3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A befektetők már bizonyosak voltak benne, hogy az EKB megnyitja a pénzcsapokat, a bejelentés azonban elmaradt. Úgy tűnik, súlyos válság alakult ki az EKB igazgatóságában, Mario Draghi vezetése megrendült, ennek pedig komoly kihatásai lesznek a pénzpiacokra és a monetáris unió hosszú távú jövőjére.

Mario Draghi sorsdöntő sajtótájékoztatójára múlt héten már az EKB új, 400 milliárd forintot kóstáló frankfurti székházában került sor. Az európai növekedési és inflációs helyzetkép, amire reagálnia kellett, korántsem rózsás: a jövő évre tervezett eurózóna növekedési ütemet az EKB-nak a minap kellett 1 százalékra módosítani az alig három hónapja jósolt 1,6 százalékról. Az inflációs rátát 0,7 százalékra kellett levinni a szeptemberben jósolt 1,1 százalékról. Még ezek az adatok is valószínűleg túl optimisták, mert hivatalosan is „lefelé mutató rizikókról” beszél a központi bank.

Ezek után a pénzpiacok már kezdték bontani a pezsgőt és bizonyosak voltak benne, hogy Draghi megnyitja a pénzcsapokat, olyan igazi japán- és amerikai-módra. A bejelentés viszont elmaradt, sőt több helyről olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint egy súlyos válság alakult ki az EKB igazgatóságában, sőt Draghi helyzete is megrendült. Mi történt?

A középen széthasadt igazgatóság

A hat tagú igazgatóság fele nem támogatta a pénzpiacok által várt egy ezermilliárd eurós likviditási fröccsöt, így nem került sor vállalati kötvények vásárlásának bejelentésére és az állampapír-vételek kérdésében sem érkezett újabb pontosítás. Akik leállították a tűzijátékot, azok pedig nem akármilyen politikai mandátummal bírnak: a német Sabine Lautenschläger, a luxemburgi Yves Mersch és igazi meglepetésre a francia Benoît Cœuré. Ez utóbbi tag lázadása egy jelzés arra, hogy Párizs nem akar ujjat húzni Berlinnel, amely egyre növekvő haraggal figyeli Draghi elkötelezettségét a teljes körű QE felé.

A német kormányban láthatóan elszakadt a cérna, és most már mind Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, mind Jens Weidmann Bundesbank elnök nyíltan óvják az EKB-t, nehogy a Fed ultra-laza pénzpolitikáját lemásolja. Schäuble szerint a laza pénzpolitika nem megoldása a problémáknak, hanem éppenséggel a kiváltó oka. 

A bajor pénzügyminiszter, Markus Söder (CSU) is figyelmeztette az EKB-t, hogy fejezze be az inkonvencionális lépéseit, mert azok „veszélyes fejleményekhez” vezetnek hosszútávon és „előkészítik a következő pénzügyi válságot”. Lautenschläger szerint az államkötvény vásárlások fiskális transzfereknek minősülnének, amelyek adott esetben késleltethetnék (a Dél-Európaiaknál..) a szükséges reformlépések megtételét.

Draghi veszélyes vizekre tévedt

Mario Draghi vezetése tehát megrendült, ennek pedig komoly kihatásai lesznek a pénzpiacokra és a monetáris unió hosszú távú jövőjére. Már a közeljövő vonatkozásában sem igazán látni, hogy egy ennyire meghasadt igazgatósággal hogyan lehet tovább kormányozni. Draghi most azt állítja, hogy adott esetben a következő, január 22-i igazgatósági ülésen akár a németek ellenállását is figyelmen kívül hagyja.

Nos, nem akármilyen merészségű kijelentés ignorálni az eurózóna legerősebb pénzügyi és politikai hatalmának álláspontját. Az újabban meglepően sikeres német eurószkeptikus AfD párt már így is készíti elő újabb beadványát az európai QE ellen, azzal érvelve, hogy az behatárolja a német törvényhozás fiskális szuverenitását és óriási adósságot rak a német adófizetők vállára. 

A kialakult helyzetben már az sem vehető bizonyosra, hogy a Bundesbank részt venne-e egyáltalán egy újabb QE-ben.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG