3p

Nehézbombázókat vetettek be, de sikertelenül - legalábbis az ukránok szerint.

Összehangolt orosz támadások indultak szeptember 21 után az ukrán energetikai rendszer ellen. Nehézbombázókat is bevetettek, de a kilőtt rakéták túlnyomó részét hatástalanították az ukránok  - közölte a brit katonai felderítés vasárnap. Hozzáfűzték, hogy december 7-én hajnalban szeptember 21 óta először támadták Kijevet és az ország középső részét Tu-95-ös bombázókat is felhasználva. Legalább 16 szárnyas rakétát lőttek ki a repülőkről, amik a Kaszpi-tenger felett indultak bevetésre - közölte a Guardian és rá hivatkozva az UNN ukrán hírügynökség is.

Egyre komolyabb rakétákat vetnek be az oroszok. Fotó: UNN
Egyre komolyabb rakétákat vetnek be az oroszok. Fotó: UNN

  • Az orosz hadsereg bombázó repülőgépekről indítható X-55-ös szárnyasrakétákkal szeretne károkat okozni az ukrán légvédelmi rendszerekben is. A háborúk menetét tanulmányozó ISW nemzetközi katonai megfigyelő szervezet friss jelentése szerint azonban oroszok katonai bloggerek sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy az oroszok nem tudnak elegendő ilyen rakétát kilőni, mert egyszerűen nincs elég hordozó repülőgépük ehhez - adta hírül az UNN ukrán hírügynökség az ISW-re hivatkozva. A szervezet azonban emlékeztetett: az ukránoknak annyi légvédelmi eszköze biztosan nincs, amennyi az egész ország légterét megvédené, ráadásul az oroszok felderítéseket is végeznek, mielőbb bevetnék a szárnyasrakétáikat.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai tévéadásban megígérte, hogy ellátogat az oroszok által elcsatolt kelet-ukrajnai területekre. 
  • Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi csapatok főparancsnoka azt közölte vasárnap, hogy az oroszok az egész keleti fronton eltérő intenzitással, de szinte folyamatosan támadnak. Az ukránok állásaik erősítését végzik és a "lőszerek ésszerű felhasználását" szervezik.
  • Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vertek vissza, a harcokban mintegy 570 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. A tárca szerint a legtöbb támadást, nyolcat, Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél és ugyanitt szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget is, mintegy 300 főt. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette egyebek mellett az ukrán fegyveres erők Katran és Omaha taktikai csoportja parancsnokainak találkozóhelyét, egy üzemanyagraktárt, egy páncélozott harcjárművet, hat HIMARS-rakétát és húsz drónt.
  • Tavria körzetében a hétvégén legalább 340 orosz katona esett el és tucatnyi orosz katonai jármű és telephely vált használhatatlanná az ukrán főparancsnokság szerint.
  • Liman és Kupojanszk körzetében a rossz időjárási viszonyok megnehezítették a pilóta nélküli ukrán légi járművek bevetését. Ugyanakkor azok, amelyeket sikerült célba juttatni, megöltek 200 orosz katonát és 36 katonai eszközt harcképtelenné tettek. Az oroszok ugyanakkor kéttucat drónt indított az ukrán állások felé - ezek "sikeréről" az ukránok nem közöltek semmit.
  • Bahmut körzetében jobbak az időjárási feltételek ezért ott az oroszok 31 drónt indítottak 14 támadás alatt. Ott csaknem 170 orosz katona halt meg az ukránok szerint.

(UNN/Guardian/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG