<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Netanjahu új kormánya több megfigyelő szerint Izrael történelmének legszélsőségesebb kabinetje. Washington és Párizs politikai köreiben erősödnek a hangok, amelyek Amerika Közel-Kelet politikájának revideálását sürgetik. Ezt támogatják már egyre inkább a nem-ortodox amerikai zsidó körök is.

Másfél havi alkudozás alakította meg a 65 éves Benjamin ’Bibi’ Netanjahu negyedik kormányát Izraelben. A koalíciós kormány szinte kizárólag konzervatív és vallásos pártokból áll, amelyek ellenzik a békefolyamatot és a palesztinoknak nyújtott koncessziót. A meglepően biztos márciusi győzelme ellenére Netanjahu jobboldali Likud pártja csak 61 mandátumot tudott összehozni a 120 fős parlamentben, azaz csupán egy fős többséggel rendelkezik. Mivel Tel Aviv és Washington politikai kapcsolatai több évtizedes mélyponton vannak, a térség pedig forrong, nem érdektelen megvizsgálni az új koalíciós kormány összetételét. Már csak azért is, mert egyes megfigyelők szerint az új kormány Izrael történelmének legszélsőségesebb kabinetje.

Kikből áll a kormány?

A nyolc parlamenti mandátummal a kormányhoz csatlakozott Zsidó Otthon párt például támogatja többek között az Izraelt zsidó nemzetállamként definiáló törvényjavaslatot, korlátozná a médiát és a civil szervezeteket, annektálná a megszállt Ciszjordánia több zsidó telepét, és táborba zárná az afrikai migránsokat. A párt két vezetője megszerezte magának az oktatási és az igazságügyi tárcát és tagjai lesznek a biztonsági kabinetnek, amelynek például háború esetén döntő szava van. 

Érdemes egy pillantást vetni az új igazságügyminiszterre: ahogyan a május 19-i New York Times-ból megtudhattuk Ajelet Saked odáig ment, hogy Facebook oldalára támogatólag posztolt egy cikket, „amely a teljes palesztin nép elpusztítására szólít fel, beleértve az öregeket, gyerekeket és nőket, városaikat és falvaikat, tulajdonukat és infrastruktúrájukat.” 
Nos, ezek után talán már semmi meglepő nincsen abban, hogy a 36 éves külügyminiszter-helyettes, Cipi Hotoveli is így igazította el országának diplomatáit: „Ez a föld a miénk. Az egész a miénk”. Hozzátette, hogy Izrael földjét Isten ígérte a zsidóknak. Szavainak még nagyobb súlyt ad, ha figyelembe vesszük, hogy mivel Netanjahu tölti be ezekben a napokban az ügyvivő külügyminiszteri pozíciót is, ezért Hotoveli jelenleg az ország legmagasabb rangú teljes-idős diplomatája. 

Netanjahu a maga részéről megerősítette korábbi véleményét a palesztin békefolyamatról a napokban tartott Jeruzsálem Napon: „Jeruzsálem nem lesz felosztva. Örökké egyesítve tartjuk izraeli szuverenitás alatt.” Eközben pedig a Közel-Keletre látogató Federica Mogherinit, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét május 20-án azzal nyugtatgatták Tel Avivban, hogy Izrael elkötelezett a palesztinokkal folytatott béketárgyalások mellett…

Elfogy a türelem

Komoly jelek mutatnak viszont arra, hogy Netanjahu és szélsőséges kormánya messze túllőtt a célon és ennek következményei lesznek. Washington és Párizs baloldali kormányzati köreiben erősödnek a hangok, amelyek az eddigi nyugati Közel-Kelet politika revideálását sürgetik. Ezt támogatják már egyre inkább a nem-ortodox amerikai zsidó körök is. 

Ezen vélemények szerint véget kell vetni az illegális megszállásnak és Netanjahu időhúzó taktikai játékának. Az Egyesült Államoknak közvetlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell vinnie a palesztin kérdést, világosan meghatározott és lefektetett béketárgyalási kondíciókkal és határidőkkel. Ha akár Izrael, akár Palesztina nem fogadja el ezeket a feltételeket, Washington arra kérné a Biztonsági Tanácsot, hogy döntsön a palesztin államiság, Jeruzsálem státusza, a palesztin menekültek sorsa és az illegális telepek ügyében. 

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG