Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bármi legyen is a kialakuló főáram az unióban, ahhoz Magyarországnak alkalmazkodnia kell – mondta Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a Népszavának. Az egykori jegybankelnök szerint az IMF-fel a mindenképpen szükséges hitelről három nap, de maximum három hét alatt meg lehet állapodni, csak akarni kell.

Bod Péter Ákos a lap szombati számában közölt interjúban azt mondta: Európát hiba lenne leírni, és azt sem hiszi, hogy az új térségek felé irányuló kereskedelmi, diplomáciai tapogatózást össze kell kötni a klasszikus térségektől való elfordulással. "Aki ismeri a térségünk meteorológiai viszonyait, az tudja, hogy többnyire nyugatról fúj a szél. Néha Szibéria felől is, de az nem mindig tesz jót nekünk" - mondta. Úgy vélekedett, ha mindkét oldalon megvan a szándék a megegyezésre, akkor három nap és három hét közötti időtartam alatt megköthető az egyezség. A volt jegybankelnök szerint Magyarországon most nincs válsághelyzet, de a görög választások végeredményétől, a spanyol helyzet alakulásától függően ismét előállhat krízishelyzet, amikor hirtelen szükség lehet külső forrásra. Látok valamiféle kelletlenséget a kabinet részéről - válaszolta arra a kérdésre, mi akadályozza a kormányt. Hozzátette: talán a kormányon belül sincs egyetértés arról, hogy akarják-e a megállapodást.

Az, hogy nincs pénzügyminiszter, megnehezíti a tárgyalásokat - vélekedett. A bankrendszerrel most már nagyon óvatosnak kellene lennie a kormánynak Bod Péter Ákos szerint. A magyarországi bankok valószínűleg nem fognak kivonulni, de aktivitásuk már ma is gyenge, a hitelforrások pedig kiszáradóban vannak - mondta. Arra a kérdésre, van-e realitása egy új nemzeti nagytőkés réteg kialakításának, azt válaszolta: a külföldi cég, magyar cég megkülönböztetés uniós tagságunk kezdete óta nem működik. Aki ezzel próbálkozik, annak tudnia kell, nem jó irányba halad. A nemzeti nagytőkét korábban kellett volna helyzetbe hozni. Az előző kormányok elszalasztották a lehetőséget, amikor még jogszerű lett volna - fejtette ki. Amikor a piacon levő, megállapodott szereplők mellé a kormány fel akar hozni másokat, ott nehéz elválasztani a gyengébb iparágak közgazdaságilag indokolt támogatását a "haverok kapitalizmusától". Millimétereken múlik, ki hova helyezi a hangsúlyt - fogalmazott Bod Péter Ákos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.