<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A világ adósminőségének romlására, ugyanakkor felpörgő gazdasági aktivitásra számít idén a hitelminősítő.

Döcögős rajttal indult 2017 a világ számára, a tavalyi évben ugyanis romlottak a globális adósosztályzati kilátások: a Fitch Ratings jelentése szerint tavaly az államadósok 21 százalékát tartotta a negatív, vagyis leminősítésre esélyes kategóriában. Ez idén sem javul majd, az elemzők szerint 2017 a sorban következő harmadik olyan év lehet, amelyben az államadós-leminősítések száma meghaladja majd a felminősítéseket. A globális GDP azonban pörögni fog, a tavalyi 2,5 százalékos bővülés után ez idén 2,9 százalékra szökhet fel.

A hajtóerőt elsősorban az amerikai beruházások élénkülése, valamint a szigorú költségvetési politika enyhülése és a brazíliai és az orosz recesszió vége jelenti majd. A Fitch szerint ugyanakkor Kínában és az euróövezetben elmarad majd a globális lendület, előbbi gazdasága 6,4, az utóbbié 1,4 százalékkal bővülhet majd az idén. Amerikát rövid távon elsősorban Trump költségvetés-ösztönzési programja hajtja majd, az elnök kormányzásának kiismerhetetlensége azonban továbbra is bizonytalanságra ad majd okot.

Mi lesz Kína és Amerika sorsa?

Donald Trump már a kampányában is hangoztatta, hogy különadókkal sújtja majd a mexikói és a kínai importot. A Bank of America-Merril Lynch bankcsoport elemzői szerint ugyanakkor a Kínával szemben beígért 45 százalékos vám bevezetése jogi akadályokba ütközne, és az amerikai gazdaságra is negatív hatással lenne, így szerintük valószínűbb, hogy ehelyett Trump inkább hivatalosan is devizaárfolyam-manipulációval vádolja majd meg őket. Az azonban kétséges, hogy erre Kína milyen választ adhat, a legvalószínűtlenebb, hogy maga korlátozná az exporttevékenységét.

Érthetetlen, ami történik - senki sem veszi komolyan Trumpot?

A világ egy legyintéssel elintézi Donald Trumpot - pedig az Egyesült Államok elnökének minden szavát komolyan kellene venni. Az USA arra készül, hogy bezárkózzon, kereskedelmi háborút indítson és protekcionista gazdaságpolitikára váltson - a paradigmaváltás már itt van a nyakunkon, a piacokon mégis tombol az eufória, a legkisebb kockázatot sem hajlandóak beárazni. Vajon mikor esik le a tantusz? A Privátbankár.hu jegyzetét a témában itt olvashatod. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrajnában ér véget a harci helikopterek korszaka?
Litván Dániel | 2022. augusztus 16. 05:47
Komoly veszteségek, alacsony hatékonyság. Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, de az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora?
Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG