<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) engedélyezte, hogy Moldova újabb 94 millió dolláros (34 milliárd forint) hitelrészletet hívjon le a tavaly kötött hitelprogram keretében - jelentette be Dorin Recean moldovai miniszterelnök kedden a Valutaalap képviselőivel tartott közös sajtótájékoztatón.

A most jóváhagyott hitelösszeg annak a 800 millió dolláros (290 milliárd forint) hitelkeretnek a része, amelyről Kisinyov tavaly állapodott meg a szervezettel annak érdekében, hogy mérsékeljék a szomszédos Ukrajnában zajló háború gazdasági hatásait, valamint az emelkedő élelmiszer-, és energiaárak jelentette terheket.

Ruben Atoyan, a Nemzetközi Valutaalap kisinyovi missziójának vezetője elismerően beszélt a moldovai kormányzat erőfeszítéseiről. Elmondta, hogy "az új kormány szilárd elkötelezettséget mutat a fiskális, vám-, és költségvetési szakpolitikák végrehajtása mellett." Kiemelte, hogy "az ország devizatartaléka folyamatosan nő", a mérséklődő inflációnak köszönhetően pedig a központi bank lazítani tud a monetáris politikán.

Receant idén februárban nevezték ki a moldovai kormány élére, miután Natalia Gavrilita kormányfő 18 havi kormányzás után váratlanul lemondott. Recean fő célkitűzései között a gazdaság fellendítését és az európai uniós csatlakozáshoz szükséges feltételek megteremtését nevezte meg. A moldovai gazdaság 2022 második felére zsugorodni kezdett, és a kormányzat becslése szerint az idén a bruttó hazai össztermék 3-5 százalék között csökkenhet.

A 2,6 milliós lakosú Moldova gazdasága nagymértékben függ az orosz gázszállításoktól, Moszkva és Chisinau kapcsolata azonban a háború kitörése óta egyre feszültebb. Maia Sandu, moldovai elnök Moldova destabilizálásával vádolta meg Oroszországot februárban, a vádakat azonban Moszkva tagadta.

Makro / Külgazdaság Nagyon szeretne már ezzel a politikussal beszélni Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:33
Több mint egy éve nem jön ez össze, pedig fontos lenne az ukrán elnök szerint.
Makro / Külgazdaság Interkontinentális rakétákat lőnek ki az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:48
3000 katona és 300 eszköz gyakorlatozik.
Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG