításoknak az adósság refinanszírozására gyakorolt kedvező hatásait ugyanis sok esetben kioltaná a gyengébb növekedés miatti bizalmatlanság.

Az euróválság elérheti Amerikát is
Az euróövezeti válságkezelést és a bankrendszer problémáit orvosolni hivatott számos intézkedés ellenére nőttek az elmúlt hónapokban a pénzpiaci stabilitásra ható kockázatok - írja a Valutaalap egy másik, a Globális pénzügyi stabilitási jelentés c. kiadványa.

Az IMF jelentésében kiemeli: a jelentős intézkedések ellenére az államadósság finanszírozása sok esetben kihívások elé néz és továbbra is vannak negatív irányba ható kockázatok. Hozzátette: ha a finanszírozási gondok ahhoz vezetnek, hogy a bankok csökkentik eszközállományukat, ez az euróövezeti gazdaságokban negatív tovagyűrűző hatásokat eredményezhet.

A Valutaalap szerint az Egyesült Államok és néhány másik fejlett gazdaság különösen ki van téve az euróövezeti válság mélyülésének, ezért további intézkedésekre van szükség a bizalom helyreállítása érdekében. A szükséges lépések között van a mentőalap kapacitásainak növelése, a bankok forráshoz jutásának biztosítása, illetve a folyamatos reálgazdasági hitelkihelyezés fenntartása.


A Valutaalap szerint a megfelelő költségvetési mozgástérrel rendelkező euróövezeti államoknak újra kellene gondolniuk a deficitcsökkentési tervek szigorú ütemezését. Emellett, néhány országnak, különösen az Egyesült Államoknak és Japánnak világosabbá kell tenniük középtávú konszolidációs terveiket.

Itt is a németek viszik a prímet

Az IMF számításai szerint a fejlett gazdaságokban mintegy 1 százalékponttal csökkent 2011-ben a GDP-arányos költségvetési hiány. Az euróövezeti tagállamok államháztartási hiánya 2 százalékponttal, a ciklikus hatásoktól tisztított adatok szerint 1,25 százalékponttal mérséklődött tavaly. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ennek legnagyobb része a 2,25 százalékpontos német csökkenésnek tudható be.

A washingtoni székhelyű szervezet üdvözölte az euróövezeti költségvetési politikák integrációjának mélyítésére létrehozott kormányközi egyezményt. Kiemeli ugyanakkor, hogy a hatékony válságkezeléshez a szerződésben foglaltak gyors végrehajtása is szükséges.

Rontott előrejelzésein az IMF
A világgazdaság teljesítménye várhatóan 3,75 százalékkal növekszik majd 2012-ben, ami háromnegyed százalékpontos negatív korrekció az IMF 2011 szeptemberi 4,5 százalékos előrejelzéséhez képest.

Ennek oka főleg az, hogy az euróövezet gazdasága a várakozások szerint 2012-ben enyhe recessziót él majd át az állampapír-piaci hozamok emelkedésének, a banki tőkeáttétel-csökkenés reálgazdaságra gyakorolt hatásainak, és a további költségvetési konszolidáció következtében. A növekedés várhatóan a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban is lassú lesz, a romló külső környezet és a gyengülő belső kereslet következtében.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG