<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.

  • Tizennyolc ukrán diplomáciai képviselet 12 országban kapott véres csomagokat, köztük állati részeket, amit Ukrajna „terror- és megfélemlítési kampánynak” minősített. Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a csomagokat egyidejűleg egy európai országban adták fel, amit a vizsgálat ideje alatt nem közölhetett.
  • Az ukrán hatóságok evakuálásra szólították fel Herszonban, a Dnyeper folyó keleti részén élőket. Jaroszlav Janusevics kormányzó azt mondta, hogy a hatóságok szombattól hétfőig napközben segítenek az emberek kimenekítésében – írja a Kyiv Independent.
  • Több mint 7000 aknát távolítottak el Herszon környékéről – közölte az ukrán állami katasztrófavédelem.

Több mint 7000 aknát szedtek fel Herszonnál. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
Több mint 7000 aknát szedtek fel Herszonnál. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

  • A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők erejük nagy részét a donyecki Bahmut városának elfoglalására összpontosítják.
  • Az orosz tengeri olaj árplafonját kiterjesztették a G7-ekre és Ausztráliára, miután az EU-országok megállapodtak róla. Lengyelország a hordónkénti 60 dollárnál alacsonyabb összeg mellett tartott ki. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Oroszország „nem fogadja el ezt a plafont”, Ukrajna pedig további árplafon-csökkentést vár. Szombaton este az Európai Tanács (ET) is jóváhagyta a megállapodást, Magyarország mentességet kapott alóla. Az ET döntése után Mihail Uljanov, az ENSZ bécsi intézményeihez delegált orosz diplomata azt írta a Twitteren, „ettől az évtől Európa orosz olaj nélkül marad”.
  • Ukrajna közlése szerint pénteken további 510 orosz katonát öltek meg, így a februári invázió óta elhunytak száma 90 600-ra nőtt. Egy tankot és nyolc drónt is elveszítettek az oroszok.
  • Mikhajlo Podoljak kijevi elnöki tanácsadó szerint 13 ezer ukrán katona vesztette életét Oroszország februári megszállása óta. A háború bizonyos pontjain Ukrajna azt mondta, hogy naponta 100-200 hadereje pusztul el a csatatéren, így Podolyak becslése óvatosnak tűnik. Podolják az ukrán Kanal 24-nek nyilatkozva elmondta, hogy ezek az ukrán vezérkar hivatalos adatai.

(The Guardian)

Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
Makro / Külgazdaság Óriási bukóban a brit autógyártás - több mint 40 százalékos a visszaesés
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 13:54
Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 ezer 014 ezer autót gyártottak, ami 9,8 százalékkal elmarad a 2021. évitől. A 2019-ben, a járvány előtti időszakban gyártott 1 millió 303 ezer 135 autóhoz képest a tavalyi termelés 40,5 százalékkal esett vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG