<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.

Az MNB 4 százalékos kamatot fizet a kereskedelmi bankoknak a ma délután 1 és fél 2 között sorra kerülő egyhetes betétek tenderén - tette közzé a jegybank. Ugyanekkora volt a mérték a legutóbbi három tenderen, ami azt jelenti, hogy az MNB a decemberi kamatemelés óta - mely során 3,8-ról 4 százalékra vitte fel a rátát - nem tart szükségesnek további monetáris szigorítást.

Az idén még nem emeltek kamatot Matolcsy Györgyék. Fotó: MTIAz idén még nem emeltek kamatot Matolcsy Györgyék. Fotó: MTI

Ez azért lényeges információ, mert az infláció elleni küzdelemben tavaly november óta a jegybank az alapkamat helyett az egyhetes betéti kamatot tartja irányadónak. Nem csoda, ezzel jóval nagyobb pénzmennyiségre tud hatást gyakorolni.

Annak ellenére nem változatott ezúttal (sem) az MNB a kamaton, hogy az éves infláció decemberben a piaci várakozásoknál magasabb lett. A 7,4 százalékos mérték megegyezik a novemberi, közel 14 éves csúcsot hozott adattal, noha még a legpesszimistábbak is 7,2 százalékra számítottak, a legoptimistábbnak bizonyult elemző, a Raiffeisen Banknál dolgozó Török Zoltán meg 6,9 százalékot.

Meglehet, az MNB osztja a kormány véleményét, miszerint az eddig meghozott hatósági intézkedések - rezsicsökkentés, kamatstop, benzinár-stop, élelmiszerár-stop - együttesen mintegy 2 százalékponttal mérsékelheti az inflációt. Ugyanakkor az is közrejátszhatott a jegybank mai döntésében, hogy az importon keresztüli inflláció nyomás is enyhült januárban azáltal, hogy a forint erősödött, míg a 2022-es évet például az euróval szemben a 370-es szint közelében kezdte, azóta már 353 alá is benézett, jelenleg pedig az uniós pénz egysége 356 forint körül mozog.

A következő fontos esemény a Monetáris Tanács jövő keddi, január 25-ei ülése lesz, amelyen azonban szinte bizonyosan sor kerül kamatemelésre. Méghozzá az MNB-alapkamatéra, amely a legutóbbi, december 14-ei szeánsz óta 2,4 százalék - akkor ment fel erre a mértékre az addigi 2,1 százalékról -, s bár, mint már említettük, nem ez a Matolcsy György által vezetett intézmény számára irányadó, a monetáris politikáért felelős alelnök kilátásba helyezte, hogy az alapkamatot és az egyhetes betéti kamatot fokozatosan közelítik majd egymáshoz, amíg azok nem kerülnek majd egy szintre. Elemzők ez utóbbi mértéket 5 százalékra teszik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló