TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az ENSZ felmérése alapján sok millió fiatalkorúnak még az általános iskolába sem sikerül eljutnia, felsőoktatásra pedig alig van esélyük.

A 2017-es év végi adatok szerint négymillió menekültgyereknek nem volt lehetősége arra, hogy iskolába járjon – ez több mint fél millióval több, mint 2015-ben – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Hozzátették: a gyerekek csak a legritkább esetben pótolják sikerrel lemaradásukat, mindössze 1 százalékuknak van esélye felsőfokú végzettséget szereznie. Világszerte 37 százalék ez az arány.

Filippo Grandi menekültügyi főbiztos szerint a menekültek számára az oktatás a kulcs országaik újjáépítéséhez, anélkül ugyanis a gyerekek és közösségeik jövője végérvényesen romba dől. Az ENSZ szerint 20 millió menekült él világszerte, a mintegy ötmillió palesztin menekültet nem számítva. Köztük több mint 10 millió a gyermek, ebből 7,4 millió iskoláskorú.

Az erőfeszítések ellenére tovább romlott a menekültgyerekek helyzete: az iskoláskorú menekültek mindössze 61 százaléka látogat valamiféle általános iskolához hasonló intézményt, miközben az összes gyerekre vetítve ez az adat 92 százalék. Középiskolába már csak a menekültgyerekek 23 százaléka jár a világszerte jellemző 84 százalékkal szemben.

Több támogatást kapnak a következő ciklusban

Ahogy arról korábban már írtunk, az Európai Bizottság új intézkedéseket fogadott el, amelynek célja, hogy 2019-től a humanitárius segélyek teljes költségvetésének 10 százalékára növelje a szükséghelyzetben és válsághelyzetben lévők oktatására fordított finanszírozás mértékét. Céljuk többek között, hogy a humanitárius válság sújtotta gyermekek három hónapon belül újra tanulni tudjanak. Hrisztosz Sztilianidész, a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos elmondta, az új szakpolitika négy kulcsfontosságú területet határoz meg:

  • a gyermekeknek és fiataloknak szánt tanulási lehetőségekhez való hozzáférés javítását,
  • a minőségi oktatás és szakképzés biztosítását,
  • az oktatáshoz jutás védelmének segítését,
  • valamint gyors és innovatív oktatási megoldások bevezetését.

Az EB tájékoztatása szerint az Európai Unió világszerte 52 országban több mint 5,5 millió olyan gyereket támogat, akik valamilyen konfliktushelyzet (erőszak, éghajlatváltozás vagy katasztrófahelyzet miatt kiestek az oktatási rendszerből. A finanszírozás 2016 óta közel 265 millió eurót (mintegy 82 milliárd forint) tesz ki. Az eddigi legnagyobb, 84 millió eurós humanitárius program jelenleg az oktatási célú pénzátutalást nyújtó program Törökországban, amely 290 ezer menekült gyermeket segít abban, hogy iskolába járhasson.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél