<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A németeknél most lényegesen több az új Covid-fertőzött és Covid-halott egy évvel ezelőtthöz képest annak ellenére, hogy a lakosság kétharmada már be van oltva. A paradoxnak tűnő helyzetnek két oka van német szakértők szerint: a Delta-variáns és az oltatlanok. A leendő kormánypártok szerint ugyanakkor nincs szükség újabb karanténra, a járványügyi vészhelyzetet pedig hamarosan meg lehet szüntetni.

Első látásra nagyon furcsán alakul a Covid-járvány Németországban: a mostani helyzet annak ellenére súlyosabbnak tűnik az egy évvel ezelőttinél, hogy a lakosság jelentős része időközben már megkapta a védőoltást.

Több a fertőzött, több az áldozat

Ami a fertőzöttséget illeti, 2020. október 21-27. között a napi új fertőzöttek száma 7634-ről 11 118-ra nőtt egy hetes átlagban (ezt követően pedig további meredek emelkedés következett be december közepéig). Idén október 21-27. között 13 152-ről 16 579-re emelkedett ez a mutató –

azaz csaknem másfélszer több most az új fertőzött, mint akkor.

2020. október 21-27. között a koronavírusos áldozatok napi száma 28-ról 34-re nőtt egy hetes átlagban (majd január közepéig meredeken tovább emelkedett). Idén ugyanebben az időszakban 66-ról 86-ra ugrott ez a mutató –

azaz mintegy 2,5-szer több most az új áldozat, mint egy évvel ezelőtt.

(A növekedés összességében az elmúlt napokban is folytatódott - a szerk.)

Az intenzívosztályokon 1707 beteget ápolnak e heti adatok szerint, egy évvel ezelőtt 1569-et ápoltak. 

Ami az átoltottságot illeti, 2020 októberében még nem állt rendelkezésre bevethető vakcina: Németországban (és általában az EU-ban) csak tavaly december végén kezdődtek meg az oltások. Mostanáig viszont a lakosság 69,2 százaléka megkapta az első, 66,4 százaléka pedig a második oltást is (a Janssen-vakcina esetében egy oltás is elég),

tehát az emberek kétharmada elvileg védett.

Fiatalok érkeznek Covid-elleni oltásra Az oltakozás hosszú éjszakája nevű partira Berlinben 2021. augusztus 9-én. A szervezők DJ-kel, partihangulattal próbálták növelni az oltakozási kedvet. EPA/Sean GallupFiatalok érkeznek Covid-elleni oltásra Az oltakozás hosszú éjszakája nevű partira Berlinben 2021. augusztus 9-én. A szervezők DJ-kel, partihangulattal próbálták növelni az oltakozási kedvet. EPA/Sean Gallup

De mi az oka annak, hogy a relatív nagy átoltottság ellenére most rosszabb a Covid-helyzet Németországban, mint egy éve?

Sok a fiatal fertőzött

Mielőtt rátérnénk az okokra, érdemes megnézni, miben különbözik az akkori és a mostani helyzet. A Die Welt elemzése szerint egyrészt abban, hogy

most a fertőzöttek között az egy évvel ezelőtti állapothoz képest egyértelműen nagyobb arányban vannak gyerekek és fiatalok

– ez a korosztály nagyrészt még nem kapott oltást. (A német egészségügyi hatóságok 12 éves kortól ajánlják fel a Covid elleni vakcinákat.) Egy évvel ezelőtt a 18-34 év közötti, később, a tél folyamán pedig a nagyon idős korosztály volt leginkább érintett.

Másrészt összefüggés látszik körvonalazódni a fertőzöttség és az oltási hajlandóság között. Több olyan körzetben – Rosenheim, Berchtesgadener Land, Gotha –, ahol jóval kisebb az átoltottság az országos átlagnál, rekordszintű a fertőzöttség.

Nagyon terjed a Delta-variáns

A német lap szerint az egy évvel ezelőttinél magasabb mutatóknak két oka van: a Delta-variáns és az oltatlanok.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a Delta-variánsként emlegetett vírusmutáció – amiről tavaly ilyenkor még nem is tudtunk – több mint kétszer fertőzőbb a korábbi verzióknál. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) szerint az oltatlanok könnyebben kapják el, mint a hagyományos náthát.

A Delta a végeredményt tekintve

részben kioltja az oltások pozitív hatását azáltal, hogy az oltatlanok körében felgyorsítja a járvány terjedését.

Amennyiben nem lennének oltások, a fertőzöttségi adatok valószínűleg a mostaninál is sokkal magasabbak lennének.

Ezt mutatja Oroszország példája, ahol az átoltottság nagyon alacsony – mindössze 32 százalék –, a fertőzöttségi és halálozási számok pedig minden korábbinál magasabb szinten vannak már hetek óta.

Még mindig sok az oltatlan

A második ok tehát az oltatlanok relatív magas aránya (bár Németországban sokkal jobb a helyzet az oroszországinál, a lakosság egyharmada továbbra sincs beoltva). Ezt jelzi az is, hogy a német szövetségi járványügyi centrum, a Robert Koch Intézet szerint

a fertőzöttek túlnyomó része oltatlan.

Bár beoltottak is megfertőződhetnek – ez elsősorban a Delta-variánsnak "köszönhető" –, a vakcina átlagban mintegy 75 százalékkal csökkenti ennek valószínűségét. Minél régebben történt azonban az oltás, annál nagyobb ez a valószínűség – ez az oka annak, hogy a fertőzöttek között növekszik a beoltottak aránya.

A súlyos lefolyású betegséget azonban az oltások túlnyomórészt megakadályozzák: Németországban

a kórházi kezelésre szorulók, az intenzív osztályokon fekvők, illetve ez elhunytak között is csekély az oltottak aránya.

Persze itt is vannak kivételek, főleg a gyenge immunrendszerű személyek esetében. És az sem mindegy, ki milyen vakcinát kap: a Die Welt szerint a Janssennel és az AstraZenecával oltottak bizonyíthatóan kevésbé védettek a súlyos lefolyástól, mint azok, akik más, uniós engedéllyel szintén rendelkező vakcinát kaptak – előbbiek, valamint a 70 év felettiek számára általában harmadik oltást (Pfizert vagy Modernát) ajánl a német Állandó Oltási Bizottság.

Általános, mindenkire vonatkozó ajánlás a harmadik oltásra azonban jelenleg nincs.

Nem lesz újabb karantén

Bár Németországban a jelenlegi helyzet rosszabb az egy évvel korábbinál,

a szövetségi kormány és a tartományok nem terveznek az akkorihoz hasonló szigorításokat – mégpedig azért nem, mert az előrejelzések szerint erre nem lesz szükség.

Szakértők szerint ugyanis a kétharmados átoltottság – és ezáltal a védettség a súlyos megbetegedéstől  – összességében sokat számít, így a mostani fertőződések nem terhelik meg annyira az egészségügyet, mint a tavalyiak. Másrészt a védettség miatt kevésbé drasztikus intézkedések is elegendőek a társadalom megnyugtatásához.

A járványkezelés nagyrészt a hamarosan felálló új kormányra hárul majd, amelyet jelen állás szerint a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok fognak alkotni. A leendő koalíció

meghagyná a szigorítások lehetőségét a tartományok számára, ugyanakkor lemond a karanténról, az iskolabezárásokról és a kijárási tilalomról.

Egyúttal azt pártolja, hogy november végével a Bundestag szüntesse meg a járványügyi vészhelyzetet, és átmeneti szabályozást vezessen be jövő tavaszig.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Makro / Külgazdaság Felbolydult darázsfészekben erősítené jelenlétét az Európai Unió
Káncz Csaba | 2022. január 26. 18:33
A Vörös-tenger térségében már számos hatalom küzd kikötőkért és befolyásért. Érezhetően francia kezdeményezésre az EU most beszáll ebbe a játszmába, amely egyben lehetőséget nyújt a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Indiával. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Lavrov: Moszkva lépéseket tesz, ha Washington nem válaszol a javaslataira
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:11
A biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra várják a választ. 
hírlevél
Ingatlantájoló