<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezéstervezet, benne 4 százalékos emeléssel. 

A múlt szerdai sikertelen tárgyalási forduló után a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülésén sem lett végleges megállapodás a kormányzat a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek között a 2021-es minimálbérről és garantált bérminimumról – írja laptársunk, a Piac&Profit.

Ugyanakkor Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a lapnak a mai ülést komoly előrelépésként értékelte, hiszen a felek elfogadták, hogy még a héten szülessen egy megállapodástervezet. Ennek értelmében a minimálbér és a garantált bérminimum is 4 százalékkal emelkedne februártól.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

2020-ban 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyeknek értéke így bruttó 161 ezer, illetve 210 600 forintra nőtt. A 4 százalékos emeléssel 2021-ben:

  • a minimálbér 167 440 forintra,
  • a garantált bérminimum 219 024 forintra nőne a következő hónaptól.

(Azt már egy korábbi ülésen megerősítette a kormányzati oldal, hogy a minimálbér megállapítása nem lehet visszamenőleges hatályú, vagyis február 1-től hatályos a megemelt minimálbér és garantált bérminimum.)

A VOSZ főtitkárától megtudtuk, hogy a tervezet egyéb elemeket is tartalmaz:

  • a bérajánlásra vonatkozóan,
  • továbbá a kormányzati garanciákra vonatkozóan a szociális támogatásról, vagyis ezek is nőni fognak a minimálbérrel együtt,
  • a megállapodásnak várhatóan olyan eleme is lesz – amelyet a munkaadói oldal már korábban javasolt –, miszerint kötelezettséget vállaltak arra, hogy félév előtt áttekintik a gazdaság helyzetét,
  • a kormányzattal értékelik azt is, hogy van-e lehetőség a szociális hozzájárulási adó (szochó) csökkentésére és ezzel a kötelező legkisebb bértételek további növelésére a második félévtől.

A VOSZ főtitkára hozzátette, hogy a megállapodástervezetre vonatkozó javaslatot a szakszervezeti konföderáció mind a három tagja befogadta oly módon, hogy a szövegtervezetről egyeztetnek a hétvégén.

A tervezet alapján jövő hét hétfőn születhet megállapodás.

Honnan indultak?

Az egyeztetések még november végén kezdődtek. Érdemes felidézni, hogy a felek álláspontjai mennyire messziről indultak. Míg a munkáltatók a járvány miatti bizonytalan helyzetben egyáltalán nem akartak béremelést, addig a szakszervezetek kezdetben még kétszámjegyű, 10 százalék körüli emelésről indultak. A munkaadók még a tárgyalások elhalasztását is felvetették addig, amikor már többet látnak a 2021-es folyamatokból.

Míg korábban a munkáltatók legfeljebb az idei infláció várt mértékével megegyező emelést akartak (vagyis 3 százalékot), a munkavállalói oldalon tartották magukat az 5 százalék mellett, bár a szakszervezeti oldalról is érkeztek olyan jelzések, hogy a megegyezés érdekében hajlandóak ők is engedni az 5 százalékból. Szintén múlt héten derült ki, hogy a munkaadók hajlandók lennének tovább menni, és el tudnák fogadni a megállapodást a 4 százalékos szinten azért, hogy a legrosszabbul keresők, a gyeden, gyesen lévők, az álláskeresők, az összes olyan személy, aki érintett a minimálbérhez kötött szociális juttatásokkal, megkaphassa az emelt összeget. Közben a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a múlt héten arról számolt be lapunknak, hogy kitartanak az 5 százalékos bérkövetelésük mellett. Kordás László, a legnagyobb hazai szakszervezeti konföderáció vezetője elmondta, 2-3 ezer forintos különbségen alkudoznak, szerinte ez az összeg nem vinné csődbe a magyar vállalkozásokat.

Miért gond, hogy eddig nem született megállapodás?

Ahogy arról szintén a Piac&Profit írt, a minimálbér egyfajta indikátorként szolgál a versenyszféra bértárgyalásai során, így az egyezség hiánya ezeket a folyamatokat akaszthatja, nehezítheti meg. Ám nemcsak emiatt rendkívüli és kellemetlen a jelenleg kialakult helyzet. Több olyan szociális ellátásnál és egyéb juttatásnál is mérceként szolgál a mindenkori minimálbér.

A minimálbér miatt kialakult bizonytalanság sokkal többről szól, mint egy érték meghatározásáról. A késlekedés magyarok százezreit tartja bizonytalanságban. Mi több, anyagilag is hátrányosan érinti őket, hiszen a minimálbérrel összefüggésben valamilyen formában érintettek köre nagy létszámú csoportot tesz ki. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
Vállalat Kifújt a jegybank kötvényprogramja, kimerült a keret
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 07:17
Április végére kimerült a 2019 nyarán elindított jegybanki Növekedési kötvényprogram (Nkp) 1550 milliárd forintos keretösszege.
Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
Vállalat Sebességrekordot döntött a 4iG montenegrói mobilcége
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 14:22
A One Crna Gora új montenegrói rekordot állított fel. 
Vállalat Orbán Gábor: a tavalyinál nem lesz rosszabb a Richter idei éve
Csabai Károly | 2022. május 10. 10:10
Sem a forgalom, sem az eredmény tekintetében. De fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszercég vezérigazgatójának kijelentése a forintértékekre vonatkozik, és csak akkor áll meg, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában.
Vállalat A MOL segíti az ukrán energetikai hálózat működését
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 13:00
A MOL eszköztámogatással segíti az ukrán energetikai hálózat folyamatos működését, eddig 290 ezer eurónak megfelelő támogatást ajánlottak fel, és az ukrán fél visszajelzése alapján 50 ezer euró értékben szállítottak eszközöket a határhoz.
hírlevél
Ingatlantájoló