4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

De a jegybankok sem. Hiába nő az infláció, a Magyar Nemzeti Bank céljait még mindig nem érhetjük el a londoni szakértők szerint.

Londoni pénzügyi elemzők szerint számottevő mértékben gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok idei inflációs ütemét a nyersolaj drágulása, de ez önmagában várhatóan nem vezet a monetáris politika szigorításához a térségben. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértői hétfőn ismertetett tanulmányukban kiemelték, hogy a dollárban számolt világpiaci olajár jelenleg 70 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél.

A ház szerint ennek komoly következményei lesznek a közép-európai gazdaságok inflációs kilátásaira, különös tekintettel arra, hogy az olajárak két évvel ezelőtti meredek esése ezeknek az országoknak a zömében deflációt okozott.

Lesz miért szitkozódni a kúton

A Capital Economics londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy a térség gazdaságaiban az üzemanyagárak kiskereskedelmi áremelkedése az idei egész évben átlagosan 20 százalékponttal lesz magasabb a tavalyinál, és ez egy teljes százalékpontnyit ad hozzá az országcsoport idei átlagos inflációs üteméhez.

A cég előrejelzése szerint a motorüzemanyagok éves áremelkedési üteme a decemberben mért 12 százalékról márciusig 30 százalékra gyorsul, és mivel a térségi gazdaságok inflációs kosarában a benzin átlagosan 4,5 százalékos súllyal van jelen, e komponens árinflációjának 18 százalékpontos emelkedése a teljes kosárra számolt átlagos térségi inflációt már december és március között 0,8 százalékponttal növeli.

A Capital Economics elemzőinek várakozása szerint azonban ez a hatás a térségi átlagon belül az egyes országokban markánsan eltérő lesz, hiszen a motorüzemanyag súlya is széles határok között mozog az egyes inflációs kosarakban: Szlovákiában a legkisebb 2 százalékkal, Magyarországon a legmagasabb 8 százalékos részesedéssel.

Mi sem örülünk majd, de messze a 3 százalék

A cég számításai szerint ennek alapján - és figyelembe véve azt is, hogy az üzemanyagárak inflációja az év későbbi szakaszában várhatóan enyhül - Magyarországon a nyersolaj drágulása a december és március közötti időszakban 1,5 százalékpontot, 2017 egészének átlagában mérve 2 százalékpontot adhat hozzá a teljes kosárra számolt inflációs ütemhez.

A ház londoni elemzői szerint azonban ennek ellenére sem valószínű, hogy az infláció az idén a térség bármelyik országában átlépné a jegybankok által kitűzött célt. Magyarországon a Capital Economics 2017-ben 1,8 százalékos, 2018-ban 2,5 százalékos éves átlagos inflációt vár.

Mit lép a jegybank?

A cég szerint ez azt is jelenti, hogy a nyersolaj drágulásának inflációs következményei önmagukban nem vezetnek a monetáris politika szigorításához a régióban. A Capital Economics londoni elemzői azzal számolnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata az idén és jövőre is a jelenlegi 0,90 százalékon marad.

Más nagy londoni házak is hasonló magyarországi inflációs és kamatpályát jósolnak a következő hónapokra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szintén azt várják, hogy az infláció - elsősorban az energiahordozók és az élelmiszerek árában jelentkező bázishatások miatt - a márciusig tartó időszakban meglódul, és abban a hónapban eléri a 2,8 százalékot éves összevetésben. A ház várakozása szerint utána stabilizálódik, illetve kissé lassulhat a tizenkét havi infláció, majd júliusban ismét felfelé indul. A JP Morgan elemzői szerint jó esély van arra, hogy az idei harmadik negyedévben az éves magyarországi infláció átmenetileg eléri az MNB 3 százalékos célszintjét, de 2018 előtt valószínűtlen, hogy tartósan ezen a szinten maradjon. A cég az idei év végén 2,5 százalékos, 2018 végén 2,8 százalékos tizenkét havi inflációt vár Magyarországon.

A ház londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy legalább 2018 közepéig nem várják a 0,90 százalékos MNB-alapkamat módosítását. Véleményük szerint a monetáris politika feszesebbé tételének majdani első lépése az lehet, hogy az MNB kevesebb likviditást szorít ki három hónapos betéti eszközéből a jelenleginél kevésbé agresszív felső limit megállapításával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG