3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nehézbombázókat vetettek be, de sikertelenül - legalábbis az ukránok szerint.

Összehangolt orosz támadások indultak szeptember 21 után az ukrán energetikai rendszer ellen. Nehézbombázókat is bevetettek, de a kilőtt rakéták túlnyomó részét hatástalanították az ukránok  - közölte a brit katonai felderítés vasárnap. Hozzáfűzték, hogy december 7-én hajnalban szeptember 21 óta először támadták Kijevet és az ország középső részét Tu-95-ös bombázókat is felhasználva. Legalább 16 szárnyas rakétát lőttek ki a repülőkről, amik a Kaszpi-tenger felett indultak bevetésre - közölte a Guardian és rá hivatkozva az UNN ukrán hírügynökség is.

Egyre komolyabb rakétákat vetnek be az oroszok. Fotó: UNN
Egyre komolyabb rakétákat vetnek be az oroszok. Fotó: UNN

  • Az orosz hadsereg bombázó repülőgépekről indítható X-55-ös szárnyasrakétákkal szeretne károkat okozni az ukrán légvédelmi rendszerekben is. A háborúk menetét tanulmányozó ISW nemzetközi katonai megfigyelő szervezet friss jelentése szerint azonban oroszok katonai bloggerek sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy az oroszok nem tudnak elegendő ilyen rakétát kilőni, mert egyszerűen nincs elég hordozó repülőgépük ehhez - adta hírül az UNN ukrán hírügynökség az ISW-re hivatkozva. A szervezet azonban emlékeztetett: az ukránoknak annyi légvédelmi eszköze biztosan nincs, amennyi az egész ország légterét megvédené, ráadásul az oroszok felderítéseket is végeznek, mielőbb bevetnék a szárnyasrakétáikat.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai tévéadásban megígérte, hogy ellátogat az oroszok által elcsatolt kelet-ukrajnai területekre. 
  • Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi csapatok főparancsnoka azt közölte vasárnap, hogy az oroszok az egész keleti fronton eltérő intenzitással, de szinte folyamatosan támadnak. Az ukránok állásaik erősítését végzik és a "lőszerek ésszerű felhasználását" szervezik.
  • Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vertek vissza, a harcokban mintegy 570 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. A tárca szerint a legtöbb támadást, nyolcat, Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél és ugyanitt szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget is, mintegy 300 főt. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette egyebek mellett az ukrán fegyveres erők Katran és Omaha taktikai csoportja parancsnokainak találkozóhelyét, egy üzemanyagraktárt, egy páncélozott harcjárművet, hat HIMARS-rakétát és húsz drónt.
  • Tavria körzetében a hétvégén legalább 340 orosz katona esett el és tucatnyi orosz katonai jármű és telephely vált használhatatlanná az ukrán főparancsnokság szerint.
  • Liman és Kupojanszk körzetében a rossz időjárási viszonyok megnehezítették a pilóta nélküli ukrán légi járművek bevetését. Ugyanakkor azok, amelyeket sikerült célba juttatni, megöltek 200 orosz katonát és 36 katonai eszközt harcképtelenné tettek. Az oroszok ugyanakkor kéttucat drónt indított az ukrán állások felé - ezek "sikeréről" az ukránok nem közöltek semmit.
  • Bahmut körzetében jobbak az időjárási feltételek ezért ott az oroszok 31 drónt indítottak 14 támadás alatt. Ott csaknem 170 orosz katona halt meg az ukránok szerint.

(UNN/Guardian/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG