3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Törökország két hete szállt be a szíriai háborúba nagy meglepetést keltve, hadműveletei viszont sikeresek voltak. Ugyan a kurdok is kaptak, de mégiscsak felszámolta a dzsihádistákat határai mentén. Most, hogy belejöttek, szívesen rész vennének a haldokló Iszlám Állam fővárosának visszavívásában.
A török és az amerikai elnök

Az időzítés nem véletlen: rohamos fogy Obama hivatali ideje, márpedig úgy tűnik, az amerikai elnök egyik célja az, hogy még elnöksége alatt felszámolja az Iszlám Államot. Eddig viszonylag jól haladt a dolog, de még hátravan Szíriában az Eufrátesz völgye és a kvázi főváros, Rakka, Irakban pedig Moszul városa.

Mással veretik a csalánt

Persze gyorsan le lehetne bonyolítani a hadműveletet, ha Amerika bevetné saját földi haderejét, mint a két iraki és az afganisztáni háborúkban, de most ódzkodik attól, hogy akár csak egyetlen katonája életét is kockáztassa. Ezért maradnak azok az erők, akik erre kaphatók, amerikai légi, logisztikai és szakértői támogatással.

Erre a szerepre Irakban nagy gonddal összehozott helyi hadsereg, az Irán-barát síita milíciák és a kurdok vállalkoztak, és már csak egy feladat áll előttük: Moszul városának ostroma, amit az idei évben talán meg tudnak ejteni. Szíriában kevesebb volt a szóba jöhető haderő: néhány ellenzéki szír milícia és persze ott is a hatékonyan harcoló, szervezett kurdok. Az ország másik felében pedig Aszad elnök erői harcolnak orosz támogatással, de úgy tűnik, az Eufrátesz völgye már túl nagy feladat nekik.

Jól jött a török erő

Így Amerikának jól jött a török felajánlkozás, és miután az első feladatot, az Iszlám Állam északi, a török határral érintkező részeinek megtisztítását eredményesen elvégezték, most jöhet a komolyabb feladat is. A Reuters szerint az ötlet a G20 csúcson merült fel, ahol Obama és Erdogan személyesen tudtak beszélni a dologról. A török elnök szerint Obama vetette fel egy közös akció lehetőségét, amiben Törökország készségesen részt venne. A fő irány Rakka, az utolsó érdemibb szír város lenne, ami még az Iszlám Állam kezén van.

Ha a várost felszabadítják, a dzsihádisták már csak szórványos területeket ellenőriznének, államuk már nem lenne. A kisebb területek megtisztítása pedig már nem egy nehéz feladat, különösen, ha a törökök ugyanolyan lelkesen folytatják a harcot. Persze ennek óhatatlan következménye, hogy Törökországnak döntő beleszólása lesz a békefolyamatba az általa felszabadított szunnita arab területeken, de ez nem is baj, hisz ha valaki, a törökök talán rendet tudnának ott tartani.

Ügyes török lépés

Ami a kurdokkal kapcsolatok török célokat illet, azt lényegében elérték. Annyi volt a török óhaj, hogy a kurdok ne szálljanak meg arab területeket a török határ mentén. Egy nagyjából 90 km széles területről van szó, amely két, kurdok által lakott terület között húzódik, és a kurdok láthatólag szívesen összekötötték volna a két különálló területet. Ezt a törökök megakadályozták, és ott 40 km mélyen egy biztonsági zónát szeretnének, amire viszont a nagyhatalmak még nem bólintottak rá.

Összességében a szíriai hadba lépéssel rövid idő alatt igen sokat nyert Törökország. Helyreállt a szövetségesi viszony Amerikával, miközben Oroszországgal már korábban kibékültek, elérték a kurdokkal kapcsolatos céljaikat, és nemzetközi megbecsülést szereznek azáltal, hogy az Iszlám Állam leverésének hálátlan feladatát elvégzik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG