<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Netanjahu új kormánya több megfigyelő szerint Izrael történelmének legszélsőségesebb kabinetje. Washington és Párizs politikai köreiben erősödnek a hangok, amelyek Amerika Közel-Kelet politikájának revideálását sürgetik. Ezt támogatják már egyre inkább a nem-ortodox amerikai zsidó körök is.

Másfél havi alkudozás alakította meg a 65 éves Benjamin ’Bibi’ Netanjahu negyedik kormányát Izraelben. A koalíciós kormány szinte kizárólag konzervatív és vallásos pártokból áll, amelyek ellenzik a békefolyamatot és a palesztinoknak nyújtott koncessziót. A meglepően biztos márciusi győzelme ellenére Netanjahu jobboldali Likud pártja csak 61 mandátumot tudott összehozni a 120 fős parlamentben, azaz csupán egy fős többséggel rendelkezik. Mivel Tel Aviv és Washington politikai kapcsolatai több évtizedes mélyponton vannak, a térség pedig forrong, nem érdektelen megvizsgálni az új koalíciós kormány összetételét. Már csak azért is, mert egyes megfigyelők szerint az új kormány Izrael történelmének legszélsőségesebb kabinetje.

Kikből áll a kormány?

A nyolc parlamenti mandátummal a kormányhoz csatlakozott Zsidó Otthon párt például támogatja többek között az Izraelt zsidó nemzetállamként definiáló törvényjavaslatot, korlátozná a médiát és a civil szervezeteket, annektálná a megszállt Ciszjordánia több zsidó telepét, és táborba zárná az afrikai migránsokat. A párt két vezetője megszerezte magának az oktatási és az igazságügyi tárcát és tagjai lesznek a biztonsági kabinetnek, amelynek például háború esetén döntő szava van. 

Érdemes egy pillantást vetni az új igazságügyminiszterre: ahogyan a május 19-i New York Times-ból megtudhattuk Ajelet Saked odáig ment, hogy Facebook oldalára támogatólag posztolt egy cikket, „amely a teljes palesztin nép elpusztítására szólít fel, beleértve az öregeket, gyerekeket és nőket, városaikat és falvaikat, tulajdonukat és infrastruktúrájukat.” 
Nos, ezek után talán már semmi meglepő nincsen abban, hogy a 36 éves külügyminiszter-helyettes, Cipi Hotoveli is így igazította el országának diplomatáit: „Ez a föld a miénk. Az egész a miénk”. Hozzátette, hogy Izrael földjét Isten ígérte a zsidóknak. Szavainak még nagyobb súlyt ad, ha figyelembe vesszük, hogy mivel Netanjahu tölti be ezekben a napokban az ügyvivő külügyminiszteri pozíciót is, ezért Hotoveli jelenleg az ország legmagasabb rangú teljes-idős diplomatája. 

Netanjahu a maga részéről megerősítette korábbi véleményét a palesztin békefolyamatról a napokban tartott Jeruzsálem Napon: „Jeruzsálem nem lesz felosztva. Örökké egyesítve tartjuk izraeli szuverenitás alatt.” Eközben pedig a Közel-Keletre látogató Federica Mogherinit, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét május 20-án azzal nyugtatgatták Tel Avivban, hogy Izrael elkötelezett a palesztinokkal folytatott béketárgyalások mellett…

Elfogy a türelem

Komoly jelek mutatnak viszont arra, hogy Netanjahu és szélsőséges kormánya messze túllőtt a célon és ennek következményei lesznek. Washington és Párizs baloldali kormányzati köreiben erősödnek a hangok, amelyek az eddigi nyugati Közel-Kelet politika revideálását sürgetik. Ezt támogatják már egyre inkább a nem-ortodox amerikai zsidó körök is. 

Ezen vélemények szerint véget kell vetni az illegális megszállásnak és Netanjahu időhúzó taktikai játékának. Az Egyesült Államoknak közvetlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell vinnie a palesztin kérdést, világosan meghatározott és lefektetett béketárgyalási kondíciókkal és határidőkkel. Ha akár Izrael, akár Palesztina nem fogadja el ezeket a feltételeket, Washington arra kérné a Biztonsági Tanácsot, hogy döntsön a palesztin államiság, Jeruzsálem státusza, a palesztin menekültek sorsa és az illegális telepek ügyében. 

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos