3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

És egyelőre csak börtönőrnek, nem rabnak.

Munkalassítással, illetve túlbuzgósággal tiltakoznak Romániában a szolgálati nyugdíjak tervezett reformja ellen a börtönőrök - tudatta szerdán a büntetés-végrehajtási intézetek szakszervezeti szövetsége (FSANP).

"Jöjjenek a politikusok a bűnözőiket őrizni!"

- címmel közölt helyzetjelentésében a szakszervezet börtönök bejáratát ábrázoló fotókkal adta hírül, hogy a "bürokratikus előírások" túlbuzgó betartása miatt, a rossz felszereltség és krónikus létszámhiány körülményei között szerdán a megszokott 45 perc helyett mintegy 2-4 órát vett igénybe az alkalmazottak bejutása szolgálati helyükre. Az elégedetlenségüket fehér karszalaggal is jelző börtönőrök azért választották a tiltakozásnak ezt a formáját, mert a törvény nem teszi lehetővé számukra a munkabeszüntetést.

Nem ilyen üresek a román börtönök sem, a börtönőröknek elegük van. Fotó: Depositphotos
Nem ilyen üresek a román börtönök sem, a börtönőröknek elegük van. Fotó: Depositphotos

A börtönőrök a nem járulékalapú, úgynevezett "speciális" nyugdíjak tervezett reformja ellen tiltakoznak, amelyeknek a felszámolására, illetve korlátozására Románia kötelezettséget vállalt a helyreállítási tervben (PNRR), ennek teljesítése nélkül pedig nem hívhatja le a számára elkülönített uniós pénzforrásokat. A bukaresti koalíciós pártok vezetői által két napja közzétett tervezet a korkedvezményes nyugdíjak fokozatos kivezetését irányozza elő, amelyet a rendőrök, börtönőrök és katonák szolgálati nyugdíjára is kiterjesztenének.

Az FSANP szerint a kormánykoalíció "gondolkodás nélkül" végrehajtja a Világbank és az Európai Bizottság "parancsait", és sem formálisan, sem informálisan nem konzultált a szolgálati nyugdíjak reformjáról a védelmi, belügyi vagy igazságügyi tárcával. A szakszervezet szerint - ha nekik is 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt - a börtönőrök

"munkahelyükről mehetnek majd a koporsóba"

, mert ebben a hivatásban "a várható élettartam mindössze 62 év".

A megmozdulásról beszámoló G4Media hírportálnak Florin Stoica, a Bukarest melletti jilavai börtön szakszervezeti vezetője elmondta: az ország 45 büntetés-végrehajtó intézetének 12 500 alkalmazottja közül több mint 8000 szerda reggel 7 és 11 óra között megtagadta a szabályzat betűjétől eltérő szolgálatot, például nem vitte ki az elítélteket dolgozni.

A szakszervezeti vezető szerint valójában 20 ezer börtönőrre lenne szükség, a büntetésvégrehajtási rendszerben 16 050 állás közül mintegy 3500 betöltetlen, a kormány ráadásul létszámstopot hirdetett, így a börtönőröknek állandóan túlórázniuk kell, és a szolgálati nyugdíjak esetleges lefaragása, vagy a korkedvezményes nyugdíjazás eltörlése miatt a szakszervezet tömeges kilépésüket jósolja.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Amerika tovább húzogatja Kim Dzsongunék bajszát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 07:09
Közös hadgyakorlatba kezdett a dél-koreai és az amerikai haditengerészet, ezeket nem viselik túl jól Észak-Koreában.
Makro / Külgazdaság Elismeri vereségét Emmanuel Macron Nigerben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 06:43
Kivonják a katonákat, hazaviszik a nagykövetet a franciák.
Makro / Külgazdaság Aleksandr Vucic már megmondta, ki a felelős a koszovói lövöldözésért
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 06:29
A NATO-val akarják összeugrasztani Szerbiát az elnök szerint.
Makro / Külgazdaság Kijárási tilalmat rendelt el a donyecki orosz vezetés
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 17:33
Szigorú lépésről döntött Donyeck megye orosz vezetője, az ukrán hadsereg újabb csapást mért Krímre. Az oroszországba érkező bevándorlók pedig új célországot keresnek, mert elértéktelenedik a fizetésük. 
Makro / Külgazdaság Bevetették az újgenerációs nyugdíjaskártyát Szerbiában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 15:07
A szerb kormány szerény kedvezményekkel próbál az idősek kedvében járni, ám a közgazdászok szerint bőven elveszi a másik kezével azt, amit az egyikkel ad.
Makro / Külgazdaság Növelné az ukrán gabona tranzitját a lengyel elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 13:50
Andrzej Duda lengyel elnök beszélt az ukrán gabonára vonatkozó szabályokról. Szerinte nagy problémát okozott az Európai Bizottság döntése. 
Makro / Külgazdaság Putyin dörzsölheti a markát? Mi hiányzik Zelenszkij "zsákjából"?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 13:14
Kézszorításokból továbbra sincs hiány, ha Volodimir Zelenszkij, Ukrajna államfője külföldre látogat, ám az ígéretekkel egészen más a helyzet. Ezekért nagyon meg kell dolgoznia.
Makro / Külgazdaság Háborús hatás: szétszakadt a világ, hatalmas összegek mentek át az egyik térfélről a másikra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 11:44
Könnyen két szék közt a pad alá eshet az az ország, amely a bizonytalanná vált világgazdasági környezetben halászgatni akar a zavarosban. 
Makro / Külgazdaság Megjelent az 520 forintos "mesterséges" benzinár: el is indultak a cseh üzemanyag-turisták a lengyel kutakra
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 10:56
Benzinturizmus kezdődött a cseh-lengyel határon, miután Lengyelországban sokkal olcsóbbak az üzemanyagok. Az olaj drágulása ellenére ugyanis a lengyel kutakon csökkent a benzinár. 
Makro / Külgazdaság Újabb fronton támad a home office, kiütheti a metrózást New Yorkban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:10
A home office lehetőségének egyik sajátos mellékhatását tapasztalják a New York-i metró üzemeltetői. A jegyárbevétel csökkenése már a működést veszélyeztetheti. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG