4p

Az Egyesült Államok segítséget ajánl Kínának, ahol szakértők szerint 2023-ban egymillió ember halhat meg a Covid-ban. Ilyen, amikor a kínai fagyi visszanyal: a sokáig alkalmazott zéró-Covid politika hirtelen eltörlése többet árthat, mint használhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadója, de számtalan egészségügyi szakember szerint is túl korai kihirdetni globálisan a Covid veszélyhelyzetének végét a Kínában várható pusztító hullám miatt.

A szakértők véleménye jelentős elmozdulást mutat azóta, hogy Kína a múlt héten megkezdte zéró Covid-politikájának lebontását a példátlanul nagy nyilvános tiltakozások után, miközben a fertőzések száma növekvőben van.

Az előrejelzések szerint a világ második legnagyobb gazdasága 2023-ban több mint egymillió halálesettel nézhet szembe a hirtelen irányváltást követően.

Ahogy eltörölték a szigorú szabályokat, a hullám új erőre kapott. Fotó: Depositphotos
Ahogy eltörölték a szigorú szabályokat, a hullám új erőre kapott. Fotó: Depositphotos

A kínai zéró Covid-megközelítés viszonylag alacsonyan tartotta a fertőzések és halálozások számát az 1,4 milliárd fős lakosság körében, de a szabályok lazítása megváltoztatta a globális képet – mondják a hozzáértő szakemberek.

"A kérdés az, hogy mindez nevezhető-e poszt-pandémiának, amikor a világ jelentős része valójában még csak a következő hullámba lép be. Egyértelmű, hogy a járvány egészen más szakaszában vagyunk, mint az elején, de véleményem szerint ez a függőben lévő kínai hullám még mindig egy durva dolog” - mondta Marion Koopmans holland virológus, aki annak a WHO-bizottságnak a tagja, amely feladata a Covid helyzetével kapcsolatos tanácsadás.

A WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus még szeptemberben úgy fogalmazott, hogy „már látszik a járvány vége”. Múlt héten még Genfben is azt mondta újságíróknak, „reménykedik”, hogy valamikor 2023-ban végetér a vészhelyzet – emlékeztet a The Guardian az előzményekre.

A legtöbb ország időközben eltörölte a Covid-korlátozásokat, mivel a vírus veszélyes új változatainak fenyegetése vagy a fertőzések újjáéledése 2022 második felében megszűnt. De Tedros korábbi megjegyzései valóban felkeltették azt a reményt, hogy az ENSZ hamarosan eltávolíthatja a Covidra vonatkozó legmagasabb riasztási fokozatot, amely 2020 januárja óta van érvényben.

Koopmansnak és a WHO többi tanácsadó bizottságának január végén kell megtennie a riasztási szintre vonatkozó ajánlását, de végül a szervezet vezetője, Tedros hozza meg a végső döntést, aki nem köteles követni a bizottság ajánlását.

Kedden Kína-szerte a városok lóhalálában igyekeztek kórházi ágyakat telepíteni és lázszűrő állomásokat építeni, mivel a hatóságok újabb öt halálesetről számoltak be, miközben azzal is szembesültek, hogy a nemzetközi aggodalmak egyre nőnek Peking meglepő döntése miatt, miszerint elengedi a vírust.

A Kínát fenyegető kockázatok mellett egyes globális egészségügyi adatok is arra figyelmeztetnek, hogy a vírus belföldi terjedése újabb esélyt ad a vírusnak a mutálódásra is, ami akár egy új veszélyes változat kialakulásához is vezethet.

Jelenleg a WHO-val és a GISAID vírusadatbázissal is megosztott Kínából származó adatok azt mutatják, hogy az ott keringő variánsok a globálisan domináns omikron és annak ágai, bár a kép hiányos a kínai adatok hiányosságai miatt.

"Jelenleg még mindig nem világos, hogy a kínai hullámot egy koronavírus-változat vezérli, vagy csak az elszigetelődés feloldása miatti kis felfutás jellemzi" - mondta Tom Peacock, a londoni Imperial College virológusa.

Az Egyesült Államok kedden jelezte, hogy kész segíteni Kínának a rohamosan terjedő járvány mefékezésében, figyelmeztetve arra, hogy az országban ellenőrizetlenné váló fertőzés terjedése következményekkel járhat a világgazdaságra nézve.

„Felkészültünk arra, hogy továbbra is támogassuk a világ országait, köztük Kínát, illetve más, a Covid-dal kapcsolatos egészségügyi segítséget nyújtsunk. Számunkra ez nem politikáról, de geopolitikáról sem szól” - mondta Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok felajánlotta-e Kínának az oltóanyagokkal való ellátását, Price azt mondta: „Nem fogok magánbeszélgetésekbe bocsátkozni, de sokszor hangoztattuk nyilvánosan, hogy mi vagyunk a Covid-19 vakcinák legnagyobb adományozója a világon.

„Azt is megjegyezzük, hogy ami Kínában történik, annak a globális gazdaságra is van hatása. Azt is tudjuk, hogy amikor a vírus ellenőrizetlen módon bárhol széles körben el kezd terjedni, fennáll annak a lehetősége, hogy újabb változatai jelennek meg” – tette hozzá a szóvivő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vajon kit választanak a közel-keleti országban? Kik lesznek a befutó hittudósok?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 12:53
Megerősített biztonsági intézkedések közepette parlamenti választások kezdődtek pénteken Iránban. Az országban emellett ezen a napon választják meg a 88 hittudósból álló Szakértők Tanácsának tagjait is.
Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG