5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Menekült- és olajválság tartja lázban a davosi Világgazdasági Fórum résztvevőit.
Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítója. EPA/LAURENT GILLIERON

A svájci Davosban szerdán megnyílt a 46. Világgazdasági Fórum, a munka azonban csütörtöktől pörög fel.

Csak úgy repkedtek a témák, álmok és bejelentések

Szerdán szó volt egyebek között a görög mentőcsomagról, a csökkenő olajárról, a szerb kormányfő víziójáról, hogy országa Délkelet-Európa gazdasági tigrise lehet, tanulmányt ismertetett a PwC, valamint az IMF, és néhány vállalati bejelentés is elhangzott.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekben illetékes tagja szerdán felszólította Görögországot a nyugdíjreform gyorsabb végrehajtására, mert szerinte csak így lehetne újabb részletet felszabadítani az Athénnak megajánlott harmadik mentőcsomagból. Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF nyáron hagyta jóvá az újabb, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot Athénnak. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban folyósították, de az újabb 2 milliárd eurós részletet csak akkor szabadítják fel, ha a hitelezők által kiküldött ellenőrök szerint Athén megfelelő ütemben teljesíti a vállalt hitelfeltételeket.

A görög szakszervezeteknek más a véleménye. Február 4-én 24 órás sztrájkba lép az ország két vezető érdekvédelmi tömörülése, hogy tiltakozzon a nyugdíjcsökkentés és a nyugdíjkorhatár emelése, valamint a tb-járulék növelése ellen. A davosi találkozón egyébként ott van Alekszisz Ciprasz görög kormányfő is.

Az olajon izgulnak

Ugyancsak Davosban a Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajcég vezetője azt mondta, hogy sok év után idén először csökken az orosz olajtermelés. Vagit Alekperov azt mondta, hogy "az olajipar a túlélésért küzd". A Lukoil és az orosz olajtermelés egyaránt 2-3 százalékkal csökken az idén - vélte Alekperov. A vállalatvezető szerint a folyó negyedévben a kőolaj ára 30 dollár körül alakul hordónként, majd fokozatosan emelkedik az év végéig, idén átlagosan 50 dollár körüli lesz az olajár.

A Lukoil vezetője kétkedését fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy Irán rövid távon lényegesen növelni tudná olajexportját. Szerinte Iránnak mindent korszerűsítenie kell olajágazatában, ezért olajtermelésének érezhető növelésére 5-7 évre lesz szüksége.

Putyin bajban?

Az orosz gazdaság olajártól való függőségét tükrözi Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszternek az a kijelentése, hogy a jelenlegi, 30 dollár körüli olajárat alapul véve az orosz költségvetés hiánya a hazai össztermék (GDP) 6 százaléka lenne. A folyó költségvetés 50 dolláros olajárral számol.

Az egymásnak feszülő Oroszország és Ukrajna képviselői nem találkoznak egymással Davosban, nem egyeztetnek a Moszkvával szemben fennálló Kijevi adósságról. Natalja Jareszko ukrán pénzügyminiszter szerdán azt mondta, hogy továbbra is megállapodás születhet a 2013 decemberében megadott 3 milliárd dollárról. Moszkva szerint sok területen engedtek Kijevnek, még azt is felajánlották, hogy nem kell az adósságot azonnal rendezni. Oroszország szerint azonban Ukrajna olyan feltételeket támasztott, amiket Moszkva nem fogadhat el, ezért igazáért nemzetközi döntőbírósághoz fordult.

Aleksandar Vucic szerb kormányfő arról beszélt, hogy országa "Délkelet-Európa gazdasági tigrisévé" válhat, ha sikerül végigvinni a kijelölt szerkezeti és gazdasági reformokat. Kijelentette: Belgrád arra törekszik, hogy nyugati normákra épülő társadalmi és gazdasági rendszert építsen ki, de bővíteni akarja kapcsolatait keleti partnereivel a befektetések és a kereskedelem területén.

Kevesen bíznak a növekedésben

A Davosi Világgazdasági Fórum kezdetéhez időzítette a PwC (korábbi nevén PricewaterhouseCoopers) tanácsadó cég éves Globális Vezérigazgató Felmérés eredményének az ismertetését. Ebből kiderült, hogy a megkérdezett cégvezetők alig több mint egyharmada (35 százalék) volt nagyon bizakodó saját cége jövő évi növekedési kilátásait illetően, ami az előző évi értékhez viszonyítva 4 százalékpontos csökkenést jelent. A felmérésben részt vevő cégvezetők mintegy kétharmada (66 százalék) szerint vállalatuknak ma több fenyegetettséggel kell szembenéznie, mint három évvel ezelőtt. Csupán alig több mint egynegyedük számít a globális gazdasági növekedés bővülésére a következő 12 hónapban, ami a múlt évhez viszonyítva 10 százalékpontos csökkentést jelent.

Megoldást a menekültekre

Ugyancsak a nyitónaphoz időzítette jelentését a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Ebben az Európába érkező migránsok gyors munkaerőpiaci integrációját szorgalmazta. A jelentés szerint a múlt tapasztalatai nemigen igazolják azt az egyik leggyakrabban hangoztatott félelmet, hogy a bevándorlók elveszik a munkát a helyi lakosok elől.

Az Európai Unióba érkező bevándorlók és menekültek hulláma valószínűleg növeli kissé a gazdaság teljesítményét rövid távon, de a tömeges migráció hosszú távú hatása attól függ majd, hogy milyen gyorsan tudnak munkát találni az újonnan érkezett emberek - vélik a jelentés összeállítói. Mindazonáltal van egy jelentős gazdasági kockázat, mégpedig az, hogy ha az újonnan érkezők közül kevesen találnak munkát. A bevándorlók és menekültek munkaerőpiaci integrálásának kudarca a munkanélküliségi ráta emelkedéséhez és az államadósság növekedéséhez vezethet - mutattak rá az elemzők, akik mindazonáltal kevés bizonyítékot találtak arra nézve, hogy a menekültek elvennék a munkát a helyi lakosok elől, vagy megjelenésükkel lefelé nyomnák a béreket. Az Európa országaiba és az Egyesült Államokba irányuló nagyobb migránshullámokról készített tanulmányok többségéből az derül ki, hogy a hazai munkavállalók átlagbére alig változott, és a munkanélküliségre is korlátozott hatása volt a nagyszámú migráns beáramlásának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG