5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az euró/forint egyensúlyi árfolyama valahol 270 és 290 forint között van. Ha 310 forint fölé menne az árfolyam, az már veszélyeztetné az inflációs célt és lépésekre késztethetné a jegybankot – mondja Balatoni András, az ING elemzője. A kamatcsökkentésnek is nemsokára véget kellene vetni.

Tegye fel a kezét, aki tavaly ilyenkor gondolta volna, hogy évi négy százalék alá esik az irányadó kamat! Senki? Én sem – kezdte sajtóbeszélgetését Balatoni András, az ING-csoport vezető elemzője. Mindenképpen sikernek tartja, hogy érdemben csökkent az irányadó ráta, de kérdés szerinte, meddig fog ez tartani, mikor kell megállni, az alapvető irányt megváltoztatni.

A kormányzat kurblizza az építőipart

Az iparban lassú fordulat jelei látszanak, a vállalatok is egyre derűlátóbbak, javulnak a bizalmi indexek, ha csak kis mértékben is. A húzóágazat a járműgyártás, amit azonban sokáig ellensúlyozott az elektronikai termékek gyársásának visszaesése. (Például a Nokia-termelés visszaesése – a szerk.) Ez utóbbi azonban valószínűleg elérte mélypontját és szintén fordulat előtt állhat.

 

Az építőiparban megtorpant a termelés csökkenése, az EU-s pénzek beáramlása gyorsult és ennek nyomán a kormányzati beruházások megélénkültek. Így az építőipart lényegében a kormányzati szektor kezdi fellendíteni, a lakáspiac fellendülésére viszont még várni kell.

 

Nagyon gyenge növekedési potenciál

 

Jelenleg nagyon gyenge, mintegy fél százalékos potenciális növekedés van a gazdaságban – mondta Balatoni. Most még dezinflációs (inflációcsökkenési) folyamat van nálunk, de ez várhatóan meg fog szűnni. Az eddigi túlkínálati állapot ugyanis a prognózisok szerint nemsokára meg fog szűnni a gazdaságban.

A munkaerő-piaci adatok félrevezetőek lehetnek, strukturális átalakulás van a magyar munkaerőpiacon, sok a munkanélküliek és a betöltetlen álláshelyek száma egyaránt. Az inflációban nagy visszaesés történt a rezsicsökkentés miatt, a bérek emelkedése viszont szintén lelassult. A nettó bérek ezzel együtt is növekedtek a versenyszférában. (Egyébként a nettó bérek gyorsabban nőttek, mint a bruttó bérek, az SZJA-változásnak köszönhetően.)

Megállhat az inflációcsökkenés

Az olajárak forintban stagnálnak, a mezőgazdasági termelői árak még mérséklődnek is. Ami még biztató, hogy a háztartási inflációs várakozások is mérsékeltek, amelyek egyébként általában nagyon pontosan jelzik előre az inflációt – mondta Balatoni. A jegybanknak a szakemberek szerint 5-8 negyedévre előre kell tekinteni, de ezen a horizonton már nem látszanak dezinflációs hatások.

A háztartások optimizmusa mindig megnő a választásokra. (Forrás: ING)

Akadozik a monetáris tanszmisszió, azaz hagyományos eszközökkel nem tud érdemben hatni a gazdaságra a jegybank. A Növekedési Hitelprogram első pozitív jelei mutatkoznak, érdemben megugrott például a vállalati hitelezés, a folyószámla-hitelek figyelmen kívül hagyásával is. Emelkedett például a gépberuházások volumene. A 2,5 százalékos marzs, amint a program során a bankoknak hagynak,  nem biztos, hogy elegendő lesz a nyereséges hitelezéshez, csökkenti a banki profitabilitást, de ez egyelőre nem tűnik elviselhetetlennek.

Most meg túlfűtöttség következik?

A jegybank alapvetően nem tudja a hosszú távú növekedést támogatni. A 2015-ös potenciális gazdasági növekedés is csak 0,5-1,2 százalékos. Félő ugyanakkor, hogy közben túlfűtjük a gazdaságot, a túlkereslet miatt emelkedik a maginfláció, a külső egyensúlyi pozíció is romolhat. Minden intézkedés, ami tovább fűti a belső keresletet, inflációban vagy pozícióromlásban csapódhat le.

A háztartások inflációs várakozásai eléggé bejönnek. (Forrás: ING)

Az egyensúlyi, semleges kamatszint valahol öt százalék körül van Magyarországon, ezt a jegybank is elismeri – mondta az elemző. Mivel 5-8 negyedévre terveznek előre, már a közeljövőben, 2014-ben el kellene kezdeni visszaemelni a kamatokat, sőt, valójában már az idén év végén, de ez akkor még várhatóan nem fog bekövetkezni.

A 310 forintos euró a határ?

Sokkal hamarabb is megüthetjük a bokánkat ugyanakkor a külső környezet változékonysága miatt. Historikus mélyponton van a kamatkülönbözet, ami azt jelenti, hogy egyre kevésbé vagyunk vonzóak a kamatkülönbözet szempontjából a külföldi befektetőknek. A forint árfolyama és a tőkemérleg pedig szoros összefüggést mutat, ennek alapján az EUR/HUF egyensúlyi árfolyam valahol 270 és 290 forint között lehet.

(Forrás: ING)

A forint tíz százalékos leértékelődése két százalékpontos infláció-növekedést okozhat. Így már egy három százalékos leértékelődés is az inflációs cél veszélyeztetését jelenti, ezért a 310 forint feletti árfolyamot a jegybank vélhetően nem tolerálhatja. Az afeletti értékek nemkívánatos hatásokkal járhatnak.

Ugrálhat a forint

Ha kisebb kockázatiétvágy-sokk éri a magyar gazdaságot a külföld oldaláról, az forintleértékelődéssel járhat. Nagyobb sokk már kamathatást okozhat,a jegybank kamatot kényszerülhet emelni. kamatemelésre az ING-nél azonban csak a jövő év második felében számítanak, a választásokig semmiképpen. A kamat az idén 3,2 százaléknál érheti el az aljat.

Rövidebb távon ezért valószínű a forint lassú leértékelődése, a volatilitás növekedése, a forint ugrálása, amihez hozzájárulhat a készülő devizahiteles csomag, a választások közeledte. A választásoknál például kommunikációs malőrök következhetnek be – mondta Balatoni András. Ez év végére 302, jövő év végére 295 forintos eurót prognosztizál (lásd a táblázatot).

(Forrás: ING)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG