<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ami a 2,5 millió forintos nagycsaládosi támogatással együtt azt jelenti, hogy átlagban 5,5 millióba kerülő személygépkocsit vásárolhatott az a mintegy 1800 família, amely kérelmét 2019 végéig kedvezően bírálták el a lízingcégek. Ennyiből zömében Daciákhoz, esetleg alacsonyabb kategóriájú Opelekhez, Citroenekhez lehet hozzájutni.

A nagycsaládosok autóprogramjának tavaly júliusi indulásától a lízingcégek 23 ezer kérelmet fogadtak be, ebből 14 ezret bíráltak el kedvezően – hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtótájékoztatóján. Ez nem azt jelenti, hogy 9 ezer kérelmet elutasítottak, hanem azt, hogy azok elbírálása még folyamatban van, minimális a negatív döntések aránya – közölte lapunk érdeklődésére Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Eddig több mint 1800 családnak helyezték már ki a pénzeket, összesen 5,2 milliárd forint értékben, ami azt jelenti, hogy egy igénylőre nagyjából 3 millió jutott. A program felfutására az idén számít a szövetség.

Sikeres év

A 2019-es egyébként Tóth Zoltán értékelése szerint rendkívül sikeres év volt a hazai lízingszektor számára, a kihelyezések 740 milliárd forintot értek el, ez közel 7 százalékkal több a 2018-asnál és nagyjából a kétszerese az európai lízingpiac növekményének. Igaz, idehaza az utóbbi években volt kétszámjegyű is a bővülés, de a szövetségnél ezzel is elégedettek – jelentette ki a főtitkár.

A nagyhaszongépjárművek, vagyis a 3,5 tonna feletti teherautók kivételével a lízingpiac valamennyi szegmense növekedett 2019-ben. A finanszírozott eszközök közül a termelőknél, a mezőgazdasági és az építő gépeknél volt a legnagyobb arányú a gyarapodás. A mezőgazdaságba való kihelyezések egy év alatt 26 százalékkal nőttek, s összességében a tavalyi év végén elérték a 103 milliárdot, a termelőeszközökre 20 százalékkal többet, 75 milliárdot vettek igénybe, míg az építőipari gépekre 27,5 milliárdot – ez minden idők legjobb eredménye.

Folytatódott a bővülés a személy- és a kishaszongépjárműveknél, az ezek lízingeléséhez tavaly kihelyezett 273 milliárd forint 11 százalékkal volt magasabb a 2018-asnál – közölte Kiss Norbert, a Lízingszövetség bizottságvezetője. A kihelyezett összegek nagyobb része, 210 milliárd új autókra fordítódott, ami azért kedvező, mert Magyarországon a személygépkocsik átlagéletkora 14 év.

Azért volt nagy zuhanás is

A 3,5 tonna feletti teherautókra 2019-ben jutott 166 milliárd 13 százalékos éves szintű csökkenésnek felel meg. Ennek oka a gazdaság várható lassulása, a megrendelések hanyatlása, a módosuló szabályozási környezet és a sofőrhiány – sorolta Nyikos Katalin, a Lízingszövetség elnöke.

Míg korábban voltak olyan évek, amikor a lakosság finanszírozása dominált, ma már a lízingfinanszírozás háromnegyede a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz (mkkv) kerül, azaz e szektor nagyban hozzájárul az mkkv-k fejlődéséhez – emelte ki Tóth Zoltán. A maradék egynegyeden osztoznak a nagyvállalatok és a lakosság.

A babaváró hitelek terjedése nem kedvez a lízingpiacnak – ismerte el Kiss Norbert, a szövetség bizottságvezetője –, mivel azt másra, lakásvásárlásra, korábban felvett hitelek kiváltására költik, csak kisebb mértékben vásárolnak autót.

Az idei évre stagnálást, 740-750 milliárdos kihelyezést vár a Lízingszövetség, abból kiindulva, hogy a gazdasági növekedés lassul, a beruházások mérséklődnek, a nagyhaszongépjárművek eladásai tovább szűkülhetnek – közölte Nyikos Katalin.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló