<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.

Srí Lankán sokkal nagyobb a baj a gáz-, a víz- és az áramellátásban jelentkező nehézségeknél, a gazdaságunk teljesen összeomlott

- ezt Ranil Vikremeszinge miniszterelnök – aki egyébként a pénzügyminiszteri tisztséget is betölti - még június 22-én mondta, ám jól érzékelteti a Srí Lankán kialakult válság súlyosságát, hogy az azóta eltelt hetekben a helyzet nem javult, sőt, csak tovább romlott.

Ahogy az az elmúlt hetekben ismertté vált, a 22 millió lakosú szigetország az Egyesült Királyságtól való 1948-as függetlenné válása óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal néz szembe, mivel nincs elegendő devizája az alapvető termékek importjának kifizetéséhez. Az akut élelmiszer- és gyógyszerhiány mellett az elszálló üzemanyagárak is óriási mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a megélhetési költségek rekordmagasságba emelkedtek az országban, ahol a lakosság jelentős részének mindennapi megélhetése a gépjárművektől függ – írja a BBC.

Megkongatták a vészharangot

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy múlt héten Srí Lanka felfüggesztette a benzin és a gázolaj értékesítését a nem létfontosságú járművek számára két hétre, jelenleg egyebek mellett csak a tömegközlekedési eszközök és az élelmiszerszállító kamionok tankolhatnak, mivel az ország nem tudja finanszírozni az üzemanyagok importját. A készletek azonban úgy tűnik, hogy így is kifogytak.

Várakozók egy bezárt benzinkútnál Srí Lankán. Fotó: EPA/CHAMILA KARUNARATHNEVárakozók egy bezárt benzinkútnál Srí Lankán. Fotó: EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Kancsana Wijeszekera energiaügyi miniszter vészjósló figyelmeztetést adott ki az ország üzemanyag-készleteivel kapcsolatban, úgy fogalmazott, hogy

az országnak csak kevesebb mint egy napra elegendő benzinje maradt a jelenlegi fogyasztás mellett.

Wijeszekera újságíróknak elmondta, hogy az országban 12 774 tonna gázolaj és 4 061 tonna benzin maradt a tartalékban. Az enyhülés pedig igen messze van, hiszen a következő benzinszállítmány csak július 22. és 23. közt várható.

A miniszter elmondta azt is, hogy az ország központi bankja csak 125 millió dollárt tud biztosítani az üzemanyag-vásárlásra, ami jóval kevesebb, mint a tervezett szállítmányokért fizetendő 587 millió dollár. Srí Lanka 800 millió dollárral tartozik hét beszállítónak az év eleji vásárlásokért.

Mégis mi történt Srí Lanka gazdaságával?

Azt a tényt nehéz vitatni, hogy az ország devizatartalékai gyakorlatilag kifogytak, így májusban története során először nem tudta teljesíteni külföldi adósságának törlesztését. A BBC cikkében arról ír, hogy ezért a kudarcért a kormány a Covid-járványt okolja, amely Srí Lanka egyik legnagyobb devizabevételét, a turizmust sújtotta, valamint egy 2019-es merényletsorozatot. Szakértők szerint azonban sokkal inkább az elbaltázott gazdaságpolitika lehet a hibás.

A polgárháború végén, 2009-ben Srí Lanka úgy döntött, hogy inkább a hazai piac ellátására összpontosít, ahelyett, hogy megpróbálna betörni a globális piacra, így a szigetország exportból származó bevétele alacsony maradt, miközben az import egyenlege folyamatosan nőtt. Ez ma már olyan mértékű, hogy Srí Lanka évente 3 milliárd dollárral többet importál, mint amennyit exportál, és emiatt egészen egyszerűen kifogyott a devizából. 2019 végén Srí Lanka 7,6 milliárd dollár devizatartalékkal rendelkezett. Ez 2020 márciusára 1,93 milliárd dollárra csökkent, és nemrég a kormány közölte, hogy már csak 50 millió dollár maradt, azaz jól látszik, hogy a szigetország milyen gyorsan élte fel devizatartalékát.

Egymásnak adják a kilincset a küldöttségek

Vikremeszinge némileg elkésettnek tekinthető éleslátással jól összefoglalta a helyzetet, mikor a törvényhozás előtt úgy fogalmazott, hogy „nem egyszerű feladat talpra állítani egy országot, amelynek teljesen összeomlott a gazdasága”. Próbálkozások a helyreállításra azért akadnak, az elmúlt hetekben indiai, amerikai delegáció, valamint a Nemzetközi Valutaalap képviselői is megfordultak Srí Lanka fővárosában, Colombóban. Bár úgy tűnik, hogy időközben elkezdtek befolyni a segélyek egyes országoktól, a bajba kerültek számára talán a legjobb hír az, hogy múlt csütörtökön a Nemzetközi Valutaalap egy újabb tárgyalási fordulót zárt le Srí Lankával egy 3 milliárd dolláros (2,5 milliárd font) mentőcsomagról. Bár megállapodás még nem született, de talán közelebb a megoldás, mint korábban.

Segíthet-e Putyin olaja Srí Lankán?

Azóta, hogy Oroszország az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók miatt nyugaton páriává vált, és más piacokon sokszor olcsóbban kínálgatja olaját, érdekesebb a kérdés, van-e orosz olaj Srí Lankán? A válasz: szinte biztos, hogy igen. Egyrészt egyes értesülések szerint június elején Srí Lanka 90 ezer tonnás orosz nyersolajszállítmányt vásárolt egyetlen finomítójának újraindításához, amelyet az ország vezetése akkor nem kívánt kommentálni. Másrészt Ranil Vikremeszinge miniszterelnök az AP hírügynökségnek adott interjújában még júniusban úgy fogalmazott, Srí Lanka kénytelen lehet még több olajat vásárolni Oroszországtól.

Tegnap Susil Premajayantha oktatási miniszter a Foreign Brief hírei szerint Moszkvába érkezett azért, hogy olajügyekről tárgyaljon. A dátumok egybeesését elnézve pedig akár az sem elképzelhetetlen, hogy a július 22-23-ra tervezett üzemanyagszállítmány orosz felségjellel érkezik majd meg Srí Lankára, hiszen a súlyos fizetési gondokkal küzdő ország aligha engedheti meg magának, hogy túlzottan válogasson az eladó kilétét illetően.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG