<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Lehet ennél nagyobb bakot lőni, ha valaki népe kedvében akar járni? Nicolas Maduro, Venezuela első embere, aki eddig sem kevés böszmeséget követett el, képes volt karácsony előtt betiltani a legnagyobb címletű bankjegyet, amit már így is bőröndszám kellett az üzletekbe vinni, olyan keveset ért. Népe jobban utálja, mint valaha.

Mások ilyenkor adnak

Görögországban a regnálása alatt ugyancsak nem kevés zűrt okozó Ciprasz miniszterelnök sokadszor is szembefordult hitelezőivel, és még egy nagy adósságkönnyítést is feláldozott, hogy megajándékozza nyugdíjasait egy kis pénzesővel. Ez újabban népszerű fogás, hozzátartozik a választási időszakon kívüli kampányoláshoz, sokszor be is jön. Venezuela kontrollt vesztett ura ezzel szemben képes volt az ünnepek előtt egy olyan valutareformot bevezetni, melynek első lépése az, hogy a már amúgy is végletekig elnyomorított, nélkülöző lakosságtól elveszi a legnagyobb címletű bankjegyet. Ez a bizonyos bankjegy a 100 boliváros, már eleve alig ért valamit, bőröndszám kellett a fizetéseknél a pultra borítani.

Az ellenség keze

Most rájött a tisztelt vezetőség, hogy hogy ha nem nyomtatnak nagyobb címletet, csak a kisebből korlátlanul, attól sem az áruhiány nem csökken, sem az infláció. Így belátták, hogy nagy címletű bankjegyeket kell kibocsátaniuk. Először csak 10 meg 20 ezrest, mint a forintnál, aztán idővel jöhetnének a milpengők, akarjuk mondani milbolivárok. Ezzel nem is lenne semmi gond, a hiperinfláció, a pénz állam általi elértéktelenítése gyakran előfordul, de olyat először talált ki valaki, hogy mielőtt kibocsátja a nagyobb bankjegyet, a még forgalomban lévőt betiltja.

A venéz diktátor arra hivatkozik, hogy az ellenség, az imperialisták, természetesen élükön Amerikával, tonnaszám halmozza fel a 100 bolivárost, olcsó, az állam által dotált élelmiszert vesz belőle, azt átviszi a szomszédos országokba, eladja piaci áron, a kapott pénzt dollárra váltják, visszahozzák, és a feketepiacon visszaváltják rengeteg 100 bolivárosra.

Az áruhiány természetrajza

Nos, ehhez hasonló már tényleg történt a világon egy ugyancsak torz rendszerben, a rendszerváltás előtti Lengyelországban. Ott azonban szó sem volt élelmiszerről, hisz annak jó része a hiánygazdaságban már rég nem volt kapható az üzletekben, csak a feketepiacon reális, piaci áron. Voltak ezzel szemben olyan termékek, főleg ruhaneműk, amiket valóban meg lehetett venni zlotyért, más országban, például nálunk, ahol viszonylag erős volt a forint (azaz a külföldi valuták feketepiaci árfolyama csak 30-50 százalékkal volt a hivatalos felett), eladni, dollárra váltani, és azt visszavinni Lengyelországba, ahol négyszeres volt a feketepiaci árfolyam.

A gringók láncoskutyái

Az akkori Lengyelország vezetői pontosan tudták, hogy ez a hiánygazdaság okozta törvényszerűség, a gazdaságilag összeomló kommunista rendszer kimúlásának egyik állomása. Nem is tartott sokáig, jött a rendszerváltás, és minden a helyére került. Maduro ezzel szemben nem hajlandó a kommunizmushoz hasonló logikájú gazdasági rendszerének csődjét belátni, erősen dotálni próbálja az élelmiszert, amiből így alig van, hisz az állam nem tudja már finanszírozni a dotációt. Így kitalálja, hogy mindez az imperialisták műve, és jól kitol velük, ha betiltja a 100 bolivárost.

Ezzel szemben agyongyötört lakosságával tolt ki, de olyan mértékben, hogy elkeseredett lázadozások és fosztogatások indultak, főleg az élelmiszert vitte az éhező lakosság a feltört boltokból, már ha volt bennük. A karhatalom közbelépett, sokan megsérültek, egy ember meghalt. Rengeteg embert letartóztattak, természetesen köztük a két fő ellenzéki párt tagjait és vezetőit, akiket a Reuters szerint Maduro mindjárt meg is vádolt, hogy amerikai utasításra cselekszenek. Az elnök szerint ők a gringók két pártja az országban, Obama elnök láncoskutyái, aki még hivatali ideje alatt meg akarja dönteni a szocializmust Venezuelában.

Az olajban úszó koldus

Az elnök először azt javasolta, hogy fizessen mindenki elektronikusan, de aztán közölték vele, hogy a lakosság 40 százalékának nincs is bankszámlája. Erre most annyi könnyítést tett, hogy január 2-ára helyezte át a 100 boliváros betiltását, és abban bíznak, hogy addig megérkeznek a 20 ezresek, melyeket eddig képtelenek voltak legyártani. Addig mindenesetre zárva tartja a kolumbiai és a brazil határt, nehogy valaki 100 bolivárosokat csempésszen.

Az 54 éves Nicolas Maduro, aki korábban buszsofőr volt, 2013-ban váltotta fel betegségben elhunyt elődjét, Hugo Chavezt. Chavez is elég rendesen tönkretette az országot, noha az a világ legnagyobb olajkészletén ül, tehát ha jól csinálnák a dolgokat, akár szaúd-arábiai szintű jólét is lehetne. Maduro azonban a teljes csődöt hozta, és 3 év alatt a népszerűsége is 20 százalék alá süllyedt. A nép már elkergetné, ha tudná, de mint általában a diktátorokat, elég nehéz elűzni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint békére szólított az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:42
A miniszter Lengyelországban van az EBESZ ülésén.  
Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter burkoltan odaszólt Ukrajnának?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:59
A miniszter a külhoni magyarokról és a keresztényüldözésről beszélt.
Makro / Külgazdaság Aknák Ukrajnában: fontos döntést hozott az EU
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:16
Az Európai Unió újabb jelentős támogatást nyújt Ukrajnának, ezúttal aknamentesítésre.
Makro / Külgazdaság Most egy miniszterelnöknek küldtek valakik levélbombát
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:33
Azután, hogy az országban egy nagykövetnek címeztek bombát, most a miniszterelnöknek is.
Makro / Külgazdaság A piac már beárazta, hogy Magyarország uniós pénzeit felfüggesztenék
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:04
Vajon az Európai Bizottság szerdai döntése után félig tele van a pohár, vagy félig üres? És milyen látható következményei lennének annak, ha megérkeznek az uniós pénzek? A legfrissebb történés mellett még az üzemanyag árstopról, annak várható kivezetéséről, valamint az inflációról, bértárgyalásokról is szó esett az ATV Start című műsorában, ahol Székely Sarolta lapunk felelős szerkesztője mellett Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője volt a vendég.
Makro / Külgazdaság Közeleg a tél: Szijjártó Péter megkongatta a vészharangot
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 12:17
Közeleg a tél, ami súlyos humanitárius katasztrófával fenyeget Ukrajnában, ezért mielőbb el kell jönnie a békének, ugyanis Európa is egyre nehezebb helyzetbe kerül a kettős nyomás, a háború következményei és az illegális migráció miatt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Genfben.
Makro / Külgazdaság Újabb figyelmeztető jelzés érkezett a magyar iparból
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 09:49
Kitart még a növekedés a feldolgozóiparban a BMI alapján, de lassul a tempó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG