<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Böcskei Balázs politológus szerint az ellenzék nem tudott annyi szavazót mozgósítani mint négy évvel ezelőtt.

A választások előtti kutatások azt mutatták, hogy Magyarországon volt kormányváltó hangulat – mondta kérdésünkre Böcskei Balázs politikai elemző, az IDEA Intézet kutatási igazgatója. A publikált kutatások jegyében kiolvasható trendek – ha egymástól kicsit eltérő mértékben is, de – erre utaltak. Az eredmény tükrében azonban szükséges újragondolni a közvélemény-kutatásokat is, mit nem látnak a kutatók, milyen megismerési kihívások álltak elő.

A kormánypárt ilyen arányú térnyerése és győzelme a biztos szavazók megtartásán túl abban is látszik, hogy az ellenzék messze nem tudott annyi szavazót mozgósítani, mint négy évvel ezelőtt.

„A legutóbbi számok azt mutatják, hogy nagyjából listán 683 ezer szavazót vesztett az ellenzék 2018-hoz képest” – mondja Böcskei Balázs. Az még kutatásra és elemzésre vár, hogy ezek a lemorzsolódott szavazók egy része miért maradt távol az ellenzéktől.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként kiszámíthatatlan volt a kampány során. Fotó: MTI/Illyés TiborMárki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként kiszámíthatatlan volt a kampány során. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A politológus szerint egyik lehetséges magyarázat, hogy a Jobbik csatlakozása az ellenzéki összefogáshoz nem azt az eredményt hozta, amit az együttműködés várt. Legalábbis abban az értelemben, hogy az akkor eleve népszerűségében már visszaesett Jobbik korábbi szavazóbázisának egy része nem követhette automatikusan a pártot. Akkori szavazóik egy része most feltételezhetően a Mi Hazánkra vagy éppen a Fideszre szavazott, vagy otthon maradhatott, de ezt még adatokon kell vizsgálni.

Böcskei Balázs szerint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként kiszámíthatatlan volt a kampány során. Nem voltak világos, célcsoportspecifikus üzenetei, gyakran követett el megengedhetetlen politikai és kommunikációs hibákat – mondja a politikai elemző, aki szerint az ellenzéki kormányfő-jelöltből hiányzott a következetesség is.

Orbán Viktor kampánya lényegre törőbb volt. Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánOrbán Viktor kampánya lényegre törőbb volt. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezzel szemben Orbán Viktor kampánya a jelentős erőforrás- és eszközhasználati egyenlőtlenséggel számolva is lényegretörőbb volt. Az orosz-ukrán háború rövid időre megzavarhatta a kormánypárt tervezett kampányát, de Orbánék nyelvpolitikai értelemben is átkeretezték a kampányt. A rezsicsökkentés hangsúlyozása, a családvédelmi intézkedések, vagy a jóléti osztogatások eleve rengeteget segíthettek a Fidesz szavazatmegtartóképességének fenntartása érdekében – hangsúlyozza Böcskei.

Igazából a hatpárti együttműködés lényegében eleve három tömörülés szervezeti erejét, a DK-ét, a Jobbikét és a Momentumét takarja – fogalmazott az IDEA Intézet kutatási igazgatója.

A politológus úgy véli, a Fidesz a Mi Hazánk parlamentbe jutásával a jobboldalra is kapott egy ellenzéket. A Fidesznek egyelőre nincs szüksége a Mi Hazánk támogatására, és valószínűleg az ellenzéki párt sem fog a kormánypárt szövetségeseként működni – mondja Böcskei Balázs. A Mi Hazánk megítélése szerint akár tovább is folytathatja a szavazók átcsábítását a jobbikos táborból, de erről még korai lenne beszélni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG