Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A mindig zajos és zsúfolt, turisták tízezreit vonzó Comó mostanra kiürült. A külföldiek hazamentek, a helyiek pedig a házaikba húzódtak. Emilio Astesani, egy helyi lakos a Privátbankár.hu-nak telefonon keresztül próbálta meg érzékeltetni a viszonyokat.
Fotó: depositphotos.com

#IoStoACasa, azaz Otthon maradok – mostanra ez a rövid kis mondat váltotta fel a korábbi hosszú és hangos beszélgetéseket a Comói-tó partján fekvő tucatnyinál alig valamivel több kisváros utcáin. Persze, ha egyáltalán még kimerészkedik valaki a lakásából, az emberek többsége ugyanis önkéntes szobafogságra, egyfajta magánkaranténra ítélte önmagát, annyira félnek a terjedő járványtól.

Emilio Astesani, a Proposte szakvásár piárjáért felelős munkatársa Moltrasióban, egy másfél ezer főt számláló helyi településen lakik, és a munkája miatt még most is naponta bejár a tó túlsó partján fekvő comói irodájába.

Mehetne a két part között ingajáratban, rendszeresen közlekedő kis motoros csónakokkal is, ám a vaporettók mostanában teljesen üresen szelik a tó habjait, szolgáltatásukat senki nem veszi igénybe, inkább vállalnak komoly kerülő utakat az emberek, az egészség ma fontosabb Itáliában mint az idő.

Emilio is inkább felpattan a Vespájára és körbe motorozza a tavat, hogy aztán elvégezze egy-két óra alatt azt a munkát, amire kizárólag csak az irodában van lehetősége, aztán azonnal hazaindul ő is.

A Cernobbióban évente megrendezett Proposte vásár az exkluzív lakástextilek seregszemléje, a milánói Salone del mobile dizájnvásár kistestvére. Az áprilisi időpontot a járvány miatt ők is eltolták szeptemberre, Emilio most az ehhez kapcsolódó szervezőmunkát végzi, az irodában csak egyedül ül, két munkatársa otthonról, homeoffice-ból tolja. Ők sem mennek sehová.

Amikor arra kérem Emiliót, hogy pár szóban fesse le a comói utcaképet, ő elsősorban a fokozott rendőri jelenlétet emeli ki. Járőrök cirkálnak a város utcáin, és majdnem mindenkit ellenőriznek; csak úgy „just for fun” nem lehet sétálgatni, a kérdések is erre vonatkoznak: honnan, hová? A rend őrei szigorúak, ők hivatalból is az otthonmaradást pártolják.

Az éttermek zárva, az üzletek zárva, a szállodák zárva, George Clooney második otthona, a mindig zajos és zsúfolt, kedvelt turistacélpont gyakorlatilag kiürült; a külföldiek, amint módjuk volt rá, hazamentek, a helyiek a házaikba zárkózva várják a baj elvonultát; mintha csak Boccaccio Dekameronjának lapjai elevenednének meg újra.

Bevásárolni csak a nagy szupermarketekben lehet, de azokat minden újabb bejelentés és szigorítás után tömegek rohanják meg, ezért Emilio azt a megoldást választotta, hogy a kereskedőknek fenntartott helyi Metróba, vagyis a GrosMarket Sogegrossba jár, ahol legutóbb is csak egyedül volt bevásárolni. Ha egymagad vagy, még az egyméteres biztonsági távolságot sem kell betartanod – mondja enyhe malíciával.

Emiliónak nemcsak a munkája okán kell kimozdulnia otthonról, ő látja el idős, és ezért a járvány miatt a fiatalabb korosztálynál jóval veszélyeztetettebb, hetven éves édesanyját is. A bevásárlásait ezért összeköti a mama meglátogatásával, azaz a napjai feszített ütemterv szerint zajlanak. Fel a Vespára, pár óra az irodában, bevásárlás a Grosmarketben, majd irány a szülői ház, és onnan azonnal haza. És mindezt csak két-három naponként, ő bizony nem kockáztatja a mindennapos rendőri igazoltatásokat, és óvja az egészségét.

A comói turistaipar volt az első, amelyik azonnal megérezte a járvány hatásait, Emilió egyik közeli barátja Argegnóban adja ki Airbnb-ben a lakását, ő mondta, hogy a vírus megjelenésével egy időben már mondták is vissza foglalásaikat a turisták.

Komoly gond lett még az is a térségben, hogy sokan a közeli Svájcba járnak át dolgozni, az ingázókat pedig már nem látják olyan szívesen a szomszédos alpesi országban, mint korábban.

Bár Emilio úgy érzi, hogy a hatóságok kontroll alatt tartják az eseményeket, a kollektív hisztériának azért ők sem tudnak gátat szabni.

Amikor például az olasz kormány bejelentette az északi régiók teljes zár alá vételét, tömegek rohanták meg az éjszakai órákban a milánói központi pályaudvart, hogy délre utazzanak.

Io Sto A Casa - cseng még sokáig a fülemben a rövid mondat, miután kinyomtam a mobil billentyűjét. Emilio tovább folytatja mindennapos egyéni küzdelmét a járvány ellen, én pedig arra gondolok, vajon idehaza mikor ürülnek ki az utcák, lesznek üresek a boltok, és a rendőrjárőr mikor kérdezi meg: hova is lesz a séta?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Miről tárgyalt Szijjártó Péter a befolyásos bankárcsalád tagjaival? Itt a külügy válasza
Privátbankár.hu | 2021. március 7. 15:36
Egyebek mellett a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről.
Makro / Külgazdaság Milyen válság? Gőzerővel nyomul a kínai export idén
MTI | 2021. március 7. 11:38
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export és az import az év első két hónapjában az erősödő keresletnek köszönhetően, jóllehet a kiemelkedő adatok hátterében részben a tavalyi alacsony bázisadatok álltak.
Makro / Külgazdaság Merkel kezéből kiesett az ellenőrzés – egyre többen fordulnak a kancellár ellen
Káncz Csaba | 2021. március 7. 05:47
Merkel olyannyira határozatlan az oltási és járványkezelési stratégiában, hogy a média, valamint a nagyvállalatok sorra a kormány ellen fordulnak.  Ezek után pedig már csak idő kérdése, hogy a kancellár hatalma megrendüljön a CDU-n belül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél