<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A KSH első negyedévi jövedelem-, és kereseti statisztikái alapján megvizsgáljuk, zajlik-e felzárkózás a „gazdagokhoz”, vagyis a britekhez, franciákhoz, németekhez és osztrákokhoz, és hogy mi várható a következő években, feltételezve, hogy nem esünk vissza a gazdasági stagnálás állapotába belátható időn belül.

Adatbánya

A KSH első negyedévi adatainak alapján igen eltérő eredmények látszanak, attól függően, hogy milyen adatokat mérünk, és mely kört vonjuk be a statisztikába. A bruttó 240 ezer forintos első negyedévi magyar átlagkereset elég szerénynek tűnik (800 euró), de leginkább azért, mert torzítja a közmunka és a költségvetési szektor. Ha a versenyszférát nézzük (és végül is ez húzza a gazdaságot, ez visz mindent előre, ezért ezt érdemes leginkább figyelembe vennünk), akkor már lényegesen jobb a helyzet, 255 ezer forint körüli értéket kapunk.

Van viszont még egy adat, ami szívderítőbb. Az ún. munkajövedelem, amelybe még beleszámítanak olyan juttatásokat, amik ugyan nem képezik a bér részét, de tényleges jövedelmet jelentenek (Erzsébet-utalvány, telefon költségtérítés stb.). Ez a szám a versenyszférában már 267 ezer forint, ha kis jóindulattal 300 forintnak vesszük az euró árfolyamot, akkor ez már 900 euró.

Átlagos nettó jövedelmek Európában, 2014-ben. Forrás: Eurostat / Wikipedia

Kiszámoljuk az utóbbihoz tartozó nettó értéket is, végülis ebből élünk. Az idei szabályokkal ez 175 ezer forint, amihez egyszerűségképpen hozzáadjuk az egy gyermek után járó 10 ezer forintos kedvezményt, így 185 ezer jön ki. Ez 615 euró, ami a 2150 euró körüli nyugat-európai értékeknek 28 százaléka, egyelőre elég szerény.

Növekedés

Na de nézzük a jövőbeni a lehetőségeket. A kormány tartósan 3 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol a következő évekre, ami legalább ekkora béremelkedést is jelent. Ha a várható inflációt is figyelembe vesszük, és 2-3 százalék körüli reálbér növekedést kalkulálunk évente, akkor számolhatunk nominálisan 4 százalékos bérnövekedéssel.

Ez utóbbi esetben a versenyszféra nettó munkajövedelme 5 év alatt, vagyis 2020-ra 750 euróra nőne, 10 év alatt, 2025-re 900 euróra. Feltesszük, hogy az utolérni kívánt ország csoportnál csak évi 1 százalékos lesz a növekedés üteme, így ott 2400 euróra nő az átlag. Így 10 év múlva 37.5 százaléka lenne a hazai szint a nyugatinak, ami kissé már elfogadhatóbb. Ha nagyon optimisták vagyunk, és még 2025 és 2030 között is vélelmezzük ezt a növekedési ütemet, akkor eljutnánk 1100 euróig, míg ők 2500 euróig.  Ez már közelíti az ottani érték felét, ami kb. az a szint lehet, amikor a tömeges munkaerő áramlás már általában megszűnik.

Az optimista forgatókönyv szerint tehát 15-20 év alatt eljuthatunk az irigyelt nyugat-európai szintek feléig a nettó jövedelmekben, amivel tulajdonképpen elégedettek is lehetnénk. Van viszont egy statisztikai adat, ami szerint helyzetünk már most is lényegesen jobb. Ha megnézzük a jövedelmek medián értékét, vagyis azt a számot, amelynél ugyanannyian keresnek többet, mint kevesebbet, akkor nálunk hasonló az adat, viszont nyugaton csak 1800 euró körül adódik. Ez egyébként egy reálisabb, a tényleges helyzetet jobban tükröző szám, és e szerint már most is elérjük a német, osztrák stb. átlag harmadát, a fent vázolt remélt növekedési ütemmel pedig 10-12 év múlva a felét.

Bruttó medián bérek Európában (2012-2014). Forrás: Eurostat / Wikipedia

Összejöhet?

Összefoglalva tehát: ahhoz, hogy egy érezhető, a mai nagy különbséget elfogadható szintre csökkentő felzárkózást láthassunk 2030-ig, kell a stabil, átlagosan 2-3 százalékos gazdasági növekedés, és az ehhez számolt legalább 4 százalékos bérnövekedés. Hogy ez reális-e azt most nehéz eldönteni, ilyen hosszú távú statisztikát sem szoktak készíteni, de ha abból indulunk ki, hogy a jelenlegi trendek hosszabb távon is fennmaradnak, akkor van okunk a reménykedésre.

A múltban előfordult, hogy akadt 2-3 éves kiugró időszak, amikor a bérdinamika megugrott, leginkább azért, mert a gazdasági növekedés is különösen belehúzott. Ha jönne egy ilyen a következő 10 évben, az igencsak megkönnyítené a helyzetet, mert az előbb számolt átlagos növekedés akkor biztosan összejönne.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG