Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az IMF országjelentése szerint hazánk előrelépett, gazdaságunk kevésbé sérülékeny, mint korábban, ugyanakkor számos kockázat továbbra is jelen van, amely miatt az új kabinetnek Washington szerint jó pár helyen változtatnia kellene. Az NGM értékelése szerint most már csak a hangsúlyokban van eltérés.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról szóló legújabb országjelentésében elismeri, hogy Magyarország kikerült a recesszióból, s tavaly 1,1 százalékos gazdasági növekedést produkált. Ezt azonban döntően az állami költekezés és -beruházások, valamint az exportteljesítmény okozta, a magánszektor kereslete erősödött ugyan, de összességében gyenge maradt. A keresletbővülést az IMF szerint a monetáris feltételek enyhülése és a javuló piaci bizalom erősítette. Ezek a tényezők jelenleg is fennállnak, az IMF szerint ezért a beruházások, a magánszektor fogyasztása és az export is erősödhet, az inflációs nyomás csökkent, ezért 2 százalékos idei bővülés várható. Magyarország sérülékenysége a többletet mutató folyó fizetési mérlegnek, az alacsony inflációs rátának és a jelentős költségvetési konszolidációnak köszönhetően csökkent – jelzi a Valutaalap.

A munkaerő-piaci mozgásokkal kapcsolatban az anyag arról ír, hogy bár a közmunka-program révén valóban csökkent a munkanélküliség, a munkaerőpiaci feltételek továbbra is gyengék.

 

Nem csökkent a kitettség

Az elismerő szavak mellett ugyanakkor a jelentés a kockázatokról is viszonylag bőven ír. Továbbra is magasnak tartják Washingtonban az államadósság mértékét és az ország külső finanszírozási kitettségét. Ez még akkor is kockázat, ha maga a tanulmány is elismeri, hogy tavaly a kormányzat teljesítette a vállalt célt, ám a 79 százalékos GDP-arányos ráta még mindig komoly kockázatokat hordoz. Főleg annak fényében, hogy a piaci környezet igen bizonytalan, hiszen még a fejlett gazdaságok irányvonalát is nehéz prognosztizálni, ami még inkább növeli a feltörekvő piacok bizonytalanságát. Az IMF ráadásul nem számol az adósságráta javulásával, mivel szerintük a 2,9 százalékos költségvetési hiány 1 százalékos GDP-arányos strukturális lazítást jelent.

Továbbra sincs jele annak, hogy minek hatására indulhat be komolyabb növekedés – a háztartások fogyasztása bizonyosan nem lesz húzóerő, hiszen ők még mindig a korábbi évek kellemetlen hatásainak helyreállításával küzdenek (devizahitelek, munkaerő-piaci helyzet).

A vállalati beruházási ráta ugyan növekszik, ám az IMF szerint a gyenge üzleti környezet egyelőre még elriasztja a cégek zömét attól, hogy komolyabb fejlesztésbe kezdjenek. Ráadásul a bankrendszer számára is jelenleg a túlélés a cél: a magas adóteher, a nem-teljesítő hitelek magas aránya és a gyenge növekedési kilátások miatt egyelőre nehéz a hitelezés bővülésében bízni.

 

Ortodox” javaslatok

Az új kormányzat számára az IMF egy étlapot is készített arról, hogy milyen eszközök stimulálhatnak jelentősebb bővülést véleményük szerint. Természetesen a javaslatok aligha érhetnek el a kabinethez, amely a javaslatokban megfogalmazottakat eddig legalábbis kategorikusan elutasította. Az IMF komoly, növekedésbarát költségvetési kiigazítást javasol az adósság fenntartható csökkentése érdekében – elsősorban a kiadási oldal reformját preferálnák, míg a bevételi oldalon a növekedést visszafogó, torzító különadók csökkentését javasolják külön kiemelve a bankok helyzetét, amelyek működési környezetének javítása segíthet a gazdasági növekedés felpörgetésében. A kamatcsökkentési ciklus lezárása ugyancsak a javaslat része. A gazdaságpolitikai ötletelés lezárását is sürgeti az IMF, amely révén a nyersanyaghiányos országunkban a szolgáltatási szektor ismét felpöröghet. A munkaerőpiacon pedig érdemi strukturális reformok végrehajtását javasolja az országjelentés.

 

Az NGM elégedett

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentésének megállapításai - annak kritikusabb elemeivel együtt is - azt mutatják, hogy immár a szervezet is elismeri a magyar kormány erőfeszítéseinek jól látható eredményeit, például a növekedési fordulatnak köszönhetően a gazdaság erősödését, az ország recesszióból való kilábalását, az állandósult folyó fizetési mérleg aktívumot, valamint a fegyelmezett költségvetési politikát – reagált az országjelentésre Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára. A szakember szerint az IMF összességében pozitívan értékelte a növekedési hitelprogramot, valamint a többéves költségvetési tervezés rendszerét is.

A Valutaalap a jövőbeni célok tekintetében több területen is - például a GDP-arányos államadósság további csökkentése, az adósságállomány devizális kitettségének további mérséklése vagy a növekedést serkentő fiskális politika alkalmazása - sokszor közeli álláspontra helyezkedik a magyar hatóságokkal, még ha a célhoz vezető út megítélésében és ütemezésében eltérnek is a vélemények - mutatott rá Orbán Gábor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
hírlevél
depositphotos