3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépése újra felveti Skócia kilépésének lehetőségét az Egyesült Királyságból. Két és fél éve a gazdasági racionalitás és az uniós tagság billentette a maradás felé a mérleg nyelvét, de most az utóbbi érv okafogyott lett. Vajon gazdaságilag jól is járhatna-e az új ország, vagy a függetlenségért nagy árat kéne fizetni?

Korábban gazdasági szempontból a legtöbb érv Skócia függetlensége ellen szólt. Az országot London támogatja, az északi-tengeri olaj pedig drágán kitermelhető, így hiába lenne a skótoké, nem sokra mennének vele, és arra már nem lehet számítani, hogy a korábbi évek magas szintjére visszaemelkedne az olajár. Ugyanakkor más, hasonló helyzetű országok is tudtak boldogulni: a Csehszlovákián belül gyengébb Szlovákia a szétválás óta utolérte, sőt talán le is hagyta Csehországot, és Jugoszlávia egyes utódállamai, mint Montenegró és Szerbia sem állnak olyan rosszul, mint ahogy az ország szétszakadásakor várni lehetett.

Az ír példa

Más példa is van, mely ráadásul sokkal jobban összevethető Skóciával: Írország. Az ország az angol, majd brit uralom alatt végig igen szegény volt, nem véletlenül onnan vándoroltak ki a legnagyobb arányban Amerikába. A függetlenné válás után ugyancsak sokáig gyengélkedett az ország, majd épp az európai uniós tagság hozta meg a fordulatot: a viszonylag kis lakosságú, 4 milliós ország teljesen felzárkózott a leggazdagabbak szintjére, sőt ma már tőkevonzó képességének köszönhetően nagyobb az egy főre jutó GDP, mint az Egyesült Királyságban.

Ez az út Skócia számára is nyitott, hisz földrajzi helyzete és népessége hasonló Írországéhoz, csak vissza kell valahogy kapaszkodnia az Európai Unióba, ha most akarata ellenére kirángatják onnan. Ezt elvileg Európa legtöbb országa is támogatná, hisz így mégiscsak megmaradna a kilépő nagyobb ország egy darabja, de a katalán szeparatizmustól félő Spanyolország finoman szólva nem lelkesedne az ötletért. Persze az is igaz, hogy Skócia a norvég vagy svájci utat is választhatná: úgy lenne kvázi tag, hogy névlegesen nem csatlakozik. Ez az a lehetőség, ami Nagy-Britannia számára is nyitva állna és egyben kiutat jelenthetne, de úgy tűnik, nem akarnak élni vele.

Bombabiztos terv kell

A Skót Nemzeti Párt gazdasági szóvivője, Stewart Hosie szerint mindenesetre gazdaságilag és politikailag bombabiztos tervet kell készíteni a függetlenség esetére, sőt már magára a népszavazásra is, hogy a nemzeti érzelmeken túlmenően is vonzónak és kockázatmentesnek találják a skótok az önálló állami létet. Kétségkívül az EU-tagság már önmagában is megnyugtatná őket, és abban is biztosak lehetünk, hogy az EU már csak példastatuálás véget is segítene az új országnak, ami kis lakosságszámára tekintettel nem is okozna túl nagy nehézséget.

Érvek és ellenérvek

Hosie azt állítja a CNBC-nek adott interjújában, hogy a válság óta Skócia egy főre jutó GDP-je eleve gyorsabban nőtt, mint Angliáé. Más vélemények szerint ugyanakkor, noha az Egyesült Királyság uniós kilépése tragikus, ha ehhez még egy rossz döntés társulna, az csak rontana a helyzeten. Skócia exportjának kétharmada Angliába irányul, ez négyszer több, mint amit az Európai Unió más részeiben értékesítenek. Persze ha a kis független országba egy írországihoz hasonló tőkebeáramlás és cégközpont-áthelyezés indulna, hamar kompenzálnák ezt az akadályt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG