4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hirtelen békeoffenzívára váltó észak-koreai diktátor máris elérte, hogy nagy elismerést kapjon: a kínai elnökkel rázhatott kezet és fotózkodhatott. A nagy szomszéd számára így már nem közellenség, hanem megbecsült államfő a korábban sok fejfájást okozó rakétaember. Mi lehet a ravasz taktika lényege?
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2018. március 28-án közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt fogadja Hszi Csin-ping kínai államfő Pekingben.(MTI/EPA/KCNA)

Ki gondolta volna, hogy az elmúlt egy-két év nukleáris és rakétakísérletei, valamint az ezzel járó harci csörtetés után Kim Dzsongun ki mer lépni országából, és mindjárt a világ egyik urával mutatkozhat? Kína ugyan régebben nagy barátja volt Észak-Koreának, de amióta utóbbi atomfegyvereit és rakétáit fejleszti, nem nézett rá jó szemmel, és amíg az amerikai külpolitika együttműködő volt Kínával, hajlott is rá, hogy maga is szankciókkal nehezítse Kim helyzetét.

Kirohanás, kardcsörtetés

Az amerikai elnök a legnagyobb kardcsörtetés elején kirohanást intézett Kína ellen, miszerint az nem beszéli le az észak-koreai diktátort az atomfegyverkezésről, esetleg nem veszi blokád alá, és fojtja meg országát. Nos, Kínának ez a hangnem vélhetően elfogadhatatlan volt, így nem csoda, hogy esetleg már nem is tekintett annyira ellenségesen Észak-Koreára. Most pedig, hogy-hogy nem, amikor Trump kereskedelmi szankciókat léptetett életbe Kínával szemben, hirtelenjében feltűnik Kim Dzsongunn Kínában, és annak immár örökös, nagyhatalmú vezetőjével mutatkozik.

Az elmúlt néhány hétben maga Kim Dzsongun is éles fordulatot tett: egészen addig harciaskodott és szidalmazta ellenségeit, Amerikával az élen, amíg be nem mutatott egy olyan rakétát, amely minden kétséget kizáróan eljut nemhogy Kaliforniáig, de lényegében az Egyesült Államok egész területét eléri. Addig katonai szakértők azzal nyugtatgattak, hogy úgysem képes ilyenre, de hát most előrukkolt vele. Amerikának nem maradt más lehetősége, mint vagy eljutni valamilyen mindenkinek elfogadható békés megoldáshoz, vagy katonailag lesújtani Észak-Koreára, mégpedig úgy, hogy közben ne tudja bevetni nukleáris fegyvereit.

Mint Szaddam és Kadhafi

Ez utóbbi meglehetősen bizonytalan megoldás, mondhatni jó alaposan elkéstek vele, így maradhatott valamiféle színfalak mögötti tapogatózás, annak kipuhatolása, hogy mit óhajthat az így elképesztő hatalomhoz és zsarolási potenciálhoz jutó kisországi diktátor. Az túl nagy kockázat lett, hogy ilyen vagy olyan ok miatt kilőjön egy atomrakétát Amerikára, vagy akár csak Japánra. A szigetország sem akart tétlenül ülni és rettegni.

Akármi is történt, Kim Dzsongun 180 fokos fordulatot tett, ami elég különös. Korábban azt hajtogatta, hogy sosem válik meg nukleáris fegyvereitől, hisz ha ezt tenné, úgy járna, mint Szaddam Husszein vagy Kadhafi: kidobnák a hatalomból, esetleg meg is ölnék, mint az említett szörnyetegeket. Most viszont rákezdte, hogy tárgyalna a nukleáris leszerelésről, akár még találkozna is legádázabb ellenségével.

Trump ezt úgy magyarázta, hogy a szankciók megtették a hatásukat, a történelmi példák szerint viszont arról lehet szó, hogy a hirtelen a világot sakkban tartani képes kisországi diktátor kihasználja lehetőségeit, és megpróbálja palira venni ellenségeit, a lehető legbékésebb eszközökkel. A minimum, hogy találkozik velük, kezet ráz, és ezzel máris elismerteti magát komoly tényezőként. Ezt maga is és elődei is megpróbálták, az előző amerikai elnökök azonban éberek voltak, és nem sétáltak be a csapdába. Jó esély van rá, hogy erre most is odafigyelnek, és nem az elnök fog találkozni Kimmel, legfeljebb akkor, ha garantált az eredmény.

Mi járhat a fejében?

Kérdés, hogy mit akarhat elérni Kim Dzsongun? Két forgatókönyv vázolódik fel: az egyik, hogy tényleg meg akar egyezni, de egy olyan garanciát akar, amit Kuba kapott az 1962-es válság után: Amerika garantálta a Szovjetuniónak, hogy nem támadja meg a szigetet, nem is tette meg soha. Most Kína lehetne az a szereplő, aki annak idején a Szovjetunió volt: ő kapná a visszavonhatatlan ígéretet, hogy a kommunista Észak-Koreát békén hagyják, létezhet, amíg csak akar. Ez Kim Dzsongun számára megnyugtató örökös garancia lenne, ahogy Fidel Castro számára is az volt, le is szerelhetné nukleáris fegyvereit cserébe.

A másik lehetőség, hogy ha nem sikerült ilyen garanciát szerezni, akkor csak eljátssza a békevágyat az idők végezetéi, addig sem támadja meg senki, a hosszú csúzlija pedig megmarad neki baj esetére. Hogy meddig vezethetné a világot az orránál fogva, az persze kérdéses, de az említett két úriembernek, Irak és Líbia szörnyeteg urainak ez egész sokáig sikerült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG