BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 18. 10:57

Ami a 2,5 millió forintos nagycsaládosi támogatással együtt azt jelenti, hogy átlagban 5,5 millióba kerülő személygépkocsit vásárolhatott az a mintegy 1800 família, amely kérelmét 2019 végéig kedvezően bírálták el a lízingcégek. Ennyiből zömében Daciákhoz, esetleg alacsonyabb kategóriájú Opelekhez, Citroenekhez lehet hozzájutni.

A nagycsaládosok autóprogramjának tavaly júliusi indulásától a lízingcégek 23 ezer kérelmet fogadtak be, ebből 14 ezret bíráltak el kedvezően – hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtótájékoztatóján. Ez nem azt jelenti, hogy 9 ezer kérelmet elutasítottak, hanem azt, hogy azok elbírálása még folyamatban van, minimális a negatív döntések aránya – közölte lapunk érdeklődésére Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Eddig több mint 1800 családnak helyezték már ki a pénzeket, összesen 5,2 milliárd forint értékben, ami azt jelenti, hogy egy igénylőre nagyjából 3 millió jutott. A program felfutására az idén számít a szövetség.

Sikeres év

A 2019-es egyébként Tóth Zoltán értékelése szerint rendkívül sikeres év volt a hazai lízingszektor számára, a kihelyezések 740 milliárd forintot értek el, ez közel 7 százalékkal több a 2018-asnál és nagyjából a kétszerese az európai lízingpiac növekményének. Igaz, idehaza az utóbbi években volt kétszámjegyű is a bővülés, de a szövetségnél ezzel is elégedettek – jelentette ki a főtitkár.

A nagyhaszongépjárművek, vagyis a 3,5 tonna feletti teherautók kivételével a lízingpiac valamennyi szegmense növekedett 2019-ben. A finanszírozott eszközök közül a termelőknél, a mezőgazdasági és az építő gépeknél volt a legnagyobb arányú a gyarapodás. A mezőgazdaságba való kihelyezések egy év alatt 26 százalékkal nőttek, s összességében a tavalyi év végén elérték a 103 milliárdot, a termelőeszközökre 20 százalékkal többet, 75 milliárdot vettek igénybe, míg az építőipari gépekre 27,5 milliárdot – ez minden idők legjobb eredménye.

Folytatódott a bővülés a személy- és a kishaszongépjárműveknél, az ezek lízingeléséhez tavaly kihelyezett 273 milliárd forint 11 százalékkal volt magasabb a 2018-asnál – közölte Kiss Norbert, a Lízingszövetség bizottságvezetője. A kihelyezett összegek nagyobb része, 210 milliárd új autókra fordítódott, ami azért kedvező, mert Magyarországon a személygépkocsik átlagéletkora 14 év.

Azért volt nagy zuhanás is

A 3,5 tonna feletti teherautókra 2019-ben jutott 166 milliárd 13 százalékos éves szintű csökkenésnek felel meg. Ennek oka a gazdaság várható lassulása, a megrendelések hanyatlása, a módosuló szabályozási környezet és a sofőrhiány – sorolta Nyikos Katalin, a Lízingszövetség elnöke.

Míg korábban voltak olyan évek, amikor a lakosság finanszírozása dominált, ma már a lízingfinanszírozás háromnegyede a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz (mkkv) kerül, azaz e szektor nagyban hozzájárul az mkkv-k fejlődéséhez – emelte ki Tóth Zoltán. A maradék egynegyeden osztoznak a nagyvállalatok és a lakosság.

A babaváró hitelek terjedése nem kedvez a lízingpiacnak – ismerte el Kiss Norbert, a szövetség bizottságvezetője –, mivel azt másra, lakásvásárlásra, korábban felvett hitelek kiváltására költik, csak kisebb mértékben vásárolnak autót.

Az idei évre stagnálást, 740-750 milliárdos kihelyezést vár a Lízingszövetség, abból kiindulva, hogy a gazdasági növekedés lassul, a beruházások mérséklődnek, a nagyhaszongépjárművek eladásai tovább szűkülhetnek – közölte Nyikos Katalin.

Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Friss
hírlevél