<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Szerdán sem született megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum idei emeléséről. A koronavírus-járvány miatt az országos béralkut soha nem látott bizonytalanság jellemzi. A munkáltatók belemennének a 4 százalékos, a munkavállalói oldal kitart az 5 százalékos emelés mellett.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülésén sem állapodott meg a kormányzat a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek a 2021-es minimálbérről és garantál bérminimumról – írja laptársunk, a Piac&Profit.

A munkáltatók legfeljebb az idei infláció várt mértékével megegyező emelést akarnának (vagyis 3 százalékot, bár ekkora emelési ajánlattal mentek tárgyalni, de mint alább kifejtjük, készek többet is adni), míg a munkavállalók 5 százalékot tartanának elfogadhatónak. 

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a Piac&Profitnak a mai ülés után elmondta, mindkét oldal megismételte a december 30-i álláspontokat. Vagyis a munkaadók továbbra is 3,1 százalékos emelést, a munkavállalói oldal 5 százalékos emelést tartana indokoltnak. Ez 166 ezer forint minimálbért és 217 ezer forint garantált bérminimumot jelent.

„A két oldal között a különbség, hogyha 3 és 5 százalék között, vagyis 4 százaléknál alakulna ki egy megállapodás, a munkaadók hajlandók lennének ebbe belemenni” – mondta a VOSZ főtitkára.

Perlusz László kiemelte, mindez azt jelenti, hogy egységesen el tudnák fogadni a megállapodást 4 százalékos szinten (ez a minimálbérnél 167 400 forint, garantált bérminimumnál 219 ezer forint)  azért, hogy a legrosszabbul keresők, a gyeden, gyesen keresők, az álláskeresők, az összes olyan ember, aki érintett a minimálbérhez kötött szociális juttatásokkal, megkaphassák az emelt összeget.

Perlusz László szerint a munkavállalói oldal megosztott. Van olyan szakszervezeti konföderáció, amely szintén vállalná a 4 százalékos emelésről szóló egyezséget, és vannak olyanok, akik kitartanak az 5 százalék mellett.

A mostani ülésen a kormányzati oldal megerősítette azt is, a minimálbér megállapítása nem lehet visszamenő hatályú, vagyis ha januárban megegyeznének a felek, februártól 1-től lenne hatályos a megemelt minimálbér és garantált bérminimum. A munkaadók szerint érdemes minél előbb megállapodni, egyben vállalják azt is, hogy félév előtt ismét leülnek tárgyalni arról, hogy esetleg lehet-e tovább emelni a második félévtől.

2-3 ezer forinton megy a vita

„A kormányzati oldal tétlensége miatt olyan helyzetbe kerültek a felek, hogy most már nem előre mennek és próbálnak lépéseket tenni a megállapodás felé, hanem sokkal inkább visszalépések történnek. Ezt tapasztaltuk a mostani tárgyalási körben”– mondta a Piac&Profitnak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség továbbra is ragaszkodik az 5 százalékos emeléshez, ez alatt nem fogják aláírni megállapodást. Kordás László úgy látja, a munkavállalói oldal álláspontját igazolják a KSH által ma publikált ipari adatok, miszerint van lehetőség arra, hogy a V4-eskhez képest Magyarországon is 5 százalékos emelés valósuljon meg januártól, szerinte ez az álláspont továbbra is tartható.

„2-3 ezer forintos különbségen alkudozunk, nem gondolom, hogy ez az összeg csődbe vinné a magyar vállalkozásokat. A hazai vállalkozások sem rosszabbak, mint a lengyel vagy a szlovák vállalkozások, ahol 7 százalék feletti emelés volt. Ezt a pénzt Magyarországon is ki lehet termelni” – tette hozzá.

2020-ban 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyeknek értéke így bruttó 161 000 forintra, illetve 210 600 forintra nőtt.

A bértárgyalások jövő héten folytatódnak.

Kellemetlen a megegyezés hiánya

A minimálbér egyfajta indikátorként szolgál a versenyszféra bértárgyalásai során, így az egyezség hiánya ezeket a folyamatokat akaszthatja, nehezítheti meg. Ám nemcsak emiatt rendkívüli és kellemetlen a jelenleg kialakult helyzet. Több olyan szociális ellátásnál és egyéb juttatásnál is mérceként szolgál a mindenkori minimálbér.

Ezért reálértéken (az inflációval korrigált nominális változás) a jelenlegi helyzet hátrányosan érinti azokat, akik táppénzen vannak, akik GYED-re jogosultak és azokat is, akik álláskeresési járadékra. A hatályos jogszabályok szerint a táppénz napi összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, ami egyelőre 10 733 forint marad. A GYED plafonjaként a minimálbér kétszeresének a 70 százalékát veszik figyelembe, vagyis havi bruttó 225 400 forintot jelentett. Az álláskeresési járadék pedig nem lehet több a minimálbérnél.

Rajtuk kívül még a közfoglalkoztatottaknak is bizonytalanságot okoz a mostani helyzet. Tavaly szeptemberben Orbán Viktor jelezte: szükséges a közfoglalkoztatotti bér emelése - hozzátesszük: az emelésre már csak azért is szükség van, mert azt három éve befagyasztották. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy decemberi Kormányinfón kollégánk kérdésére árulta el, hogy a közmunkás bér idei mértékének meghatározásával előbb meg kell várni a megállapodást a minimálbérről.

Feladjuk a bérfelzárkózást

Miközben idehaza bizonytalanság övezi az idei minimálbér összegét, a régiós országokban már a tavalyi év során, hónapokkal ezelőtt sikerült döntésre jutni. Sőt, mi több, az emelés mértéke alapján nem akasztotta meg a koronavírus-járvány és a gazdasági válság a bérfelzárkóztatás folyamatát sem - írtuk egy korábbi cikkünkben.

Szlovákiában 7,4, Lengyelországban pedig 7,7 százalékkal emelkedett 2021. január elsejétől a kötelezően adandó legkisebb bér, míg keleti szomszédunkban jelen körülmények között a várt inflációval megegyező, 2,2 százalékos emelésről döntöttek, és szakértői csoportot állítottak fel annak érdekében, hogy megvizsgálják más országok, hogyan alakították a minimálbért az elmúlt években.

Így abban az esetben, ha a magyar minimálbér 4 százalék körüli mértékben fog emelkedni, az a hazai kötelezően adandó legkisebb bér további leszakadásával fog járni. Pedig már most sem állunk előkelő helyen, hiába az elmúlt évek jelentős mértékű emelései. A legutóbbi adatok szerint a magyar minimálbér a harmadik legalacsonyabb volt - nemcsak a régiós országok viszonylatában, hanem európai összehasonlításban.

A Mercedesnél és a Sparnál már megegyeztek

A kecskeméti autógyárban kétéves bérmegállapodással zárultak december közepén az egyeztetések a Mercedes és az érdekképviseleti szervezetek között, amelynek értelmében 90 ezer forinttal nő az alapfizetés a következő két évben. A felek az alapbér lépcsőzetes, fix mértékű emeléséről állapodtak meg, amely 2021. április 1-jétől kezdődően összesen 90 ezer forintos bruttó béremelést jelent a következő két évben. A Sparnál január elején állapodtak meg, a megegyezés értelmében továbbra is megmarad a 13. havi juttatás, a Spar Hűségprogram és a munkavállalók 10 százalékos vásárlási kedvezménye is, mely mostantól az új munkavállalók esetében munkába állásuk első napjától él. Az elérhető legalacsonyabb bruttó alapbér a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a próbaidő alatt bruttó 240 ezer, a próbaidő után bruttó 260 ezer forint. Az emelés 6,1 százalékos, tavaly a próbaidős bér 235 ezer, az állandó pedig 245 ezer forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Vállalat Megint leállt a kecskeméti Mercedes-gyár
MTI | 2021. július 27. 11:16
Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés. 
Vállalat Elismert hazai és nemzetközi szaktekintélyek a 4iG tanácsadó testületében
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 07:11
Új stratégiai tanácsadói grémiumot hozott létre a 4iG Nyrt. igazgatósága. A nemzetközi kapcsolatok fejlesztésével, komplex tanácsadással megbízott szakmai testület három magyar és két külföldi szaktekintély bevonásával kezdte meg munkáját. A nemzetközi cégvilágban működő advisory boardok mintájára létrehozott szakértői testületet elnökként Czakó Borbála vezeti, a tagok között pedig Nancy Goodman Brinker, Karen Tramontano, Lantos Csaba és Martonyi János is helyet foglal.
Vállalat Megbukott a Vonovia és a Deutsche Wohnen egyesülése
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 11:10
Bár csak kicsin múlott, de nem jött létre a német lakáspiac nagy fúziója: a Vonovia nem tudta felvásárolni a Deutsche Wohnen céget.
Vállalat Egzotikus szállásokat építene a Lupánál Gerendai Károly
Wéber Balázs | 2021. július 23. 05:37
Hosszabb távon egy különleges szállás- és egy új gasztróprojekttel bővítené meglévő portfólióját Gerendai Károly – erről maga az üzletember beszélt lapcsoportunk Klasszis Klubjának találkozóján. Kitért arra is, hogy jelenleg lasszóval is alig lehet munkaerőt fogni, kevés a vendég, áremelés pedig szóba sem jöhet. Gerendai Károly általában hajlik az oltások kötelezővé tételére, ugyanakkor szerinte a vendéglátás nem veszélyesebb ilyen szempontból, mint sok más iparág.
Vállalat Covid és a vendéglátóipar - vendégünk: Gerendai Károly
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 15:57
Klasszis Klub rendezvényünk fő témája ezúttal a vendéglátóipar túlélése. Kövesse az eseményünket online!
Vállalat Soros György és Bill Gates is beszáll a koronateszt-bizniszbe
MTI | 2021. július 22. 13:58
Az üzletemberek alapítványai Covid-teszteket gyártó vállalatot vásárolnának fel. Céljuk az lenne, hogy olcsó teszteket dobjanak piacra, és hogy segítsék Latin-Amerika, Ázsia, Afrika és Óceánia szegény országait.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos