4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az iraki háborúhoz vezető angol lépéseket elemző jelentés lesújtó képet ad Tony Blair egykori brit miniszterelnökről és kormányáról. A jelentés sajnos nem tér ki a számonkérhetőségre, az Iszlám Állam felemelkedésére és a háborús jóvátételre. Tényleg teljesen indokolatlan volt az iraki háború?
"Véreskezű" Tony Blairnek és George Bushnak öltözött tüntetők. EPA/WILL OLIVER

Szerdán mutatták be a veterán közszolga, Sir John Chilcot jelentését, amely az Egyesült Királyság 2003-ban megindított iraki háborúhoz vezető lépéseit elemzi. A tízmillió fontba került dokumentum hét éven át tartó kutatás eredménye, amelynek során mintegy 100 tanút hallgattak meg és több ezer dokumentumot nyálaztak át. A jelentés a brit jogrendszer szilárdságának egyik kiemelkedő bizonyítéka.

Blair felülírta a hírszerzés adatait

A végeredmény egy tizenhárom kötetes, 2,6 millió szó hosszúságú munka, amely lesújtó képet fest az akkori brit vezetésről, elsősorban Tony Blair munkáspárti miniszterelnökről. A jelentés megállapítja, hogy Szaddám Husszein nem jelentett közvetlen veszélyt a világ biztonságára 2003-ban, az iraki háború megindításával nyugodtan lehetett volna még várni, ahogyan azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa is javasolta. A katonai beavatkozást nem „utolsó mentsvárként" alkalmazta a brit kormány, mert előtte nem merítettek ki mindent lehetőséget az Irakban sejtett tömegpusztító fegyverek leszerelésére.

Ráadásul utóbbiak létét és azok rejtegetését sem sikerült igazolnia a londoni kormányzatnak. Blair a jelentés szerint már Irak megtámadása előtt nyolc hónappal megígérte George W. Bush akkori amerikai elnöknek, hogy akármi is történjen, mellette áll majd. A háború 176 brit- és 4491 amerikai katona életébe került, valamint több ezer hadirokkant tért vissza a harcmezőkről.

Azok, aki eddig azzal védték Blairt és kormányát, hogy „őket félrevezették” hamis hírszerzési adatokkal a tömegpusztító fegyverekről, azok most érvek nélkül maradtak. A jelentés világosan megfogalmazza, hogy Blair olyan állításokat fogalmazott meg, amelyek hírszerzési jelentéssel nem voltak alátámaszthatók. A megszállás, a 13 éve tartó káosz és az erőszak pedig a tervezők és végrehajtók inkompetenciáját és felelőtlenségét – hogy gátlástalanságot ne mondjunk – mutatják.

Miért halt meg negyedmillió ember?

A jelentés súlyos hiányossága, hogy nem tartalmaz számonkérhetőséget. Jelen állásban valószínűtlen, hogy bűnügyi eljárások indulnának a felelősök ellen. De akkor ki szolgáltat igazságot a mintegy negyedmillió áldozatnak, akik értelmetlenül vesztették életüket a megszállás óta?

Káncz Csaba

A jelentés sajnos szintén nem tesz említést Abu Muszab al-Zarkavi-ról, aki egy sokadrangú figurája volt az Al-Kaidának, amíg Colin Powell akkori amerikai külügyminiszter tévesen meg nem nevezte őt, mint Szaddam fő terrorista szövetségesét. A nem várt propaganda hatására Zarkavi gyorsan emelkedett a ranglétrán és az iraki szunnita ellenállás egyik feje lett. De nemsokára szakított az Al-Kaidával és megalapította az Iszlám Államot, amely a mai napig nagy területeket ural Irakban és Szíriában és csupán ezen a héten megölt 200 civilt egy öngyilkos merénylet során Bagdadban.

Egyáltalán nem mellékesen pedig az Iszlám Állam inspirált számos tömeggyilkosságot Kaliforniától Párizsig és Isztanbulig. Tehát a képzelt veszélyre alapozott iraki beavatkozás alapjaiban járult hozzá a globális bizonytalanságok növekedéséhez.

A jelentés talán legfőbb hiányossága, hogy nem tartalmaz ajánlást arra vonatkozóan, hogy háborús jóvátételt fizessenek az iraki embereknek, vagy ők akár hivatalos bocsánatkérést kapjanak. Annak ellenére sem, hogy bizonyítottá vált: a beavatkozás a nemzetközi jog megsértésével történt.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG