<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Szerdán sem született megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum idei emeléséről. A koronavírus-járvány miatt az országos béralkut soha nem látott bizonytalanság jellemzi. A munkáltatók belemennének a 4 százalékos, a munkavállalói oldal kitart az 5 százalékos emelés mellett.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülésén sem állapodott meg a kormányzat a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek a 2021-es minimálbérről és garantál bérminimumról – írja laptársunk, a Piac&Profit.

A munkáltatók legfeljebb az idei infláció várt mértékével megegyező emelést akarnának (vagyis 3 százalékot, bár ekkora emelési ajánlattal mentek tárgyalni, de mint alább kifejtjük, készek többet is adni), míg a munkavállalók 5 százalékot tartanának elfogadhatónak. 

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a Piac&Profitnak a mai ülés után elmondta, mindkét oldal megismételte a december 30-i álláspontokat. Vagyis a munkaadók továbbra is 3,1 százalékos emelést, a munkavállalói oldal 5 százalékos emelést tartana indokoltnak. Ez 166 ezer forint minimálbért és 217 ezer forint garantált bérminimumot jelent.

„A két oldal között a különbség, hogyha 3 és 5 százalék között, vagyis 4 százaléknál alakulna ki egy megállapodás, a munkaadók hajlandók lennének ebbe belemenni” – mondta a VOSZ főtitkára.

Perlusz László kiemelte, mindez azt jelenti, hogy egységesen el tudnák fogadni a megállapodást 4 százalékos szinten (ez a minimálbérnél 167 400 forint, garantált bérminimumnál 219 ezer forint)  azért, hogy a legrosszabbul keresők, a gyeden, gyesen keresők, az álláskeresők, az összes olyan ember, aki érintett a minimálbérhez kötött szociális juttatásokkal, megkaphassák az emelt összeget.

Perlusz László szerint a munkavállalói oldal megosztott. Van olyan szakszervezeti konföderáció, amely szintén vállalná a 4 százalékos emelésről szóló egyezséget, és vannak olyanok, akik kitartanak az 5 százalék mellett.

A mostani ülésen a kormányzati oldal megerősítette azt is, a minimálbér megállapítása nem lehet visszamenő hatályú, vagyis ha januárban megegyeznének a felek, februártól 1-től lenne hatályos a megemelt minimálbér és garantált bérminimum. A munkaadók szerint érdemes minél előbb megállapodni, egyben vállalják azt is, hogy félév előtt ismét leülnek tárgyalni arról, hogy esetleg lehet-e tovább emelni a második félévtől.

2-3 ezer forinton megy a vita

„A kormányzati oldal tétlensége miatt olyan helyzetbe kerültek a felek, hogy most már nem előre mennek és próbálnak lépéseket tenni a megállapodás felé, hanem sokkal inkább visszalépések történnek. Ezt tapasztaltuk a mostani tárgyalási körben”– mondta a Piac&Profitnak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség továbbra is ragaszkodik az 5 százalékos emeléshez, ez alatt nem fogják aláírni megállapodást. Kordás László úgy látja, a munkavállalói oldal álláspontját igazolják a KSH által ma publikált ipari adatok, miszerint van lehetőség arra, hogy a V4-eskhez képest Magyarországon is 5 százalékos emelés valósuljon meg januártól, szerinte ez az álláspont továbbra is tartható.

„2-3 ezer forintos különbségen alkudozunk, nem gondolom, hogy ez az összeg csődbe vinné a magyar vállalkozásokat. A hazai vállalkozások sem rosszabbak, mint a lengyel vagy a szlovák vállalkozások, ahol 7 százalék feletti emelés volt. Ezt a pénzt Magyarországon is ki lehet termelni” – tette hozzá.

2020-ban 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyeknek értéke így bruttó 161 000 forintra, illetve 210 600 forintra nőtt.

A bértárgyalások jövő héten folytatódnak.

Kellemetlen a megegyezés hiánya

A minimálbér egyfajta indikátorként szolgál a versenyszféra bértárgyalásai során, így az egyezség hiánya ezeket a folyamatokat akaszthatja, nehezítheti meg. Ám nemcsak emiatt rendkívüli és kellemetlen a jelenleg kialakult helyzet. Több olyan szociális ellátásnál és egyéb juttatásnál is mérceként szolgál a mindenkori minimálbér.

Ezért reálértéken (az inflációval korrigált nominális változás) a jelenlegi helyzet hátrányosan érinti azokat, akik táppénzen vannak, akik GYED-re jogosultak és azokat is, akik álláskeresési járadékra. A hatályos jogszabályok szerint a táppénz napi összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, ami egyelőre 10 733 forint marad. A GYED plafonjaként a minimálbér kétszeresének a 70 százalékát veszik figyelembe, vagyis havi bruttó 225 400 forintot jelentett. Az álláskeresési járadék pedig nem lehet több a minimálbérnél.

Rajtuk kívül még a közfoglalkoztatottaknak is bizonytalanságot okoz a mostani helyzet. Tavaly szeptemberben Orbán Viktor jelezte: szükséges a közfoglalkoztatotti bér emelése - hozzátesszük: az emelésre már csak azért is szükség van, mert azt három éve befagyasztották. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy decemberi Kormányinfón kollégánk kérdésére árulta el, hogy a közmunkás bér idei mértékének meghatározásával előbb meg kell várni a megállapodást a minimálbérről.

Feladjuk a bérfelzárkózást

Miközben idehaza bizonytalanság övezi az idei minimálbér összegét, a régiós országokban már a tavalyi év során, hónapokkal ezelőtt sikerült döntésre jutni. Sőt, mi több, az emelés mértéke alapján nem akasztotta meg a koronavírus-járvány és a gazdasági válság a bérfelzárkóztatás folyamatát sem - írtuk egy korábbi cikkünkben.

Szlovákiában 7,4, Lengyelországban pedig 7,7 százalékkal emelkedett 2021. január elsejétől a kötelezően adandó legkisebb bér, míg keleti szomszédunkban jelen körülmények között a várt inflációval megegyező, 2,2 százalékos emelésről döntöttek, és szakértői csoportot állítottak fel annak érdekében, hogy megvizsgálják más országok, hogyan alakították a minimálbért az elmúlt években.

Így abban az esetben, ha a magyar minimálbér 4 százalék körüli mértékben fog emelkedni, az a hazai kötelezően adandó legkisebb bér további leszakadásával fog járni. Pedig már most sem állunk előkelő helyen, hiába az elmúlt évek jelentős mértékű emelései. A legutóbbi adatok szerint a magyar minimálbér a harmadik legalacsonyabb volt - nemcsak a régiós országok viszonylatában, hanem európai összehasonlításban.

A Mercedesnél és a Sparnál már megegyeztek

A kecskeméti autógyárban kétéves bérmegállapodással zárultak december közepén az egyeztetések a Mercedes és az érdekképviseleti szervezetek között, amelynek értelmében 90 ezer forinttal nő az alapfizetés a következő két évben. A felek az alapbér lépcsőzetes, fix mértékű emeléséről állapodtak meg, amely 2021. április 1-jétől kezdődően összesen 90 ezer forintos bruttó béremelést jelent a következő két évben. A Sparnál január elején állapodtak meg, a megegyezés értelmében továbbra is megmarad a 13. havi juttatás, a Spar Hűségprogram és a munkavállalók 10 százalékos vásárlási kedvezménye is, mely mostantól az új munkavállalók esetében munkába állásuk első napjától él. Az elérhető legalacsonyabb bruttó alapbér a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a próbaidő alatt bruttó 240 ezer, a próbaidő után bruttó 260 ezer forint. Az emelés 6,1 százalékos, tavaly a próbaidős bér 235 ezer, az állandó pedig 245 ezer forint volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Parragh László a katáról: az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 12:33
A munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát - Parragh László azt mondja, az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet.
Vállalat A háború miatt óvatosan terveznek a magyar kkv-k, de a fizetésemelést nem ússzák meg
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:34
A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék. 
Vállalat Kiderült, ki a leggazdagabb magyar
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 04:16
Csütörtöktől érhető el 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány, a rangsor élére ismét Mészáros Lőrinc került, aki immár 480 milliárdos vagyonnal bír.
Vállalat IT vagyongazdálkodási tanúsítványt szerzett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 14:49
A Magyar Szabványügyi Testület elsőként a 4iG-nek állított ki IT vagyongazdálkodási irányítási rendszer tanúsítványt.
Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG