3p
Az amerikai elnökválasztásig mindössze két hét van hátra, és bár az egyik elnökjelölt vállalhatatlansága miatt eléggé lefutottnak tűnik a verseny, sosem lehetünk előre biztosak a végeredményben. Ráadásul az esemény egyúttal az eddigi legnagyobb népszavazás az energiapolitikáról is.

Az elnökjelöltek elképzelése ugyanis homlokegyenest ellenkezik az energiafelhasználásról, környezetvédelemről és a globális felmelegedésről. Trump fütyül az utóbbiakra, felpörgetné az olajkitermelést, sőt visszaküldené a bányászokat a szénbányákba, amiket már világszerte ahol lehet, bezárnak, mivel messze a legszennyezőbb energiaforrásról van szó. Hillary Clinton ezzel szemben napelemeket akar az amerikai házakra, és elektromos autókat az utakra, így az olajfelhasználást a harmadára csökkentené.

Ellenforradalom

Trump egyenesen energia forradalmat, vagy inkább ellenforradalmat hirdetne, amelyben lerázná a környezetvédelmi szabályozás korlátozásait, sőt az országot kivonná a nemzetközi környezetvédelmi-, és klímaszerződések hatálya alól. A tervei csak az olaj-, és gázipar néhány képviselőjének tetszenek, egyébként még Trump szövetségesei is kétségeiket fejezik ki. Egy texasi olajmilliárdos azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy nincs mit támogatni az olajfúrásokon, hisz azokat nem Obama állította le, hanem az olajár esése.

Ráadásul Obama elnökségének idejére esett az amerikai olajkitermelés 70 százalékos növekedése, ami által az ország a világ legnagyobb kitermelője lett. Ez azonban a sosem látott magas árnak és a gyorsan fejlődő technológiának volt köszönhető, majd az áresés vissza is fogta a kitermelést, vagyis a piac végzi el a feladatot.

Megújuló szuperhatalom

Clinton ezzel szemben Amerikát a tiszta energia szuperhatalmává akarja tenni. Nézete szerint annyi szél-, és napenergiát lehet felhasználni, ami lényegében minden háztartást ellátna energiával, és most már a napenergia ára lecsökkent annyira, hogy versenyképes legyen a gázerőművek által termelt árammal. Szigorítaná a víz-, és légszennyezéssel kapcsolatos szabályozást, és a korábbi terveknél erőteljesebben csökkentené a széndioxid kibocsátást.

Környezetvédők mindazonáltal bírálják Clintont, mivel külügyminiszter korábban még azt javasolta, támogassák Európát az új amerikai palagáz-, és olajkitermelési eljárások exportjával, hogy csökkenthessék az Oroszországtól való függőséget. Attól tartanak, hogy meghirdetett programja ellenére így vagy úgy támogathatja az olaj-, és gázfúrásokat, és így nekik állandóan résen kell lenniük, de mindezzel talán csak azért érvelnek, mert ha az elnökjelölt programjai megvalósulnak, nem marad feladatuk.

Autóipar

Az olajipar szerepének csökkenése és a megújuló energiák által termelt áram olcsó és tömeges elérhetősége nagy lökést adna az amúgy is beindulóban lévő elektromos autózásnak. Amerikában annyi autó van, mint ember, azaz nagyjából 300 millió, így ha ennek csak egy része elektromos lesz belátható időn belül, az óriási széndioxid-kibocsátás csökkenést eredményezne, nem is beszélve arról a hatásról, hogy az amerikai példa a világ más részein is gyorsítaná a folyamatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG