4p
A Republikánus Párt válsága és a budapesti amerikai nagykövetség személyi változásai nem sok jóval kecsegtetnek a hazai kormányzó párt számára. Clinton jóval keményebb elnök lehet, mint az sokan elképzelik. Clintonnal és Merkellel, mint a Nyugat két vezető politikusával megvalósulhat a Fidesz rémálma.

A magyar kormányszóvivő a múlt héten páratlan időzítéssel pont akkor állt ki Donald Trump mellett, amikor az amerikai elnökválasztási kampány eddigi legdurvább botrányaként előkerül egy videó, amin Trump azzal kérkedik, hogyan zaklat szexuálisan férjes asszonyokat és próbál mindenkire rámászni. Még Mike Pence, a republikánusok alelnökjelöltje is kénytelen volt kijelenteni, hogy Trump szavait se megbocsátani, se megvédeni nem lehet. A helyzetet legpontosabban Ron Nehring, a kaliforniai Republikánusok korábbi vezetője írta le, aki szerint „pártunk az 1974-es Watergate-botrány óta a legmélyebb válságban van.”

Az elnökválasztásig már csak egy hónap van hátra az Egyesült Államokban, és Republikánus Párton belüli polgárháború komoly hátszelet biztosít Clinton számára. A republikánusok teljes pártvezetése és a párt a mérsékelt szárnya már jó ideje próbálja kitalálni, hogyan csökkenthetné Trump jelöltéségének veszteségeit a pártra nézve. Normál esetben a republikánusok mögött álló nagytőke már régen a vezető jelölt mellett kampányolna, de ebben az esetben éppen azért küzdenek, hogy végezzenek Trumppal.

Változás a Szabadság téri nagykövetségen

Az amerikai nagykövetség cáfolata ellenére tovább tartják magukat a hírek Budapesten, miszerint Bell nagykövet hamarosan távozik pozíciójából. Amennyiben pedig Bell jövő év elején hazautazik, akkor hónapokig nem lesz új kinevezett nagykövet – nemcsak az új elnöki adminisztrációnak kell felállnia, hanem az új nagykövetjelöltek kongresszusi meghallgatása is elhúzódhat, mint történt ez éppen Bell esetében is –, így David J. Kostelancik lesz az ügyvivő misszióvezető. Kostelancik egy chicagoi szlovák nemzetiségű családból származik és korábban többször is dolgozott a moszkvai amerikai követségen.

Oroszország (beleértve az orosz hírszerzés) szakértőjének számít, és diplomáciai körökben általános a vélekedés, hogy azért küldték Budapestre, hogy közeli rálátása legyen az amerikai diplomácia részéről túlzottan is bizalmasnak ítélt Orbán-Putyin kapcsolatokra. Ennek jellege és mélysége több, a magyarral szövetséges állam diplomáciáját is aggasztja, a Magyar Nemzet Online beszélt olyan nagykövettel is, aki azt mondta, egyik fő feladatának tartja, hogy „kihúzza a magyar kormányt Oroszország veszélyes öleléséből”.

Clinton keményebb lesz, mint sokan elképzelik

Az USA közel- és távol-keleti szövetségesei példának okáért egyáltalán nem néznék jó szemmel, ha egy nő állna az USA hadereje élén. Az összes keleti kultúra szerves része, hogy egy nő nem lehet tárgyaló pozícióban - vezető és utasítást adóban pedig végképp nem! Ennek pedig egyenes következménye, hogy „megtagadják a parancsot” és a saját fejük után mennek.

Nem tekinthetők véletlennek az USA azon sorozatos keleti diplomáciai kudarcai, amikor női külügyminiszter volt hivatalban - Albright, Rice, H. Clinton, szinte egymás után. A partnerek egyszerűen nem adták meg a kellő tiszteletet a tárgyaló külügyminisztereknek.  Elnökként Hillary ezért csak az erőre támaszkodhat bármilyen konfliktus esetén, még egy vérprofi férfi külügyminiszter „birtokában” is, és ez bizony eszkalálódó fegyveres harchoz vezet a végén.

Káncz Csaba

Bejöhet a fideszes rémálom

Merkel kancellár az elbaltázott menekültpolitikája ellenére még mindig pozícióban van, miközben Hillary Clinton simán befuthat amerikai elnöknek. Ez pedig azt jelenti, hogy a Nyugat legfontosabb politikai pozícióit egyszerre két olyan ember ellenőrizheti, akik nemcsak jól ismerik, de óriási ellenszenvvel is viseltetnek a magyar miniszterelnök iránt. Ha Clinton és Merkel egyszerre lenne vezető, akkor újult erővel kerülhetne napirendre nemzetközi fórumokon a hazai demokrácia és közélet állapotáról szóló aggodalom.

Ezen aggodalmak nem lennének alaptalanok, hiszen hazánk a fejlett világ egyik legkorruptabb országa, egy bulibáró propaganda-miniszter offshore mocsárvilága, ahol a magyar fiataloknak az ország jellemzésére elsőként a korrupció szó jut az eszébe. Az új nyugati politikai felállással minden bizonnyal a hazánkba irányuló tőkebefektetések és az EU-alapok is ellenszélbe kerülhetnének. Most, amikor alapjaiban rendült meg a kormányzat keleti nyitás politikája a célországok recessziója miatt, ez a nyugati fejlemény úgy jönne a Fidesznek és a hazai gazdaságnak, mint ablakos tótnak a hanyatt esés.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG