2p

Öt évtizede húzódó konfliktus érhet véget a héten.

A kolumbiai kormányzat és a vele szemben álló, Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezet bejelentette: csütörtöktől felfüggesztik az egymás ellen irányuló támadó műveleteket, így életbe lép az eredeti tervek szerint augusztus 3-tól érvényes kétoldalú tűzszüneti egyezmény, pontot téve a dél-amerikai országban öt évtizede húzúdó belháborús konfliktus végére.

Az ELN központi parancsnoksága helyi idő szerint kedden közleményben szólította fel egységeit, hogy július 6-tól fejezzenek be minden támadást, ideértve a hírszerző tevékenységet is, míg a kormányzat részéről Iván Velásquez védelmi miniszter közölte: rendeletben utasítják a hadsereget a katonai műveletek felfüggesztésére.

Az ENSZ egyik júniusi jelentése szerint 2022-ben 214 ezer belső menekültet regisztráltak a dél-amerikai országban a belső harcok nyomán.

A felhívás ellenére az ELN egyes csoportjai jelezték: minden körülmények között megvédik magukat a hadsereg és más fegyveres csoportok támadásaival szemben a jövőben is. Az ELN-nak mintegy négy-hatezer fegyverese van, akik főként az ország nyugati, tengerparti Choco régiójában, továbbá az ecuadori és a venezuelai határ közelében tevékenykednek. Júniusban hat ELN-harcossal végzett a hadsereg Arauco tartományban.

A Gustavo Petro vezette baloldali kormány és az ELN vezetése június 6-án egyezett ki egy augusztus 3-tól érvényes, egyelőre hat hónapra szóló tűzszüneti egyezményről, a fegyvernyugvás meghosszabbítható lesz. A kormány az átfogó és végleges megoldást célzó kétoldalú béketárgyalások befejezését 2025-re várja, a következő találkozóra - Caracas és Mexikóváros után - augusztus 14-én újból Venezuelában kerül sor.

Az ELN 2017-ben jelentős területekkel gyarapodott, miután 2016-ban az addig legnagyobb lázadószervezetként nyilvántartott Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) békemegállapodást írt alá a kormánnyal, és egységei kivonultak az érintett térségekből.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG