<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Minden eddiginél komolyabb fenyegetést kapott a világ az őrült diktátortól: Észak-Korea helyi idő szerint kedd hajnalban ballisztikus rakétát lőtt ki, amely áthaladt a Japán északi részén található Hokkaidó szigete fölött. A japán lakókat a rakétakilövés után figyelmeztették, hogy vonuljanak fedezékbe.
Egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítás egy tokiói utcai tévéképernyőn 2017. augusztus 29-én, miután Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel reggel, amely átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott. (MTI/EPA/Franck Robichon)

Eddig is provokáltak, de ez mindennél durvább

Bár Phenjan eddig is feszegette a határokat az egyre veszélyesebb rakétatesztekkel, a mostani volt a legprovokatívabb. Szakértők szerint egy közepes hatótávolságú Hvaszong 12-es rakétát lőhettek Japán felé. Ugyanilyenekkel fenyegették meg nemrég az Egyesült Államokat: Kim Dzsongun azt ígérte augusztus közepén, hogy az USA fennhatósága alatt álló Guam szigetét fogják megcélozni. Ezt Trump elnök sem hagyta válasz nélkül, tűzesőt ígért Észak-Koreának, ha bármivel próbálkoznak - a mostani rakétakilövés tehát a lehető legnagyobb feszültség közepette történt, főleg ha figyelembe vesszük, hogy éppen a napokban tart az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlatot a koreai félszigeten illetve közös hadgyakorlatot Hokkaidón.

A japánok természetesen azonnal élesen reagáltak: bár eddig is tucatnyi rakétát lőtt ki a tengerbe Korea, arra nem sokszor volt példa, hogy a japán területek fölött áthaladjon a fegyver. Abe Sinzó miniszterelnök a nemzetét ért példátlanul súlyos fenyegetésként értékeli az akciót. Abe már beszélt is az amerikai elnökkel, aki 100 százalékos támogatásáról biztosította a japán miniszterelnököt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden ül össze, hogy értékeljék a tesztet.

Meg sem próbálták lelőni a japánok a rakétát

A rakétát egyébként a Phenjantól északra fekvő területről lőtték ki helyi idő szerint reggel 6 óra előtt, 2700 kilométert repült, elérte az 550 kilométeres magasságot is. 2009-ben már volt olyan északi rakéta, amelynek pályája átvezetett Japán fölött, akkor állítólag egy kommunikációs műholdat állítottak Föld körüli pályára - bár az USA, Japán és Dél-Korea zt is ballisztikus rakéta-tesztelésként kezelte. Azóta nem történt olyan, hogy egy, deklaráltan nem a világűrbe szánt rakéta a Japán területek fölött repült volna át. A japán hadsereg nem próbálta meg lelőni a rakétát, ami végül Hokkaidó partjaitól 1180 kilométerre csapódott a tengerbe, miután három darabra esett.

A TV- és rádióadásokat megszakították Japánban, és figyelmeztették a lakosságot arra, hogy rakétakilövés történt. Leállítoták a nagysebességű vasutat és az utcákon elhelyezett hangszórókon keresztül is figyelmeztették a lakosságot.

Biztonságos helyet keresnek a befektetők

A hírre megugrott a menedéknek számító eszközök árfolyama a piacon - drágult az arany, a svájci frank és a japán jen, a részvényárfolyamok viszont esni kezdtek: a tokiói Nikkei 1 százalékos mínuszban is járt, hasonlóan a szöuli Kospi indexhez. Arról, hogy az atomháború egyre növekvő veszélye miért nem okoz nagyobb pánikot a piacokon, itt írtunk >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit aszegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos