<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Váratlan veszteség érte a tudományos életet:76 éves korában elhunyt a világ legnagyobb fizikusa, Stephen Hawking. A brit tudós teljesen megváltoztatta, ahogy a világról gondolkodunk, kutatásai a tér-idő, a kvantumfizika és a fekete lyukak terén évtizedekre meghatározták a tudományos élet és az űrkutatás irányát. Hawkingot családja körében, álmában érte a halál.
Stephen Hawking. Forrás: Wikimedia Commons

Stephen Hawking Oxfordban született 1942-ben, és sokáig el sem hagyta szülővárosát – itt járt egyetemre is, és bár ő maga kozmológusként működött, ekkor ilyen tudományág még nem létezett, így fizikából szerzett diplomát. A doktori minősítést csak később, 1966-ban szerezte meg a Cambridge-i Egyetemen, később ennek az egyetemnek vált az Elméleti Kozmológia Központjának igazgatójává. Halálával három gyermekét és három unokáját hagyta hátra.

A brit tudós rendkívül aktív szereplője volt a tudományos életnek és a popkultúrának is egyaránt, több népszerű sorozatban is vendégeskedett szereplőként. Betegsége ellenére nem veszítette el humorérzékét, gyakran ironizált, bár ritkán beszélt róla. Életéből 2014-ben film készült, az igazán széles körű népszerűséget azonban leghíresebb könyvének, az Idő rövid történetének 1988-as publikálása hozta el. A könyv négy évig vezette a bestseller listákat, negyven nyelvre fordították le és világszerte 30 millió példány kelt el belőle. Rendkívül olvasmányos, érthető módon magyarázza el laikusok számára a világegyetem működését, érdemes belelapozni.

Saját testébe börtönözve

Hawking meglehetősen aktív tinédzser volt, a BBC cikke szerint imádott lovagolni, táncolni és tagja volt a középiskola evezős csapatának is, ám mindössze 22 éves volt, amikor ALS-t (ameotrófiás laterálszklerózis) diagnosztizáltak nála. Ez a motoros neuronbetegség az idegrendszert támadja meg, ma a leggyakoribb ilyen betegségnek számít – sajnos nem gyógyítható, és fokozatosan a mozgás, majd a légzés képességének elveszítésével jár. A diagnózis felállítása után mindössze 2-3 évet jósoltak Hawkingnak – a jelenlegi állás szerint végül ő volt a leghosszabb ALS-túlélő.

A betegség gyorsan súlyosbodott: Hawking 1969-ben tolószékbe kényszerült, 1974-től már nem tudott önállóan enni. A gyors lefolyású romlás miatt idővel már csak egyetlen ujját, a szemét és a fejét tudta mozgatni. Végül 1985-ben elveszítette a beszédképességét is egy életmentő gégemetszés következtében (tüdőgyulladás okozta szövődmények miatt volt szükség rá) – ezután csak beszédszintetizátorral tudott kommunikálni. A sors fintora, hogy bár Hawking maga brit volt, a beszédszintetizátora amerikai akcentussal szólalt meg – az ikonikus hang végül összenőtt a tudóssal, és bár később lett volna rá lehetősége, élete végéig megtartotta az „idegen” hangot.

Az Ősrobbanás atyja

Gyakorlatilag lehetetlen ma olyan kozmológiai kutatást találni, amihez ne lett volna köze. Kutatásai legelején az ősrobbanással foglalkozott, az univerzum keletkezésének körülményeit kereste. Kutatásainak alapjául Albert Einstein általános relativitáselméletét vette – eszerint a gravitációs tér görbülete képes a fényt is eltéríteni, ahol pedig nagy mértékű gravitáció koncentrálódik, ott egy „fekete lyuk” jön létre, közepén egy szingularitással. Ilyenné válnak az önmagába roskadó, haldokló csillagok is.

Hawking elmélete szerint ennek létezik egy fordítottja is – ez az Ősrobbanás, amikor egyetlen mikroszkópnyi pontból rengeteg energia és anyag szabadul fel. Hawking aktívan vizsgálta a fekete lyukakat, valamint azok eseményhorizontját, ahol részecske-antirészecske párokat keresett. Felfedezte, hogy a fekete lyukak kisugározzák a párok pozitív felét – korábban senki sem feltételezte, hogy a fekete lyukaknak (pontosan azok eseményhorizontjának) sugárzása lenne. Ez a jelenség később a tudós után a Hawking-sugárzás nevet kapta.

A világegyetem dióhéjban Hawking másik közkedvelt könyve.

Hawking egyébként szenvedélyesen szeretett fogadni, négy fontosabb fogadást kötött, amelyekből mindet el is veszítette. Az egyik az anyagot véglegesen elnyelő fekete lyukakról szólt, Hawking ugyanis feltételezte, hogy az anyag elvész ezekben, és egy párhuzamos univerzumba jut. Az elméletet 1997-ben támadta meg John Preskill fizikus, és 2004-re sikerült bizonyítania igazát. Hawking később a New Scientist-nek adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy legnagyobb tudományos baklövése volt korábbi elmélete, írja a Wikipédia.

Időutazás, űrutazás, helyünk az univerzumban

Hawking számos egyéb területtel is foglalkozott, sok közülük már-már sci-fibe illő. Bár a tudós lehetségesnek tartotta a tér meghajlítását és az idő megfordítását, ám a gyakorlatban a felszabaduló energiák miatt kivitelezhetetlennek tartja az időutazást. Humora azonban itt sem hagyta cserben: 2009-ben egy hatalmas bulit rendezett időutazóknak, amire a meghívókat 2012-ben töltötte fel az internetre. Nem meglepő, hogy a partin senki sem jelent meg 2009-ben.

Az űrutazást illetően osztja a nézetet, hogy az emberiségnek – a hosszú távú fennmaradás érdekében – idővel terjeszkednie kell az űrben. Meglátása szerint az emberiség ugyanis „túlságosan sebezhető, amíg csak egy bolygón él”, ugyanakkor ellenjavallta, hogy más intelligenciák figyelmét felkeltsük (már amennyiben van ilyen). 2007-ben egyébként lehetőséget kapott a NASA-tól, hogy kipróbálja a súlytalanságot – erről a NASA videót is tett közzé, mikor a tudóstól búcsúztak Twitteren:

Remembering Stephen Hawking, a renowned physicist and ambassador of science. His theories unlocked a universe of possibilities that we & the world are exploring. May you keep flying like superman in microgravity, as you said to astronauts on @Space_Station in 2014 pic.twitter.com/FeR4fd2zZ5

— NASA (@NASA) 2018. március 14.

Nyugodjon békében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos