4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

50 európai politikus, köztük 26 európai parlamenti tag levelet küldött a skót vezetésnek, melyben arról biztosítják az országot, hogy örömmel látnák újra, vagy inkább továbbra is az Európai Unióban, ha függetlenné válik. Még a spanyolok is megenyhültek, pedig Katalónia miatt nagyon féltek az önálló Skóciától.

Az Európai Uniónak nagy veszteség az Egyesült Királyság kilépése, és miután az eleve egy többnemzetiségű ország, sokan örülnének, ha annak egy része visszatérne, akár független utódállamként is. Erre Skóciának van esélye, mivel ott tervezgetik az újabb függetlenségi népszavazást (Wales az EU-tagság ellen szavazott, Észak-Írország pedig, ha kiválna az Egyesült Királyságból, Írországhoz csatlakozna és így kerülne vissza az Unióba).

Biztatás

Az 50 tagú csoport azt írja, hogy ha Skócia a függetlenséget választja, szívesen látják az Európai Unióban teljes jogú tagként. Azt ígérik, hogy igyekeznének a teljes jogú tagsághoz vezető folyamot a lehető legsimábbá és legegyszerűbbé tenni. A The Guardian szerint ezt írják: Skócia alkotmányos jövője, az Egyesült Királysággal és az Európai Unióval való kapcsolata kizárólag a skót polgárok döntésén múlik, melyet ők nem akarnak befolyásolni. Egyszerűen csak jelzik, hogy függetlenség esetén nem maradnának magukra, komoly politikai erő támogatná őket a teljes jogú EU-tagság gyors elérésében.

Az európai parlamenti képviselőkön kívül a német, az ír, a belga, a görög és a spanyol nemzeti parlamentek néhány tagja is aláírta a levelet. Így kétségkívül támogatást adnak Nicola Sturgeon skót első miniszter újabb népszavazási kezdeményezésének, viszont a skótoknak tudniuk kell, hogy számíthatnak-e az európai uniós tagságra a döntésük során. A hivatalos uniós vezetős szerveknek nem lenne szerencsés erről közvetlenül nyilatkozni, hisz ez megzavarná a brit kormánnyal folytatott tárgyalásokat, és a britek esetleg úgy tekintenék, mint az országuk szétszedésére irányuló kísérletet.

Már senki nem ellenzi

Így a skótok számára az üzenet világos, ráadásul az egyetlen tag, aki korábban hallani sem akart egy esetleg önálló Skóciáról, méginkább annak EU-tagságáról, most már jelezte, hogy nem vétózná meg az új ország EU-tagságát. Spanyolországot azért aggasztotta Skócia esetleges függetlensége és önálló uniós tagsága, mert úgy gondolták, hogy ez a Spanyolországtól elszakadni vágyó Katalóniának is például szolgálhat.

Ez nagy dolog, mivel a skótok eddig attól féltek, hogy Spanyolország megnehezíti uniós tagságukat, de most már feltehetően sima előttük az út, ha beadják esetleges kérvényüket, és a felvételi folyamat is gyors lehet, hisz mégiscsak csak az EU egy régi részéről van szó, melynek csak államjogi helyzete változik.

A hűség nemzete

Az európai vezetők szimpátiája rendkívüli mértékben megnőtt a skótok iránt, hisz 62 százalékos arányban az Unióban maradásra voksoltak, vagyis erős európai elkötelezettségükről tettek bizonyságot. Skóciának egyébként, mint új jelentkezőnek, kötelezettséget kéne vállalni az eurózónához való csatlakozásra is, de ezzel valószínűleg igen jól járnának. Az Angliával való kereskedelem ugyan valamelyest bonyolódna, de az angol fontot úgysem tarthatnák meg, eurózóna tagként pedig valószínűleg komoly támogatást kapnának mind a zóna, mind az egész Unió részéről, bizonyítandó az angolok felé, hogy mennyivel jobb az Unióban maradni.

A döntés még odébb

A skóciai következő népszavazás persze még odébb van, a brit kormány nemigen egyezik bele az Európai Unióból való tényleges, 2019. márciusi kilépés előtt. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy Skócia ezúttal az Angliával való szakításra fog szavazni, bár ebben nagy szerepet játszhat, hogy a kampányban mit ígér Anglia, és mit az Európai Unió, ennek eredményeként hol látják a skótok biztosabbnak a jövőjüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG