<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Felszámolná az erőszakot és a szegénységet Kolumbia új elnöke.

Letette hivatali esküjét vasárnap Kolumbia első baloldali elnöke, aki azt ígérte, harcol az egyenlőtlenségek ellen és békét hoz az országba.

Guillermo Lasso Mendoza ecuadori elnök (balra) köszönti megválasztott, de még hivatalba nem lépett kollégáját, Gustavo Petrót 2022. augusztus 6-án. Fotó: WikimediaGuillermo Lasso Mendoza ecuadori elnök (balra) köszönti megválasztott, de még hivatalba nem lépett kollégáját, Gustavo Petrót 2022. augusztus 6-án. Fotó: Wikimedia

Gustavo Petro, az M-19 gerillacsoport korábbi tagja nyerte a júniusi elnökválasztást, legyőzve a piacbarát gazdaságban mérsékelt változásokat ígérő konzervatív pártokat, melyeknek nem sikerült kapcsolatot teremteniük a fokozódó szegénység, valamint vidéken az emberi jogi vezetők és a környezetvédők elleni erőszak miatt csalódott szavazókkal.

Petro vasárnap azt mondta, Kolumbia "második esélyt" kapott, hogy felszámolja az erőszakot és a szegénységet, valamint megígérte, hogy kormánya gazdaságpolitikája igyekszik felszámolni a régóta létező egyenlőtlenségeket és szolidaritást vállalni az ország legsebezhetőbb csoportjaival.

A hivatalába lépő elnök közölte, hogy hajlandó béketárgyalásokat kezdeni a fegyveres csoportokkal országszerte. Arra szólította fel az Egyesült Államokat és más fejlett országokat, hogy változtassanak a drogpolitikájukon, mely a kábító hatású anyagok - többek között a kokain - betiltására összpontosít, és erőszakos konfliktusokat szít Kolumbia-szerte, valamint más latin-amerikai országokban.

"Itt az ideje egy új nemzetközi szerződésnek, amely beismeri, hogy a drogok elleni háború kudarcot vallott. A béke természetesen lehetséges, de azon múlik, hogy a jelenlegi drogpolitika helyett olyan szigorú intézkedéseket vezetnek-e be, melyet megakadályozzák a drogfogyasztást a fejlett országokban" - mondta.

A 62 éves Petro az Egyesült Államok vezette drogellenes politikát kudarcként jellemezte, ám azt is mondta, szeretne "egyenrangú félként" együttműködni Washingtonnal, és programokat kidolgozni a klímaváltozás elleni küzdelemre, vagy a vidéki infrastruktúra kiépítésére, ahol a gazdák szerint a kokacserje az egyetlen termény, amely életképes.

Azt is mondta, hogy országa leállítja az új olajkutatási engedélyek kiadását, betiltja a hidraulikus rétegrepesztéses projekteket annak ellenére, hogy az olajipar Kolumbia legális exportjának majdnem felét teszi ki.

A szociális kiadásokat tízmilliárd dolláros adóreformmal tervezi fedezni, melyben növelné a gazdagok adóját és eltörölné a cégek adókedvezményeit.

Beszélt arról is, hogy el fogja ismerni Maduro venezuelai elnök kormányát, és több ügyben megpróbál együttműködni vele.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: pénteken újabb ukrán területeket annektál Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 13:21
Azokat, ahol az elmúlt egy hétben úgynevezett népszavazásokat tartottak az Oroszországhoz való csatlakozásról.
Makro / Külgazdaság Kétéves mélyponton a gazdasági hangulat az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:59
A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben.
Makro / Külgazdaság Mianmarban Aung Szan Szú Kjí újabb három évet kapott
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:49
A katonai vezetésű Mianmar bírósága csütörtökön újabb büntetőügyben találta bűnösnek és 3 éves börtönbüntetéssel sújtotta Aung Szan Szú Kjí volt vezetőt szolgálati titoktartási törvény megsértése címén. Tanácsadóját, Sean Turnell ausztrál közgazdászt szintén három év börtönre ítélték.
Makro / Külgazdaság Akár 3 százalékot is dobhat az infláción a rezsiárak emelkedése
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:01
A jegybank úgy számol, 2,5-3 százalékpontot is dobhat az infláción a rezsicsökkentés csökkentése idehaza, emellett a rendkívüli aszály még 1 százalékpontot tehet hozzá a fogyasztó árindexhez.
Makro / Külgazdaság Csökkenéssel nyitott a gázár csütörtökön, de ismét elindult felfelé
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:44
A szerda esti záróértéke 207,2 euró volt, csütörtökön reggel 198-ért adták a gázt.
Makro / Külgazdaság Újabb szivárgást találtak az Északi Áramlat gázvezetéken
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:21
A svéd parti őrség újabb szivárgást talált, miután a hét elején három helyen is megsérültek az Oroszországból Németországba tartó gázvezetékek. Az újabb sérülést az Északi Áramlat-2-nél fedezték fel.
Makro / Külgazdaság Ratatics Péter lett az INA Igazgatótanácsának új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 08:35
Öt további tagot is megválasztottak.
Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG