Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Csaknem kétszer magasabb, 6,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a hitelintézet 2021-re, mint a Pénzügyminisztérium, ez még a Magyar Nemzeti Bank 3,5-6 százalékos előrejelzési sávjának felső értékét is meghaladja. Derűlátásukat a Takarékbank elemzői arra alapozzák, hogy az ipar és az építőipar dübörögni fog. Szerintük a többi szektor teljesítménye függ a járvány lefutásától, a vakcinák elérhetőségétől és a beoltottságtól.

Bár a járvány második, néhol már harmadik hulláma ellen hozott újabb korlátozások elkerülhetetlenné teszik az újabb visszaesést, annak mértéke – döntően az iparnak köszönhetően – messze enyhébb lehet a 2020 tavaszi leálláshoz képest, kezdte a Takarékbank legfrissebb előrejelzésének ismertetését Suppan Gergely, a hitelintézet makrogazdasági elemzője.

Három forgatókönyvet is felvázolt 2021-re Suppan Gergely, a Takarékbank makrogazdasági elemzője. Fotó: TakarékbankHárom forgatókönyvet is felvázolt 2021-re Suppan Gergely, a Takarékbank makrogazdasági elemzője. Fotó: Takarékbank

Általánosságban elmondta, hogy szerinte kicsit lassabb ütemben, de egyre kedvezőbb jeleket mutat az ipar, egyes országokban az építőipar is. Figyelmeztetve egyúttal arra, hogy a nemzetközi turizmus, az erre épülő szolgáltatások, rendezvények felépülése azonban nem kezdődhet meg az oltóanyag tömeges alkalmazása nélkül, így ezen ágazatok stabilizálódása akár éveket vehet igénybe. Igaz, a kilábalás országonként eltérő lehet. A turizmustól erőteljesen függő dél-európai országok jelentős hátrányból indulnak, amit a járvány ismételt gyorsulása is súlyosbít.

Az északiak viszont az utazás, nyaralás elhalasztásából származó megtakarításaikat költhetik el, emiatt a kiskereskedelmi forgalmaik meglódulnak. Sőt ez már zajlik is, Norvégiában például két számjegyű a kiskereskedelem bővülése – mutatott rá a Takarékbank elemzője.

Suppan szerint több ágazat – mint a turizmus, az utazáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások, a rendezvényszervezés, a szórakozás, a szabadidős, kulturális és sporttevékenységek – Magyarországon is csak a vírus elleni vakcina tömeges alkalmazásával állhat helyre. Mivel a járvány második hulláma miatt fenn kell tartani a korlátozó intézkedéseket, így az idei első negyedévben még visszafogott lehet a gazdaság teljesítménye a takarékbankosok szerint.

Ők úgy vélik, a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok beoltása lehetővé teszi a korlátozások fokozatos enyhítését, mivel a járvány esetleges nagyobb hulláma esetén is kevesebben szorulhatnak kórházi kezelésre, valamint a halálozások száma is érdemben csökkenhet. Az átoltottság előrehaladásával további korlátozások is feloldhatóak lesznek, ezért a második negyedévtől fokozatosan, a második félévben pedig érdemben gyorsulhat a gazdaság, a második negyedévben éves alapon pedig a tavalyi mély bázis miatt bőven kétszámjegyű növekedés is elérhető.

GDP-forgatókönyvek

Azért a bizonytalanságot tükrözi, hogy három lehetséges forgatókönyvet is felvázoltak a Takarékbank elemzői.

Az alapforgatókönyv szerint az idei első negyedévben már enyhén növekedhet a hazai gazdaság, mivel nem kerül sor további szigorításokra. A tavalyi év egészében 5,3 százalékkal csökkenhetett a hazai GDP – szemben a kormány 6,4 és az MNB 6-6,5 százalékos becslésével –, amit idén a bázishatásoknak, és döntően az év második felétől – részben a vakcina tömeges alkalmazása, részben az európai helyreállítási alaphoz való hozzáférés miatt – gyorsuló kilábalásnak köszönhetően 6,8 százalékos növekedés követhet (miközben a kormány 3,5, az MNB 3,5-6 százalékot tart elképzelhetőnek). A fenti hatások és a globális turizmus várható újraéledése miatt még 2022-ben is erőteljes, 6,3 százalékos lehet a növekedés a Takarékbank elemzői szerint. Ebben az esetben a hazai gazdaság az idei év harmadik negyedévében érheti el a járvány előtti szintet.

15,3 százalékot várnak az ipari termeléstől, ami több mint 3 százalékkal növelheti a GDP-t, miközben az építőipar is két számjeggyel nőhet a lakástámogatási intézkedéseknek köszönhetően. E két szektor együttesen 3,5 százalékot adhat hozzá a gazdasági növekedéshez.

A helyreállást a járvány érdemi visszaszorítása után a korlátozások teljes feloldását követő eufória, az elhalasztott utazások, nyaralások, szabadidős és más tevékenységek pótlása gyorsíthatná. A pandémiás időszakok kényszerű korlátozásait a szabadidős és szórakozási tevékenységek érdemi felfutása követte korábban is. Ez pedig jelentős pozitív kockázat lehet az előrejelzésre. 

A második forgatókönyv szerint a járvány megfékezése érdekében további mérsékelt intézkedésekre lesz szükség, valamint a külső kereslet is kissé veszít lendületéből, a vakcinák leszállítása pedig kapacitáskorlátokba ütközik. Ez alapján a GDP tavaly 5,5 százalékkal zsugorodhatott, amit idén 4,5, 2022-ben 7,3 százalékos növekedés követhet, a járvány előtti szintet pedig 2021 negyedik negyedévében érhetjük el. 

A harmadik forgatókönyv szerint folytatódik a járvány meredek felfutása mind hazánkban, mind az európai országokban, így további erőteljesebb korlátozásokra kerülhet sor, a vakcina terjesztésével kapcsolatos kapacitáskorlátok mellett a lakosság elutasítása is nehezíti a kritikus átoltottsági szint elérését. Ezért a visszaesés mértéke tavaly elérhette az 5,7 százalékot, idén 3,2 százalékkal nőhet a gazdaság, a kilábalás döntő része pedig 2022-ben történhet meg, így jövőre 7,7 százalékkal bővülhet a GDP, a járvány előtti szint elérése pedig 2022 elején várható.

Infláció

A következő hónapokban 3 százalék alatt maradhat az infláció a Takarékbank elemzői szerint. Ezen belül áprilisban a pénzromlás mértéke az üzemanyagárak egy évvel ezelőtti alacsony bázisára miatt felpattanhat 5 százalékra, vagy afölé, azután azonban gyorsan visszaeshet, így idén 3,7 százalékos átlagos inflációra számítanak az elemzők. A tavalyi év elejéhez képest lényegesen gyengébb forint erősítheti az inflációt, ami látszik a tartós fogyasztási cikkek esetében, az új autók árának emelkedését azonban a lényegesen magasabb műszaki tartalom is befolyásolja. Az is enyhítő körülmény, hogy a lakbérek és más piaci szolgáltatások árnövekedése jelentősen lefékeződött. Az üdülési szolgáltatások árait jelentősen mérsékelték a járvány második hulláma miatt meghozott újabb utazási korlátozások és az idegenforgalom ismételt zuhanása.

Kamatok, forintárfolyam

A közeljövőben nem várják a 0,75 százalékos egyhetes MNB-betét emelését a Takarékbank elemzői, ugyanakkor úgy vélik, az infláció tavasszal várható megugrása miatt a jegybank óvatos maradhat a lazítással.

Fogalmunk sincs, hogy mi lesz a forinttal, de az ideihez hasonló brutális gyengülésre nem számítunk, sőt az euróval szembeni árfolyama elindulhat a 350-es szint irányában - jelezte Suppan.

Munkaerőpiac

A tavaly átlagosan 4,25 százalékos munkanélküliségi ráta az idén 3,9-4 százalékra süllyedhet az év második felére várt gazdasági élénkülésnek köszönhetően. A bérek 2020-as, összességében majdnem 10 százalékos emelkedése az idén nem ismétlődhet meg, de így is meghaladhatja a 8 százalékot, döntően az egészségügyi bérfejlesztések hatására. A járvány által nem érintett területeken továbbra is magas maradhat a bérdinamika. Ez az idén 4,5 százalék közeli reálbér-növekedést eredményezhet.

Noha az év első felében még a járvány elhúzódó hatásai miatt egyes ágazatokban nem várható bérfejlesztés, az év második felében bekövetkező élénkülés hatására újra kialakulhat a korábbi munkaerőhiány, ami a bérdinamika gyorsulásához vezethet. A szochó évenkénti csökkentése miatt a bérköltség közel két százalékponttal lassabban emelkedik a bruttó bérek növekedéséhez képest. (A szochó csökkentés kapcsán Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt jelezte, hogy az 6 százalékos reálbér emelés esetén valósulhat meg, így könnyen lehet, hogy idén ezzel hiába számolnak a munkaadók és az elemzők - szerk.)

Tekintettel a második félévtől várható bérrobbanásra, a tegnap belengetett 4 százalékos minimálbér-emelést a Takarékbank elemzői alacsonynak tartják.

Államadósság, külső helyzet

A tavaly megemelkedett államadósság a következő években ismét csökkenő pályára állhat, így annak GDP-hez viszonyított aránya 2021-ben 74,8, 2022-ben 72 százalékra süllyedhet – vélik a Takarékbank elemzői. Akik úgy ítélik meg, hogy a külkereskedelmi többlet az idén még a tavalyi, 5,5-5,7 milliárd eurós szintnél is magasabb lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
Makro / Külgazdaság 2022-ben már havi 8250 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék
Kormos Olga | 2021. május 10. 16:18
Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
Makro / Külgazdaság 100,5 milliárdos plusszal zárt áprilisban az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2021. május 10. 12:09
Kb. mint tavaly.
Makro / Külgazdaság Megint drágulás lesz a hazai benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 10:33
Ezúttal azonban csak a gázolaj literenkénti bruttó átlagára megy feljebb, 2 forintal, a benziné változatlan marad. Aminek következtében március végét követően ismét az a helyzet áll elő, hogy a két üzemanyag-fajta szinte hajszálra ugyanannyiba kerül majd, csak most a benzin a drágább. 
Makro / Külgazdaság Keddtől Törökországba is utazhatnak a már beoltott magyarok
MTI | 2021. május 10. 09:57
És jöhetnek hozzánk a már beoltott törökök. A két ország kölcsönösen elfogadja egymás oltási igazolványait.
Makro / Külgazdaság Mától ismét iskola - vissza kell szocializálni a gyerekeket
Kormos Olga | 2021. május 10. 09:52
Ma reggel a felsőoktatás kivételével ismét visszaállt a rend: már nemcsak az általános iskolák alsósait, de a felsősöket, valamint a középiskolásokat is személyesen várták a tanárok. Több hónap után nem könnyű ismét a jelenléti oktatásban részt venni, sokan félnek is visszaülni a padokba. Egy édesapa ezért azt kéri a pedagógusoktól, hogy a visszatéréskor legyenek kíméletesek a gyerekekkel.
Makro / Külgazdaság 1003 milliárdból gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:16
Ez jócskán több az idei keretnél. 
Makro / Külgazdaság Nem hosszabbítja meg szerződését az AstraZenecával az EU
MTI | 2021. május 10. 07:18
Bizalomhiány alakult ki az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártóval szemben a lassú szállítások miatt, ezért nem hosszabbítja meg a vakcinavásárlási szerződést a céggel az Európai Bizottság - mondta vasárnap a VRT holland nyelvű belga köztévének Didier Reynders uniós biztos.
hírlevél
depositphotos