5p
Duterte megalapozottnak tartja a javaslatot, a törvényhozók választ várnak, miként is használnák fel a plusz keretet.

A fülöp-szigeteki törvényhozók magyarázatot várnak a kormány új javaslatával kapcsolatban, miszerint csaknem 4,400 százalékkal emelnék a rendőrség kábítószer-elhárítási osztályának költségvetését – írja a Reuters. A kritikák szerint a lépés ez növelheti az áldozatok számát Rodrigo Duterte kábítószer-ellenes háborújában.

A fülöp-szigeteki elnök meghatározó kampánya, a droghasználat elleni fellépés nemzetközi szinten aggodalmakat okoz, egyes hazai ellenzők pedig egyenesen a Nemzetközi Büntetőbíróság elé vinnék Dutertét. Az elnök megalapozottnak tartja kampányát, szerinte a kábítószer-fogyasztás tönkreteszi országát és első számú oka az egyre erősödő bűnözésnek.

A javaslat elutasítását csak erősíti a nemrégiben meghalt, 17 éves középiskolai diák esete. Kian Loyd delos Dantossal a kábítószer-elhárítás emberei végeztek, állításuk szerint  önvédelemből.  Családja szerint Kiannél nem volt fegyver és nem élt kábítószerrel.

4400%

A belügyminisztérium javaslata szerint jövő évtől 900 millió pesóra emelnék a büdzsét, ami több mint 4000 százalékos költségemelés az idei 20 millió pesóval szemben. Tavaly július óta több mint 3500 ember vesztette életét drogellenes műveletek során -  a rendőrség szerint ez idő alatt több mint 2000 kábítószerrel kapcsolatos gyilkosság történt az országban.

A kritikák szerint a hatóság fogyasztással és kereskedéssel gyanúsított személyeket is kivégzett ez idő alatt, a rendőrség szerint azonban csak azok ellen kellett ilyen mód fellépniük, akik erőszakosan ellenálltak. Ralph Recto szenátor fokozott ellenőrzést sürget az új javaslattal kapcsolatban. Hozzátette: mielőtt elkezdenénk ezt a kampányt pénzelni, tudniuk kell pontosan, miként tervezik a gyakorlatban megvalósítani. A szenátor felhívta a figyelmet arra is: a plusz pénzből a belső ellenőrzési ügyosztálynak is kapnia kellene, hogy segítsék megfékezni a rendőrségen belüli korrupciót.

A Duterte-módszer lényege

Rodrigo Duterte korábban - nem tudjuk máshogy írni - elküldte a kurva anyjába Barack Obamát, később pedig az Európai Uniót is, miután arra kérték, ne tömeges gyilkosságokkal, hanem például rehabilitációval próbáljon úrrá lenni a kábítószerrel kapcsolatos problémákon. Duterte I. Ferenc pápának is hasonló üzenetet küldött.

Az elnök tavaly került hatalomra, azóta pedig gyakorlatilag halomra gyilkoltatja a kábítószer kereskedők mellett a fogyasztókat is, ráadásul még csak igazából igazolni sem kell, hogy valakinek bármi köze van-e a drogokhoz vagy sem. Duerte emellett két éven belül meg akar szabadulni az összes amerikai katonától, és ezzel párhuzamosan nagy tempóban közeledni kezdett Oroszországhoz.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke. Forrás: Wikimedia Commons

Az ellentmondás a drogok elleni harcban

A drogok elleni háború nagy veszélyekkel járhat. A hetvenes években Richard Nixon amerikai elnök hirdetett hasonló kampányt a kábítószerek megfékezésére (persze homályos hátterű, a nyílt utcán történő, utólag drogkereskedéssel indokolt mészárlás nélkül), ennek azonban nem várt eredményei lettek. Habár a drogkartellek és a dílerek felszámolása jelentősen visszavetheti a kínálatot, az ilyen megközelítés nem veszi figyelembe a kereskedelem alapjait, az kereslet-kínálat összefüggését.

A kínálat korlátozása – a kereslet  csökkentése nélkül – csupán a kábítószerek drágulásához vezet. Bár más termékeknél  ez visszatartó erő, a kábítószer sokkal kevésbé érzékeny az árakra, ez pedig a piaci résztvevőket csak még nagyobb volumenű gyártásra sarkallja, ami növeli az elérhetőséget. A kínálat és az elérhetőség visszavetése továbbá hozzájárul, hogy még erősebb anyagok kerüljenek a piacra, hiszen a kereskedők szeretnék javítani a profit és a kockázat arányát. Hosszabb távon kimutatható,  hogy a kábítószerek elleni hadjárat felerősíti a bűnözést is: a legális vitarendezés megszüntetése csak tovább erősítheti az erőszakos fellépések számát.

Akkor mi lehet a megoldás?

A nyolcvanas években Svájc közegészségügyi válságba került, amiben jelentős szerepet játszott a heroinhasználat. Gyors ütemben nőtt a HIV fertőzöttek és a bűnözések száma. Az akkori vezetés erre egy „ártalomcsökkentő” poltikával válaszolt: ingyenes heroinkezelő központokat nyitottak, ahol a függőket kezelték. Az intézményekben a használók ellenőrzött, jó minőségű kábítószerrel és tiszta fecskendőkkel szokhattak le a heroinról költségmentesen.

A tiszta körülmények és az orvosi felügyelet sokaknak segített a felépülésben, hiszen nem függőségük pénzelésére fordították jövedelmüket. Az eredmény statisztikailag is kimutatható volt: a kezelt emberek csaknem kétharmada jutott munkához, az új HIV fertőzöttek és az utcai bűnözés száma drasztikusan visszaesett, továbbá felére csökkent a túladagolásos esetek száma. Ez a megközelítés nem csak olcsóbbnak, de jelentősen hatákonyabbnak bizonyult a drogok elleni harcban.

Akinek nincs baja Duterte módszereivel: Magyarország

Szijjártó Péter komoly tárgyalásokat folytatott a trágárságairól és durvaságáról híres Fülöp-szigeteki elnökkel, amik végül sikerrel is zárultak. Ennek köszönhetően nem csak a magyar-Fülöp-szigeteki kapcsolatok erősödnek, de három húsgyártó előtt megnyílt az út, hogy a termékeiket a szigetországba szállíthassák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG