TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A mindig zajos és zsúfolt, turisták tízezreit vonzó Comó mostanra kiürült. A külföldiek hazamentek, a helyiek pedig a házaikba húzódtak. Emilio Astesani, egy helyi lakos a Privátbankár.hu-nak telefonon keresztül próbálta meg érzékeltetni a viszonyokat.
Fotó: depositphotos.com

#IoStoACasa, azaz Otthon maradok – mostanra ez a rövid kis mondat váltotta fel a korábbi hosszú és hangos beszélgetéseket a Comói-tó partján fekvő tucatnyinál alig valamivel több kisváros utcáin. Persze, ha egyáltalán még kimerészkedik valaki a lakásából, az emberek többsége ugyanis önkéntes szobafogságra, egyfajta magánkaranténra ítélte önmagát, annyira félnek a terjedő járványtól.

Emilio Astesani, a Proposte szakvásár piárjáért felelős munkatársa Moltrasióban, egy másfél ezer főt számláló helyi településen lakik, és a munkája miatt még most is naponta bejár a tó túlsó partján fekvő comói irodájába.

Mehetne a két part között ingajáratban, rendszeresen közlekedő kis motoros csónakokkal is, ám a vaporettók mostanában teljesen üresen szelik a tó habjait, szolgáltatásukat senki nem veszi igénybe, inkább vállalnak komoly kerülő utakat az emberek, az egészség ma fontosabb Itáliában mint az idő.

Emilio is inkább felpattan a Vespájára és körbe motorozza a tavat, hogy aztán elvégezze egy-két óra alatt azt a munkát, amire kizárólag csak az irodában van lehetősége, aztán azonnal hazaindul ő is.

A Cernobbióban évente megrendezett Proposte vásár az exkluzív lakástextilek seregszemléje, a milánói Salone del mobile dizájnvásár kistestvére. Az áprilisi időpontot a járvány miatt ők is eltolták szeptemberre, Emilio most az ehhez kapcsolódó szervezőmunkát végzi, az irodában csak egyedül ül, két munkatársa otthonról, homeoffice-ból tolja. Ők sem mennek sehová.

Amikor arra kérem Emiliót, hogy pár szóban fesse le a comói utcaképet, ő elsősorban a fokozott rendőri jelenlétet emeli ki. Járőrök cirkálnak a város utcáin, és majdnem mindenkit ellenőriznek; csak úgy „just for fun” nem lehet sétálgatni, a kérdések is erre vonatkoznak: honnan, hová? A rend őrei szigorúak, ők hivatalból is az otthonmaradást pártolják.

Az éttermek zárva, az üzletek zárva, a szállodák zárva, George Clooney második otthona, a mindig zajos és zsúfolt, kedvelt turistacélpont gyakorlatilag kiürült; a külföldiek, amint módjuk volt rá, hazamentek, a helyiek a házaikba zárkózva várják a baj elvonultát; mintha csak Boccaccio Dekameronjának lapjai elevenednének meg újra.

Bevásárolni csak a nagy szupermarketekben lehet, de azokat minden újabb bejelentés és szigorítás után tömegek rohanják meg, ezért Emilio azt a megoldást választotta, hogy a kereskedőknek fenntartott helyi Metróba, vagyis a GrosMarket Sogegrossba jár, ahol legutóbb is csak egyedül volt bevásárolni. Ha egymagad vagy, még az egyméteres biztonsági távolságot sem kell betartanod – mondja enyhe malíciával.

Emiliónak nemcsak a munkája okán kell kimozdulnia otthonról, ő látja el idős, és ezért a járvány miatt a fiatalabb korosztálynál jóval veszélyeztetettebb, hetven éves édesanyját is. A bevásárlásait ezért összeköti a mama meglátogatásával, azaz a napjai feszített ütemterv szerint zajlanak. Fel a Vespára, pár óra az irodában, bevásárlás a Grosmarketben, majd irány a szülői ház, és onnan azonnal haza. És mindezt csak két-három naponként, ő bizony nem kockáztatja a mindennapos rendőri igazoltatásokat, és óvja az egészségét.

A comói turistaipar volt az első, amelyik azonnal megérezte a járvány hatásait, Emilió egyik közeli barátja Argegnóban adja ki Airbnb-ben a lakását, ő mondta, hogy a vírus megjelenésével egy időben már mondták is vissza foglalásaikat a turisták.

Komoly gond lett még az is a térségben, hogy sokan a közeli Svájcba járnak át dolgozni, az ingázókat pedig már nem látják olyan szívesen a szomszédos alpesi országban, mint korábban.

Bár Emilio úgy érzi, hogy a hatóságok kontroll alatt tartják az eseményeket, a kollektív hisztériának azért ők sem tudnak gátat szabni.

Amikor például az olasz kormány bejelentette az északi régiók teljes zár alá vételét, tömegek rohanták meg az éjszakai órákban a milánói központi pályaudvart, hogy délre utazzanak.

Io Sto A Casa - cseng még sokáig a fülemben a rövid mondat, miután kinyomtam a mobil billentyűjét. Emilio tovább folytatja mindennapos egyéni küzdelmét a járvány ellen, én pedig arra gondolok, vajon idehaza mikor ürülnek ki az utcák, lesznek üresek a boltok, és a rendőrjárőr mikor kérdezi meg: hova is lesz a séta?

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél