<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő BusinessEurope legfrissebb elemzése szerint 2014-ben az Európai Unióban 1,4%-os gazdasági növekedés várható, míg az eurozónában ennél alacsonyabb GDP-emelkedésére számít a szervezet. Magyarország a középmezőnyben végezhet.

A brüsszeli székhelyű BusinessEurope ma tette közzé az európai gazdaságról készült átfogó elemzését. A szervezet 2014-re az Európai Unión belül 1,4%-os GDP-növekedést prognosztizált, 1,8%-os inflációs és 10,6%-os munkanélküliségi ráta mellett. Az előrejelzés szerint az EU-tagállamok átlagos államháztartási hiánya 3,1% lesz, míg az adósságállomány kisebb növekedés után 89,7 százalékos szinten alakulhat 2014-ben.

A jövő évre vonatkozó GDP-előrejelzés tekintetében Magyarország a 16-ik helyen tartózkodik az EU tagországai között 1,3%-os várható növekedéssel. A munkanélküliség vonatkozásában, 10,8%-os eredménnyel a 17., míg az infláció tekintetében 2,5%-os eredménnyel a 21. legjobb eredményt érheti el Magyarország 2014-ben a szervezet szerint.

A munkanélküliség stagnálására számítanak

A munkanélküliség magas szintje 2014-ben is az egyik legkomolyabb problémája marad az Európai Unió gazdaságainak. Az előrejelzés szerint jövőre csupán 500 ezer új munkahely fog létrejönni a tagországokban, amivel nehéz lesz érdemben elmozdulni a jelenlegi 11% körüli szintről és fennállhat a munkahelyteremtés nélküli gazdasági élénkülés veszélye. Ebben a tekintetben továbbra is kimagaslóan nehéz helyzetben van Spanyolország, míg Magyarország vonatkozásában lényegében stagnálást jelez előre a BusinessEurope.

A BusinessEurope véleménye szerint a következő területeken szükséges a közeljövőben előrelépés az európai gazdaság beindítása érdekében:

• A hosszú távon is fenntartható növekedés és az EU nemzetközi versenyképessége fokozásának előfeltétele az uniós szintű gazdaságpolitikai kezdeményezések továbbfejlesztése, végrehajtásuk kivitelezése tagállami szinten.
• A tagállamoknak az eddigieknél elkötelezettebben kell a strukturális átalakításokat végigvinniük.
• A tőkéhez való hozzáférés javítása érdekében elengedhetetlen egy jól működő európai szintű bankunió alapjainak megteremtése.
• Az európai befektetési bank tőkéjének 10 milliárd euróval történő megemelését további innovatív eszközöknek kell követnie.
• Az egységes piac további fejlesztése, a gátat jelentő bürokratikus szabályozási korlátok lebontása elengedhetetlen, különös tekintettel a digitális, a telekommunikációs és az energetikai szektorokban.

„A hazai vállalkozások számára – hasonlóan az európai tendenciákhoz, ahol az elmúlt két évben 300 milliárd eurós csökkenés volt a 27 tagország vállalati hitelállományában – továbbra is a tőkéhez való hozzáférés jelenti az egyik legnagyobb kihívást. A legfrissebb hazai adatok szerint a bankok vállalati hitelállománya 128 milliárd forinttal csökkent egy év alatt, két évre vetítve pedig 382 milliárdos a csökkenés. Mindez a válság kitöréséhez képest továbbra is 1000 milliárdot meghaladó mínuszt jelent a váláság előtti 6000 milliárdos szinthez képest. Az adatokból kiolvasható, hogy a csökkenés üteme lassult, de a tökéletes megoldást még mindig nem találtuk meg. Ebben segít az MNB nemrég elindult Növekedési Hitelprogramja is, mely az első 750 milliárdos, illetve a második 500 milliárdos szakasszal valódi segítséget jelent a vállalkozásoknak. A program célkitűzéseit az MGYOSZ is maximálisan támogatja, természetesen a program valódi, vállalatokra gyakorolt hatásainak pontos elemzésére még várnunk kell” – mondta Futó Péter, az Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG