<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Megkezdődött a párizsi büntetőbíróságon hétfőn a kilencvenes évek állítólagos illegális angolai fegyverszállításai ügyében indított per, amelyben 42 személynek, köztük Jean-Christophe Mitterand-nak, a néhai köztársasági elnök fiának és Charles Pasqua volt belügyminiszternek kell a bíróság előtt felelnie.

Néhány órával korábban az angolai államügyész, Francis Teutgen tudatta: az afrikai állam külföldi ország "védelmi titkának tiszteletbe tartására" hivatkozva eljárást kíván indítani avégett, hogy a francia sajtóban csak Angolagate-ként emlegetett pert ne lehessen lefolytatni.

Az "Angolagate" középpontjában Pierre Falcone francia üzletember és társa, az orosz-izraeli állampolgárságú Arcady Gaydamak áll. A vád szerint a két vállalkozó az illetékes francia hatóságok engedélye nélkül adott el Oroszországból származó fegyvereket - többek között 420 harckocsit, 12 helikoptert, 6 hadihajót - 1993 és 1998 között a polgárháború sújtotta Angolának, mintegy 790 millió dollár értékben.

Velük együtt összesen 42 személynek kell a büntetőbíróság előtt felelnie, akik közül többet jelentős kenőpénzek elfogadásával (a két fő vádlottól), valamint befolyással való üzérkedéssel vádolnak. A 790 millió dollár mintegy fele volt a tiszta haszon, amelynek egy részét a két üzletember újra elosztotta franciaországi befolyásának biztosítására: a Falcone tulajdonában lévő Brenco társaság bőkezű jutalékokat számlázott jobb- és baloldali politikusoknak egyaránt.

A volt jobboldali belügyminisztert, Charles Pasquát és egyik fő tanácsadóját, Jean-Charles Marchianit, Var megye egykori prefektusát azzal vádolja az ügyészség, hogy több százezer dollárt fogadtak el angolai érdekek melletti lobbizásért. Jacques Attali, a néhai szocialista köztársasági elnök, Francois Mitterrand és a jelenlegi államfő, Nicolas Sarkozy tanácsadója 160 ezer dollárért elsimította Falcone és Gaydamak vállalkozásának kérdéses adóügyeit. A néhai elnök elsőszülött fia, Jean-Cristophe a vád szerint kiterjedt kapcsolatrendszerét használta fel az üzlet előmozdításához, Paul-Loup Sulitzer írót pedig a média befolyásolásáért "jutalmazták" a fő vádlottak. Ugyanakkor az előzetes vizsgálat során korruptnak talált angolai vezetőket, köztük José Eduardo Dos Santos államfőt a vizsgálóbíró végül nem küldte a büntetőbíróság elé.

A márciusig tartó per 58 kitűzött tárgyalásának legelejétől kezdve a közel hatvan ügyvéd legfőbb érve az, hogy a per nem lenne lefolytatható, hiszen a fegyverszállítás nem Franciaországon keresztül történt; az kizárólag Oroszországot és Angolát érinti. Ezt az álláspontot képviseli Hervé Morin francia védelmi miniszter is.

Nappal politizálnak, este ágybabújnak
Francia-német barátság kell a válság megoldásához 
Párizs lélekben felkészült a mélypontra 

MTI

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európában.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2022. június 30. 09:31
Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG