Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Duterte megalapozottnak tartja a javaslatot, a törvényhozók választ várnak, miként is használnák fel a plusz keretet.

A fülöp-szigeteki törvényhozók magyarázatot várnak a kormány új javaslatával kapcsolatban, miszerint csaknem 4,400 százalékkal emelnék a rendőrség kábítószer-elhárítási osztályának költségvetését – írja a Reuters. A kritikák szerint a lépés ez növelheti az áldozatok számát Rodrigo Duterte kábítószer-ellenes háborújában.

A fülöp-szigeteki elnök meghatározó kampánya, a droghasználat elleni fellépés nemzetközi szinten aggodalmakat okoz, egyes hazai ellenzők pedig egyenesen a Nemzetközi Büntetőbíróság elé vinnék Dutertét. Az elnök megalapozottnak tartja kampányát, szerinte a kábítószer-fogyasztás tönkreteszi országát és első számú oka az egyre erősödő bűnözésnek.

A javaslat elutasítását csak erősíti a nemrégiben meghalt, 17 éves középiskolai diák esete. Kian Loyd delos Dantossal a kábítószer-elhárítás emberei végeztek, állításuk szerint  önvédelemből.  Családja szerint Kiannél nem volt fegyver és nem élt kábítószerrel.

4400%

A belügyminisztérium javaslata szerint jövő évtől 900 millió pesóra emelnék a büdzsét, ami több mint 4000 százalékos költségemelés az idei 20 millió pesóval szemben. Tavaly július óta több mint 3500 ember vesztette életét drogellenes műveletek során -  a rendőrség szerint ez idő alatt több mint 2000 kábítószerrel kapcsolatos gyilkosság történt az országban.

A kritikák szerint a hatóság fogyasztással és kereskedéssel gyanúsított személyeket is kivégzett ez idő alatt, a rendőrség szerint azonban csak azok ellen kellett ilyen mód fellépniük, akik erőszakosan ellenálltak. Ralph Recto szenátor fokozott ellenőrzést sürget az új javaslattal kapcsolatban. Hozzátette: mielőtt elkezdenénk ezt a kampányt pénzelni, tudniuk kell pontosan, miként tervezik a gyakorlatban megvalósítani. A szenátor felhívta a figyelmet arra is: a plusz pénzből a belső ellenőrzési ügyosztálynak is kapnia kellene, hogy segítsék megfékezni a rendőrségen belüli korrupciót.

A Duterte-módszer lényege

Rodrigo Duterte korábban - nem tudjuk máshogy írni - elküldte a kurva anyjába Barack Obamát, később pedig az Európai Uniót is, miután arra kérték, ne tömeges gyilkosságokkal, hanem például rehabilitációval próbáljon úrrá lenni a kábítószerrel kapcsolatos problémákon. Duterte I. Ferenc pápának is hasonló üzenetet küldött.

Az elnök tavaly került hatalomra, azóta pedig gyakorlatilag halomra gyilkoltatja a kábítószer kereskedők mellett a fogyasztókat is, ráadásul még csak igazából igazolni sem kell, hogy valakinek bármi köze van-e a drogokhoz vagy sem. Duerte emellett két éven belül meg akar szabadulni az összes amerikai katonától, és ezzel párhuzamosan nagy tempóban közeledni kezdett Oroszországhoz.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke. Forrás: Wikimedia Commons

Az ellentmondás a drogok elleni harcban

A drogok elleni háború nagy veszélyekkel járhat. A hetvenes években Richard Nixon amerikai elnök hirdetett hasonló kampányt a kábítószerek megfékezésére (persze homályos hátterű, a nyílt utcán történő, utólag drogkereskedéssel indokolt mészárlás nélkül), ennek azonban nem várt eredményei lettek. Habár a drogkartellek és a dílerek felszámolása jelentősen visszavetheti a kínálatot, az ilyen megközelítés nem veszi figyelembe a kereskedelem alapjait, az kereslet-kínálat összefüggését.

A kínálat korlátozása – a kereslet  csökkentése nélkül – csupán a kábítószerek drágulásához vezet. Bár más termékeknél  ez visszatartó erő, a kábítószer sokkal kevésbé érzékeny az árakra, ez pedig a piaci résztvevőket csak még nagyobb volumenű gyártásra sarkallja, ami növeli az elérhetőséget. A kínálat és az elérhetőség visszavetése továbbá hozzájárul, hogy még erősebb anyagok kerüljenek a piacra, hiszen a kereskedők szeretnék javítani a profit és a kockázat arányát. Hosszabb távon kimutatható,  hogy a kábítószerek elleni hadjárat felerősíti a bűnözést is: a legális vitarendezés megszüntetése csak tovább erősítheti az erőszakos fellépések számát.

Akkor mi lehet a megoldás?

A nyolcvanas években Svájc közegészségügyi válságba került, amiben jelentős szerepet játszott a heroinhasználat. Gyors ütemben nőtt a HIV fertőzöttek és a bűnözések száma. Az akkori vezetés erre egy „ártalomcsökkentő” poltikával válaszolt: ingyenes heroinkezelő központokat nyitottak, ahol a függőket kezelték. Az intézményekben a használók ellenőrzött, jó minőségű kábítószerrel és tiszta fecskendőkkel szokhattak le a heroinról költségmentesen.

A tiszta körülmények és az orvosi felügyelet sokaknak segített a felépülésben, hiszen nem függőségük pénzelésére fordították jövedelmüket. Az eredmény statisztikailag is kimutatható volt: a kezelt emberek csaknem kétharmada jutott munkához, az új HIV fertőzöttek és az utcai bűnözés száma drasztikusan visszaesett, továbbá felére csökkent a túladagolásos esetek száma. Ez a megközelítés nem csak olcsóbbnak, de jelentősen hatákonyabbnak bizonyult a drogok elleni harcban.

Akinek nincs baja Duterte módszereivel: Magyarország

Szijjártó Péter komoly tárgyalásokat folytatott a trágárságairól és durvaságáról híres Fülöp-szigeteki elnökkel, amik végül sikerrel is zárultak. Ennek köszönhetően nem csak a magyar-Fülöp-szigeteki kapcsolatok erősödnek, de három húsgyártó előtt megnyílt az út, hogy a termékeiket a szigetországba szállíthassák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb front nyílt az amerikai-kínai küzdelemben
Káncz Csaba | 2021. március 8. 19:01
Biden elnöki rendelete szerint 100 napon belül kell felülvizsgálni az USA stratégiai szállítási láncait és legfontosabb készleteit, beleértve a ritkaföldfémeket. Ahogyan egy évszázada a kőolaj megváltoztatta országok sorsát, úgy most a 17 ritkaföldfém, a lítium és a kobalt játszhat hasonló szerepet. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Veszélyes kombó: gyorsuló infláció, gyengülő forint
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 17:37
Kedden kiderül, mekkora volt az infláció februárban. Arra lehet számítani, hogy az előző hónapok stagnálása után a KSH akár fél százalékponttal magasabb, azaz 3,2 százalékos második havi pénzromlásról számol be. Közben a forint egyre csak gyengül, az euróval szemben vészesen megközelítette a tavaly áprilisban felállított történelmi, 370-es mélypontját. Az okokat és a kilátásokat boncolgatta kollégánk a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Elektronikusan várják az egészségügyben dolgozók kérvényeit
Kormos Olga | 2021. március 8. 14:38
Többezer egészségügyi szakdolgozó nem írta alá az új jogviszonyt tartalmazó munkaszerződését, ám akik aláírták, azok most már kérvényezhetik munkáltatójuknál, hogy vállalhassanak másod- vagy harmadállást. Tehát a kezdeti teljes tiltás után ez a lehetőség mégis nyitva maradt, igaz, szűkösebb keretek és szigorú szűrőrendszer közé szorítva.
Makro / Külgazdaság Segítség érkezhet az egyre túlterheltebb állami egészségügybe
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 12:59
A meghatározó magánegészségügyi szolgáltatókat egyesítő PRIMUS Egyesület már ma tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal annak érdekében, hogy március közepétől bekapcsolódhassanak az állami járványkezelésbe önköltséges alapon, profit nélkül. Szükség is van erre, hiszen a Covid-osztályok túlterheltek, s még a rezidenseket is átvezényelhetővé tették. 
Makro / Külgazdaság 539,7 milliárd forintos mínuszban az államháztartás
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 11:40
Ez az első két hónap mérlege. Ha csak a februári deficitet nézzük, az 738,5 milliárd forintos - második havi hiány még nem volt ilyen nagy, amióta elérhető a vonatkozó adat.
Makro / Külgazdaság Hat és fél éve nem látott szintre emelkedik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 11:13
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyag és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára is 6-6 forinttal megy feljebb. Utoljára hat és fél évvel ezelőtt, 2014 augusztusában kellett az autósoknak ennyire mélyen a zsebükbe nyúlniuk.
Makro / Külgazdaság Menekült nincs, az Orbán-kormány mégis rengeteg pénzt költ a menekültválságra
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 08:01
Öt év alatt több mint 600 milliárd forint ment el a menekültválságra és terrorellenes intézkedésekre, miközben ez már évről évre egyre kisebb problémát okoz.
Makro / Külgazdaság Ritka vírusmutációt azonosítottak Olaszországban
MTI | 2021. március 8. 07:45
Ismét szigorítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Olaszország több tartományában hétfőtől, miközben emelkedik a kórházban kezelt betegek száma, a halottaké pedig megközelítette a 100 ezret.
Makro / Külgazdaság Hamarabb drágulhat a cigaretta
MTI | 2021. március 8. 06:43
Várhatóan rövidesen emelkedni fog a dohánycikkek ára Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért az iparági várakozások szerint a közelgő április 1-jei adóváltozás hatása is lassan érezhető lesz - írja hétfői számában a Világgazdaság.
Makro / Külgazdaság Jönnek a szuperkórházak Magyarországon? - interjú egy vezető építész tervezővel
Mester Nándor | 2021. március 7. 18:53
Igazi élő fák, robotok és nem fáradt, kedves és felkészült orvosok és ápolók. Éttermek, üzletek, fitnesz és hotelminőség. Európában van, ahol már nem álom ez, mert működik. És nem feltétlenül csak a magán egészségügyben. Magyarország is efelé halad, bár nem ilyen tempóban. Az egészségplázákat tervező irodák tudják ezt a legjobban. Az egyik építésziroda szakértője most elmondta, mire figyelnek az ilyen központok megalkotásánál. Nem győztünk csodálkozni.
Friss
hírlevél